Andreas  Dołączył: 19 Lis 2006
Ogniskowa a kąt widzenia
Poszukując obiektywu szerokokątnego szukałem obiektywu o możliwie najkrótszej ogniskowej bo tak mi wyszło, że im krótsza ogniskowa tym więcej mi się w kadrze zmieści ;-)
Tymczasem nagle okazało się, że istnieje nowy dla mnie parametr pod nazwą "kąt widzenia" który ma bardzo niewiele wspólnego z ogniskową!
oto pierwszy przyklad:
DA FISH-EYE 10-17mm F3.5-4.5 ED [IF] 180,0° - 100,0°
DA 12-24mm F4 ED AL [IF] 99,0° - 61,0°
Zakres ogniskowych pokrywa sie w sporym kawalku a zakres katow widzenia wcale...

inne przyklady:
smc PENTAX-FA 50mm F1.4 47,0°
smc PENTAX-D FA Macro 50mm F2.8 31,5°

albo
smc PENTAX-FA 135mm F2.8 [IF] 18,0°
mc PENTAX-D FA Macro 100mm F2.8 16,0°

Czy moglby mi ktos troche to rozjasnic dlaczego tak jest i czy cos z tego wynika?
Moze jest jakas stronka z czytelnym opisem?
Guglanie nic mi nie dalo...

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
Andreas napisał/a:
Tymczasem nagle okazało się, że istnieje nowy dla mnie parametr pod nazwą "kąt widzenia" który ma bardzo niewiele wspólnego z ogniskową!

Kąt widzenia ma znaczenie przy polu krycia. Część z wypisanych wyżej szkieł, to obiektywy do cyfry, które kryją tylko fragment klatki 35mm, część kryje pełną klatkę 35mm.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Akurat tylko szerokie, z wyżej wymienionych, są wyłącznie do cyfry. Ale w ich przypadku spawa jest prosta, to są zupełnie różne szkła - fish-eye i rektlinearny.

Dla DFA 50 Andreas podał kąt widzenia na matrycy (77 Ltd ma 31.5°). O, właśnie zajrzałem - wszystko ładnie napisali na www.pentaximaging.com: D-FA 50/2.8 - 47° (31.5° with *ist D body).

To samo dla DFA 100/2.8 Macro - 24.5° (16° with *istD body)

Dane wyciagnalem z Tabelki znalezionej na forum : http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=132
Jarek Dabrowski: Nadal nie bardzo rozumiem - czy sugerujesz, ze dane z niej sa niedokladnie opisane?

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Andreas napisał/a:
Jarek Dabrowski: Nadal nie bardzo rozumiem - czy sugerujesz, ze dane z niej sa niedokladnie opisane?

Sa dokladne. Jarek zwrocil uwage na pole widzenia w zaleznosci od elementu rejestrujacego obraz. Matryce w Pentaksach cyfrowych sa mniejsze niz klatka filmu 35mm, a wiec rejestruja mniejsza powierzchnie obrazu, a zatem ten sam obiektyw daje na matrycy mniejsze pole widzenia niz na filmie.

dan napisał/a:
Andreas napisał/a:

Sa dokladne.

Dokladne ale wprowadzajace w blad - bo skoro obiektywy spoza serii "D" mozna uzywac przy roznych rozmiarach matryc to nie widze problemu zeby zaznaczyc to w opisie - zreszta niewazne.
Dziekuje za rozjasnienie tematu i ciesze sie, ze juz zrozumialem i ze juz wiem jak czytac tabelki ;-)
...chyba, ze mi sie tylko tak wydaje....

Skocz do: