DeKa  Dołączył: 09 Kwi 2008
VECTOR - ADOBE ILLUSTRATOR 4
Proszę o pomoc.
Mam pewien obraz w którym tło nie jest jednolite. Jednak kolory (odcienie )są podzielone na obszary ( widać na obrazku ). Jak zrobić, jakiego użyć narzędzia aby połączyć je i stworzyć gradient czyli płynne przejście kolorów ?

Po kliknięciu na obrazek - większe

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Najprościej będzie chyba stworzyć nowy obszar (narzędzie P) i zapełnić go gradienetm. Obszar możesz łatwo dopasować lub podsunąć pod jakąś wierzchnią warstwę.
Stwórz próbkę koloru dla ciemnego pomarańczowego i oddzielną próbkę dla najjaśniejszego.
(Paleta próbki z menu Okno, a potem rozwijane menu - nowa próbka). Możesz też dla pewności zrobić próbki pośrednie. (Próbki w sensie nowe kolory na palecie). Potem wypełnij gradientem - przeciągnij najciemniejszą próbkę na początek prostokąta w zakładce gradient, analogicznie z najjaśniejszą. Potem przeciągnij pośrednie - będziesz mógł przesuwać od lewa do prawa i odwrotnie punkty skrajne i pośrednie ustalonych próbek na utworzonym gradiencie - dopasujesz do efektu, których chcesz osiągnąć.

Nie wiem, czy o to Ci chodziło...

DeKa  Dołączył: 09 Kwi 2008
tref, dzięki za pomoc. W końcu znalazłem to narzędzie o które chodziło. Jest świetne. Mesh tool.

Tutorial na you tube.

Skocz do: