arob  Dołączył: 01 Gru 2009
  Metz 36-AF4 a Metz 36-C2
Czytam i różne zdania na temat tych lamp i wiem coraz mniej.
Szukam taniej lampy do swojego kiksa i teraz mam dylemat czy wybrać tę która pracuje w-pttl-u (36-AF-4) czy te która ma własną automatykę (36-C-2) ?
Czy Metz 36-C2 pracuje tylko na automatyce własnej nie mam możliwości pracy w p-TTl-u.
Czy te lampy Metza odchylaja palnik w pionie jakoś skokowo np. co 15 stopni czy tylko maja dwa ustawienia poziomo i 90 stopni ?

bedę wdzieczny jak ktoś pomoże

[ Dodano: 2011-01-02, 15:43 ]
pomyłka w temacie powinno być Metz 36-C2

[ Dodano: 2011-01-02, 16:19 ]
aha raczej nie będe używał szkieł manualnych

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
C2 nie ma pTTL, palniki 0,30,45,60,90 stopni... chwila szukania na http://www.metz.de/en/ser.../mecablitz.html

BTW. Nie lepiej za mniejsze/podobne pieniadze kupic jakas uzywke z obracanym i podnoszonym palnikiem, z dobra automatyka wlasna :?:

cube007 napisał/a:
dobra automatyka wlasna

czyli że jednak automatyka własna przeważa nad p-TTL-em :?: ?

chodzi mi o naprawdę jakoś niedrogą lampę na poczatek
cube007 napisał/a:
Nie lepiej za mniejsze/podobne pieniadze kupic jakas uzywke

mozesz podac przykładowo jakieś konkretne modele które polecasz.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Na allegro wisi Braun variozoom 340. Całkiem dobra lampka.

wulfel  Dołączył: 12 Sty 2009
szkoda że nie mam adaptera SCA do pentaxa bo polecił bym Ci tą lampę http://pentax.org.pl/ads_item.php?id=7461
chyba że chcesz się bawić na manualu z adapterem masz:
wspomaganie AF
auto zoom lampy
trzy tryby automatyki własnej
ruchoma głowica
lampy Metz chwalone są za dobrą automatykę więc może poszukasz coś takiego albo Metz 40 MZ-1,2 lub3
polecam

no tak ale jakie jest Wasze zdanie między wyborem: Metzem 36 AF-4 i C2
czyli liczyć na własną automatyke lampy czy na p-TTL ?

no jest jeszcze takie coś:
http://allegro.pl/yongnuo...1392653754.html

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
arob napisał/a:
http://allegro.pl/yongnuo...1392653754.html

Z tego co widzę to pełny manual

Z tych dwóch metzów 36 AF-4 na początek wydaje się wygodniejszy - w P-TTLu aparat przekaże parametry ekspozycji, a dodatkowo masz wspomaganie AF.

Poza tym jak już koledzy wspomnieli, rozejrzałbym się za używaną lampą z własną automatyką, jeżeli nie przeszkadza Ci ręczne wprowadzanie przysłony/czułości - widziałem zdecydowanie ciekawsze modele niż ten Metz.

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
arob napisał/a:
czyli liczyć na własną automatyke lampy czy na p-TTL

na p-ttl nie masz co liczyć, to tak jakbyś włączył aparat na zielony program, lepsza własna automatyka, przynajmniej bedziesz miał równo naswietlone wszystkie zdjecia a ustawień nauczysz sie w 5 sek.
np taka:
http://allegro.pl/cullman...1392231647.html
tutaj, coprawda z ceną trochę przesadzili bo lampa wisi od wakacji i w międzyczasie poszły takie 2 za ok 200 pln(to już rozsądniej).
lub taka
http://allegro.pl/lampa-d...1392187853.html

b-bar01 napisał/a:
na p-ttl nie masz co liczyć, to tak jakbyś włączył aparat na zielony program

Co ma zielony program do P-TTLa? :->

WuWu84 napisał/a:
Co ma zielony program do P-TTLa?

nieprzewidywalność i złudne poczucie kontroli, której nie ma

b-bar01 napisał/a:
nieprzewidywalność

Dokładniej co jest nieprzewidywalnego w P-TTLu? Jakiej lampy używałeś i z jakim korpusem?

K-x i metz 36af.
loteria, w zalezności czy ktoś miał białą koszulę czy bliki na szkiełku zegarka, no i te przymkniete oczy jakby wszyscy byli zdrowo nasmarowani.
Dlatego odkurzyłem swoja starą lampę z wł. automatyką i kłopoty minęły.

b-bar01 napisał/a:
miał białą koszulę

Prawidłowo - w P-TTLu używany jest uśredniający światłomierz aparatu. Zresztą na czujnik w lampie też działa, choć oczywiście w mniejszym stopniu bo mniejsza jest jego czułość, a szerszy kąt widzenia. Ale działa to też w drugą stronę - gdy zmienisz standardowy zoom na tele, czujnik lampy widzi wciąż tą samą scenę i gdy np celujesz w postać na scenie, a przed tobą jest kilka osób w jasnych ubraniach, czy biały sufit nad głową, to może Ci nie doświetlić, bo nałapie światła odbitego od nich mimo, że to światło będzie niewidoczne w kadrze.

b-bar01 napisał/a:
bliki na szkiełku zegarka

Jasne ;-)

b-bar01 napisał/a:
no i te przymkniete oczy jakby wszyscy byli zdrowo nasmarowani

No tu już lipa jeśli lampa ma spore opóźnienie między błyskiem pomiarowym, a głównym - pozostaje... jeszcze bardziej to opóźnienie wydłużyć redukcją efektu czerwonych oczu :->

Nie ma co demonizować P-TTLa - oba trybu pomiaru światła mają swoje wady i zalety. Prawdą jest też, że na lampę z P-TTLem trzeba też trochę wydać - komunikacja z korpusem jest znacznie bardziej rozbudowana, a i lampą musi mieć odpowiednią wydajność aby opóźnienie między błyskiem pomiarowym, a głównym było nieodczuwalne. Z drugiej strony na nowoczesną lampę z automatyką i wymianą informacji z korpusem, jak Metz 58 trzeba wydać jeszcze więcej.

Sorry, ale tu już na forum zaczynają narastać mity o P-TTLu. Mogę zrozumieć, że Ci się wygodniej pracuję z lampą z prostszą automatyką własną (zresztą z tego powodu wciąż mam taką lampkę do P30 i ME) i która dobrze znasz, ale już twierdzenie, o braku kontroli w P-TTLu, gdy masz do dyspozycji światłomierz lustrzanki jest dla mnie sporą przesadą :roll:

b-bar01 napisał/a:
lub taka
http://allegro.pl/lampa-d...1392187853.html

wszytsko fajne b-bar01 chetnie bym ją kupił tyklko jak zrobić żeby była pod pentaxa a nie pod Minoltę jak stoi :?:

[ Dodano: 2011-01-03, 15:32 ]
adapter serii SCA
bo z tego co widze taki adepter to cena jak za takie dwie lampy

[ Dodano: 2011-01-03, 16:02 ]
powoli też się skłaniam ku temu Metzowi 36-C2 jak nic innego ni znajdę; już chyba czwarty raz słyszę że przy tym z p-TTL-em ludzie maja pozamykane oczy- to trochę z tym kicha jest

arob napisał/a:
chetnie bym ją kupił tyklko jak zrobić żeby była pod pentaxa a nie pod Minoltę

nie ma znaczenia jaka stopka(byle nie od Sony) automatyka wł. potrzebuje tylko centralnego styku. moja lampa ma uniwersalną SCA 300 z jednym stykiem.

wulfel  Dołączył: 12 Sty 2009
Cytat
/ już chyba czwarty raz słyszę że przy tym z p-TTL-em ludzie maja pozamykane oczy- to trochę z tym kicha jest

ostatnio ktoś wklejał fotki P-TTL/Automat poszukaj i zobaczysz jak to może wyglądać ;-)

WuWu84 napisał/a:
gdy zmienisz standardowy zoom na tele, czujnik lampy widzi wciąż tą samą scenę i gdy np celujesz w postać na scenie, a przed tobą jest kilka osób w jasnych ubraniach, czy biały sufit nad głową, to może Ci nie doświetlić

nie wiem jaka masz lampę , ale na mojej, na wyświetlaczu(tabelce) uwzględnione są poprawki odnośnie ogniskowej, więc przy zmianie obiektywu od razu ustawiam tak jak powinno być z korektą.

[ Dodano: 2011-01-03, 18:36 ]
arob napisał/a:
już chyba czwarty raz słyszę że przy tym z p-TTL-em ludzie maja pozamykane oczy

no więc właśnie łatwiej jest usunąć czerwone oczy programem niż je otworzyć.

to jeszcze żeby się upewnić czyli ta lampa z aukcji (CULLMANN DC32) i tak bedzie działać z Pentaxem tak bez zmieniania /adaptowania do systemu P. ??
i jeszcze to czym ona bedzie sie różnia w takim razie od tej Metz 36 -C2 (moc palnika porównywalna) ?

[ Dodano: 2011-01-03, 18:53 ]
--------prosba do modratora o poprawienia tytułu z "Metz 26-C2" na "Metz 36-C2"
co by ktos jak bedzie szukał -znałazł--------

arob napisał/a:
jeszcze to czym ona bedzie sie różnia w takim razie od tej Metz 36 -C2

LP Metz-a to ok 30 dla 50mm ............DC32 ma LP 32.
Metz ma zoom dla 28-85 mm ...........DC32 nie ma (stała 50mm)ale jest możliwość zastosowania org. dyfuzorów na 35 i 28 mm(ja mam nakładkę 35mm).
Metz nie ma dodatkowego palnika .......DC32 ma.
Metz (nie wiem) ...........DC32 głowny palnik mozna ustawić na -10 st. do zdjęć makro.
Metz nie ma ...........DC32 ma ustawienie W(winder) do 2 kl/sek. (na W moc jest ok. 1/4 i mozna to wykorzystać)
Metz może być nowy ..........DC32 może mieć kilkanaście lat.(moja ma kilkanaście ale działa i wyglada jak nowa)
reszta taka sama lub podobna, planik w pionie do 90 st. i 3 ustawienia automatyki.

[ Dodano: 2011-01-03, 19:49 ]
arob napisał/a:
tak bedzie działać z Pentaxem tak bez zmieniania /adaptowania do systemu P.

jesli masz analoga to powinna(ale nie musi) byc kostka SCA372 do pentaxa, wtedy działa ttl (to co innego niż p-ttl).
jesli masz cyfrę to wystarczy centralny styk (zawsze mozna zapytać sprzedajacego)
bo aparat i tak nie zobaczy lampy, bedzie zwierac styki do 1/180 a lampa sama zmierzy swiatło. ( przy SCA372 może być tak że aparat zobaczy gotowość do błysku i nic więcej, ale nie wiem napewno)

instrukcję do DC32(ang.) moge wysłać na pw.

b-bar01 napisał/a:
nie wiem jaka masz lampę , ale na mojej, na wyświetlaczu(tabelce) uwzględnione są poprawki odnośnie ogniskowej, więc przy zmianie obiektywu od razu ustawiam tak jak powinno być z korektą.

W cullmanie 32? Jeśli dobrze pamiętam jest tam tylko standard i jedną lub dwie poprawki dla szerszego konta z dyfuzorami, bo zmienia się liczba przewodnia? Podeślij mi instrukcję jak możesz.

Używałem lamp z automatyką jak jeszcze miałem zenka - teraz zostawiłem sobie tylko prościutką AF200Sa do błysku na wprost. Przy okazji wsteczna zgodność pentaksa bywa porażająca - z lampą "program flash" z lat osiemdziesiątych działa też K100D i w programie zmienia przysłonę do wybranej czułości (sic!). Do cyfrówek używam teraz tylko lamp z TTLem w błysku pomiarowym Metz 48, Speedlite 430 i 580 i nie myślę do suwaków wracać. Chociaż automatyką w Metzie 58 bym nie pogardził oczywiście ;-)

[ Dodano: 2011-01-03, 21:33 ]
arob napisał/a:
już chyba czwarty raz słyszę że przy tym z p-TTL-em ludzie maja pozamykane oczy- to trochę z tym kicha jest

Arob, masz przecież lampę z P-TTLem i to w dodatku wyjątkowo kiepskim (wyraźny czas między błyskiem pomiarowym i głównym) czyli wbudowaną w aparat, więc możesz się przekonać :-D

Skocz do: