wojtekk  Dołączył: 17 Lip 2006
Tygodniowa ucieczka od świata w kwietniu - pomocy!
Hej, szukam jakiegoś miejsca, w którym nie ma Internetu, nie ma telewizji, jest zielono, miło i przytulnie i gdzie mogę sam sobie coś ugotować - jednym słowem miejsca, w którym odetnę się od ludzi i będę nieskrępowanie chadzał po lesie na golasa i machał pisiorkiem.

Chcę zabrać dziewczynę mą do takiego miejsca na tydzień w kwietniu (przed Świętami), pomedytować, poczytać książki i oczyścić mózg.

Myślałem wstępnie o Roztoczu, ale nie upieram się. Może być gdzie indziej. Beskidy, Bieszczady, łotewer. Czy możecie coś polecić? Cena nie jest bardzo ważna. Standard też nie, byle było czysto i można się było umyć/wypróżnić bez ostrzeliwania się ostrą amunicją od zwierzyny niekoniecznie płowej.

Samoloty latają mi do Krakowa, Gdańska, Łodzi, a samochodu w Polsce nie mam - trzeba by więc znaleźć miejsce, do którego można jako tako się dostać.

Dzięki za rekomendacje!

W

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
Highlandy masz pod nosem. Wszystko na polnoc od Inverness to jest wyczes.

radekone napisał/a:
Highlandy masz pod nosem. Wszystko na polnoc od Inverness to jest wyczes.

Za zimno o tej porze roku. I za drogo.

karmazyniello  Dołączył: 05 Lut 2008
Kiedyś byliśmy w Dolinie Górnego Sanu - można biegać po łące na golasa przez cały Boży dzień. Spaliśmy pod namiotem ponieważ pieszo zwiedzaliśmy tamtejsze tereny.

[ Dodano: 2011-01-20, 17:02 ]
To jet rzecz jasna w Bieszczadach :-D

O.

Dolina Górnego Sanu, to rozległy i odludny obszar położony na południowo-wschodnich krańcach Polski. Jest to teren tzw. "bieszczadzkiego worka", na terenie którego znajdowało się kiedyś 10 zamieszkanych wsi. Obecnie pozostały tylko dwie: Muczne i Tarnawa Niżna.

[ Dodano: 2011-01-20, 17:04 ]
Jak sobie przypomnę czas tam spędzony i rzeczy jakie wyprawialiśmy to aż mi stają włosy na plecach :mrgreen:

ojek  Dołączył: 03 Lis 2007

http://www.galindia.com.pl/oplaty.html

Pogadam z Alkosem hahahaha ;D

"Alkos nie przyjmuje ze zwierzętami"

widziałem i też się usmiałem

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006

A tak na serio to dookoła jest mnóstwo "agroturystyki" no i lasów co niemiara. Sprawdz Końcewo,Głodowo,Niedzwiedzi Róg..zadupia, ale cisza i jeszcze raz cisza ;-)

PUZO  Dołączył: 03 Cze 2007
wojtekk napisał/a:
http://www.galindia.com.pl/oplaty.html

Pogadam z Alkosem hahahaha ;D

"Alkos nie przyjmuje ze zwierzętami"

Kurcze, byłem tam w tym roku ale Alkosa nie widziałem :-D

ojek napisał/a:
A tak na serio to dookoła jest mnóstwo "agroturystyki" no i lasów co niemiara. Sprawdz Końcewo,Głodowo,Niedzwiedzi Róg..zadupia, ale cisza i jeszcze raz cisza ;-)

Spoko. Szukacie takich rzeczy przez Google, czy są jakieś inne strony-katalogi?

tomekl  Dołączył: 25 Maj 2006
Jakbyś chciał radykalnie polecam chatki studenckie w Beskidzie Niskim (nie wiem czy będą czynne trzeba by sie dopytać zarządców) - na pewno zupełne odcięcie się od świata gwarantowane;-)
Niestety warunki bytowe mało komfortowe.
Chałupa elektryków
Chatka AKT Maluch
Chatka w Nieznajowej
.
Troszkę lepsze warunki schroniska w Bieszczadach np.
Bacówka pod Rawkami
Bacówka w Jaworcu
lub coś co prowadzi Nasz Człowiek (pasjonat fotografii):
Pod Berdem w Wetlinie

i z ciekawostek - np. Pogórze Przemyskie - mało znane a śliczne - choćby:
http://arlamow.pl/

michalwochna  Dołączył: 31 Sty 2007
Ja tradycyjnie już polecam Góry Izerskie i Chatkę Górzystów. Stosunkowo daleko od cywilizacji, nie ma wody, nie ma prądu, są naleśniki z jagodami, no i ogólnie jest pięknie i spartańsko.

http://chatkagorzystow.prv.pl/

Dzięki za rekomendacje. Popatrzę jeszcze za czymś mniejszym; chciałbym także uniknąć tłumów.

Nad Sanem unikniesz nie tylko tłumów, ale i cywilizacji :-)
Blisko masz na Ukrainę jak i na Słowację :-)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Bieszczady - w połowie kwietnia, to na szlakach leży śnieg. Można zapomnieć o łąkach kwitnących, liściach na drzewach.
Ale są tam bezkresne przestrzenie i przepiękne lasy.

Dolnia Górnego Sanu - czyli np. Tarnawa Niżna - cudne miejsce, ale dla kogoś bez transportu, to będzie jako pobyt stacjonarny.
Nie wiem, czy jakieś dziecko stamtąd jest w wieku szkolnym - jeśli tak, to można liczyć na PKS w dni powszednie. Jeśli nie, to możliwe, ze nie będzie komunikacji zbiorowej. Do "szosy głównej" jest ok. 16km.

Ciut bardziej cywilizowanie, to Wołosate - i noclegi u Zachów :-)

[ Dodano: 2011-01-20, 18:51 ]
karmazyniello napisał/a:
Blisko masz na Ukrainę jak i na Słowację :-)

Bez własnego transportu raczej ciężko, a przekraczać zielonej granicy UE nie polecam ;-)

[ Dodano: 2011-01-20, 18:55 ]
Byłam kilka lat temu w połowie kwietnia w Wołosatem - przez 4 dni nie spotkałam ani jednego turysty :-)
A na przełęcz brnęłam samiuteńka po kolana w śniegu :-D

mygosia napisał/a:
Bieszczady - w połowie kwietnia, to na szlakach leży śnieg. Można zapomnieć o łąkach kwitnących, liściach na drzewach.

Chyba że wcześniej w tym roku przyjdzie wiosna to pod koniec kwietnia będzie tam na prawdę rajsko :-)
My byliśmy w połowie maja i dopadły nas upały 30 stopniowe :mrgreen:

mygosia napisał/a:
Bez własnego transportu raczej ciężko, a przekraczać zielonej granicy UE nie polecam

Myśmy umówili się z góralem, że tego a tego dnia do południa, przyjedzie po nas terenówką w miejsce w którym nas zostawił uprzednio :-D
Granicę przekraczaliśmy parokrotnie bo oboje tak się znamy na mapie :lol: , ale nie mieliśmy w związku z tym nie przyjemności po napotkaniu patrolu z Ukrainy :-P

[ Dodano: 2011-01-20, 18:59 ]
mygosia napisał/a:
A na przełęcz brnęłam samiuteńka po kolana w śniegu

:shock: szacun :-B

Vera  Dołączyła: 24 Cze 2010
..

Skocz do: