Vivenna  Dołączyła: 29 Gru 2010
[K100D] Baterie szybko się rozładowują
Niedawno kupiłam używanego Pentaxa K100D, włożyłam do niego nowe baterie Panasonic. Baterie wystarczyły na zrobienie 40 zdjęć. Później sprawdzałam akumulatorki GP (używam je już dłuższy czas, co też mogło mieć wpływ) i wystarczyły na podobną ilość zdjęć. I teraz zastanawiam się czy kupić nowe akumulatorki czy to może być spowodowane usterką aparatu. Czy ktoś może mi pomóc? Z góry dzięki i proszę wyrozumiałość bo to mój pierwszy post :-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Vivenna, kup akumulatorki Sanyo Eneloop i twoje kłopoty powinny się skończyć - koniecznie Eneloop (białe) nie żadne inne

mogą być też GP ReCyko lub Panasonic Infinium

marrkj  Dołączył: 17 Mar 2007
Dokładnie tym bardziej że enloopy białe nie są już drogie :). Ja sobie kupiłem na świeta cykam cykam i niema konca :) Wczesniej korzystałem z akumulatorków enegizer i też sobie chwaliłem. Też mam k100d i włożyłem raz jakieś byle jakie akumulatorki too 40 zdjęc i rozładowane.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
opiszon napisał/a:
mogą być też GP ReCyko lub Panasonic Infinium

Albo Sony CycleEnergy, i Varta też robi jakieś AA w tej samej technologii, ale nie mogę sobie nazwy przypomnieć.

Wypalacz Rafał  Dołączył: 21 Lut 2009
Zaś jeśli chodzi o baterie to znacznie więcej zdjęć zrobisz na Duracell Turbo, ale podobnie jak przedpiszcy polecam jednak zakup Eneloopów - sam się przedwczoraj skusiłem :-D

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
pentax k-m: GP ReCyko, 25 grudnia zrobiłem 362 zdjęcia (z AF ale bez lampy błyskowej), dzisiaj wskaźnik nadal zielony (czyli nawet nie 50%). Bardzo polecam :-) - komplet 4 szt. z dwukanałową ładowarką GP kupiłem za 49,- teraz muszę dokupić jeszcze jeden komplet aku do lampy

BAN zamach  Dołączył: 21 Paź 2010
opiszon napisał/a:
Vivenna, kup akumulatorki Sanyo Eneloop i twoje kłopoty powinny się skończyć - koniecznie Eneloop (białe) nie żadne inne...

z peryspetywy 3 lat K100D:
Sanyo tak ,chyba niezależnie od nazwy hadlowej.Uzywałem sanyo 2500 ponad 1,5 roku(nie Eneloop).bez zarzutu.Charytatywnie oddałem.Nastepne VARTA 2500-równiez extra:dużo fotek ,szybkie ładowanie na tej samej ładowarce Sanyo.Nie polecam HAMA 2700,Tronic z lidla-lipa.

pavco  Dołączył: 07 Kwi 2011
Mam Pentaxa K100D rocznik 2007 i podobny problem: po naładowaniu akumulatorów (4 x GP 2600 mAh, każdy sprawdzony oddzielnie) i włożeniu do aparatu, ten pokazuje, że bateria słaba albo pusta. Po zmianie trzeciego kompletu akumulatorów i kupnie ładowarki BEN ELECTRONIC MW 8168 GS (którą facet z serwisu polecił jako b. dobrą), problem pozostaje. Czasem da się pstryknąć kilka zdjęć, czasem nawet nie uruchomię aparatu. Akumulatory sprawdzone: są naładowane. Ten sam facet z serwisu, po ponownym zgłoszeniu do niego tego problemu, powiedział, że padła elektronika aparatu i wymiana ma kosztować > 600 pln. Mam nadzieję, że u ciebie to tylko kwestia akumulatorów.

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
pavco, raz nie wystarczy zapytać, tym bardziej, że dostałeś już odpowiedź :?:

pavco  Dołączył: 07 Kwi 2011
sory, nie sprawdziłem. ale do zmiany aku nie jestem przekonany (mam już trzeci komplet). chyba, ze Pentax toleruje tylko Eneloopy.

Poczytaj więc ten wątek, choćby kilka postów wyżej, masz opisane jakie są najlepiej tolerowane i na jakich na 100% nie będzie problemów albo najpierw napraw sprzęt za 6 stów, a potem kup eneloopy :)
Spróbuj polecanych aku, dużo nie wydasz, możesz sporo zyskać w zamian

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
pavco napisał/a:
sory, nie sprawdziłem. ale do zmiany aku nie jestem przekonany (mam już trzeci komplet).

I chyba słusznie. Też mam tę samą puszkę z Eneloopami i bywają problemy z zasilaniem (tyle, że u mnie zwłaszcza złe wskazania albo info o wyczerpanych aku - za mało pstrykam, aby stwierdzić na ile wystarczają).
Mam/miałem wspomnianą wyżej ładowarkę MW 8168 GS, którą po początkach pojawienia się problemów zastąpiłem polecaną BC-900 (700) i... nic nie pomogło - ani ładowanie, ani odświeżanie (bo też się zdecydowałem). Eneloopy prawie nowe i bardzo mało używane... I to nie jeden komplet.

Moja kasetka super nie miała najmniejszych problemów z eneloopami i właśnie ładowarką BC-700, miałem też aku GP, jakieś zwykłe, no i tutaj po dosłownie kilku zdjęciach aparat odmawiał posłuszeństwa

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
zamach napisał/a:
VARTA 2500-równiez extra
tych ze zdjęcia niemogę polecić osobiście - trafiło mi się wiele egzemplarzy które sobie lubiły wylać, czy eksplodować po ładowaniu... Być może powodem była ładowarka, ale jakoś inne akku działały bez zarzutu.

zipzip  Dołączył: 06 Sty 2010
Dokładnie takie samo zapytanie na: http://forum.fotopolis.pl/viewtopic.php?t=16046- widać kolega szuka intensywnie - znaczy, że mu zależy.
Polecam skorzystać z naszej wyszukiwarki używając frazy "akumulator +k100D".
Istna kopalnia wiedzy.
Pozdrawiam Krzysztof

[ Dodano: 2011-04-08, 20:27 ]
ostatnia moja uwaga dotyczy wątku " Problem z Pentax K100D: akumulatory czy elektronika?" - przepraszam za zamieszanie.

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
To ja jeszcze zaproponuję wyczyszczenie styków - patyczek, wata, jakiś środek czyszczący (ilu majsterkowiczów tyle środków :-P perfum nie polecam, izopropanol w niewielkich ilościach nie powinien zaszkodzić)
Z moim k-m przetestowałem kilka zestawów zasilania - z klasycznych tylko energizery 2500 + dobra ładowarka dawały radę ale niestety 2-3 tyg. leżenia i były rozładowane. Kupiłem ReCyko (czyli eneloopy od GP) i mam pewność że aparat będzie zawsze gotowy do pracy.

pls2011  Dołączył: 19 Sty 2011
Temat powinien być zakończony na drugim poście jeżeli dalej są problemy to już uszkodzenie aparatu.

Skocz do: