pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Statyw na przyssawkę do samochodu
Cytuję siebie z pl.rec.foto.cyfrowa:

Przyszła już do mnie głowica, a właściwie statywik na przyssawkę i zrobiłem wstępne testy. Jak na razie jestem zadowolony.
Mocowanie jest bardzo mocne. Swobodnie trzyma się lustrzanka(Pentax K-7), co prawda z lekkim szkłem(FA 50/1.4), ale to i tak spory ciężar.
Niestety chwieje się nawet z lżejszym aparatem(Canon A640), ale nie jest źle. Zresztą w poniższych linkach możecie sami sprawdzić.
Statyw ma 2 przejściówki - jedna krótsza ok.5cm, druga dłuższa ok. 10cm. Test robiłem na krótkiej i długiej w różnych ustawieniach ramienia z 2 aparatami:
Canon A640 - bez stabilizacji
Pentax K-7 - ze stabilizacją i bez.

Z wad - ograniczona możliwość ustawienia aparatu, ale za to stabilność większa.

Tak wygląda statyw:

A filmiki, jak obrobię(trzeba poodwracać, bo są do góry nogami).
Generalnie fajna zabawa i jak ma się mały kompakt z SR, to powinien być niezły efekt. Dla poprawy stabilności można kupić 2 takie głowice i w miejscu głowicy zamontować drugą przyssawkę, a do powstałej w ten sposób rączki przymocować głowicę "imadłową".

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
hehe prawie jak video rejestrator :mrgreen:

Pierwszy filmik już jest. Aparat zamocowany jak na 1 zdjęciu - Canon A640, brak stabilizacji obrazu.
http://www.youtube.com/watch?v=V4HXWYZriyw

[ Dodano: 2011-01-14, 17:51 ]
Muszę z dumą dodać, że Pentax poradził sobie znacznie lepiej z automatycznym balansem bieli niż kompakt Canona! :->

[ Dodano: 2011-01-14, 18:29 ]
I następne:
http://www.youtube.com/watch?v=TPSi6Dvpasc

http://www.youtube.com/watch?v=IqZN92Jkz4o

http://www.youtube.com/watch?v=Y7zhMyzjnyY

kwrom  Dołączył: 17 Lis 2009
A do góry nogami nie można zamocować? czyli przyssawka na dole szyby (jak stabilny?) i aparat byłby normalnie ;-) . Ciekawy ten statywik kiedyś próbowałem robić z ręki podczas jazdy ale o wypadek nie trudno.

I zaraz kryptoreklama na konto youtube:
Good Work
Hello there,

Just noticed one of your videos on YouTube, incredible!

I really think your video could be the next big thing on YouTube, but I noticed that not many people had seen it yet.
It almost makes me angry that videos this good haven't gotten the views they deserve.

Thank you so much for making something I actually enjoyed, it's so hard to find that on YouTube.

I have to say that your videos are really some of the best I've seen on YouTube. So many of the videos on there are such crap, and so many people watch them. I just don't understand it.

Sometimes making a good video just isn't enough. I know, I used to spend so much time making my YouTube videos and then have no one watch them. That all changed when I found

http://tinyurl.com/2fn4rtb

It really is quite a genius little program. Basically they send you a ton of views to your video. The views help you gain members to your channel, get your video ranked in YouTube, and then you really start seeing the views roll in.

Can you imagine getting all those views for just a penny? Luckily, you can because they have a penny promotion running right now. You can get all the benefits of the views they send your way for only a penny. Make sure you check them out soon before the deal is over.

No matter what you decide I hope you keep making those crazy good videos. Can't wait for the next one.

[ Dodano: 2011-01-14, 18:48 ]
kwrom napisał/a:
A do góry nogami nie można zamocować? czyli przyssawka na dole szyby (jak stabilny?)

Problem w tym, że nie jest wystarczająco stabilny. Pozycja do góry nogami jest stabilniejsza, bo nie musi utrzymywać ciężaru, a tylko kontrolować skręty i "gibania" na boki. Ale i tak lustra nie będę używał do nagrywania, ale jakiegoś małego kompakta z HD.

krzpob  Dołączył: 17 Lis 2009
a jakby pentax był na krótszej wersji statywu? Powinno być o wiele lepiej.

dobrym wyjściem myślę byłby jakiś backet nawet własnej roboty można by wtedy dodatkowo pomyśleć o amortyzacji

chociaż mając jakieś lustro na tym mam czarne wizje co się może dziać podczas awaryjnego hamowania

krzpob napisał/a:
a jakby pentax był na krótszej wersji statywu?

Był na obu. Późniejsze filmiki są na krótszej wersji. To zresztą widać po tym, jak wygląda kokpit - czy kamera jest nisko, czy wysoko. Nie wszystkie filmy jeszcze załadowałem.

joker333 napisał/a:
backet

Co to takiego, bo nic konkretnego z tą nazwą mi się nie kojarzy?

joker333 napisał/a:
mam czarne wizje co się może dziać podczas awaryjnego hamowania

Moim zdaniem - zupełnie nic. Tak solidnie trzyma przyssawka.
Natomiast przy stłuczce mogłyby się połamać plastiki.

Cytat
Co to takiego, bo nic konkretnego z tą nazwą mi się nie kojarzy?

bracket
literówka ;-)

joker333 napisał/a:
bracket
literówka

Niestety, nadal nie wiem, o co ci chodzi. :-/

Cytat
Cytat

oczywiście to jeden z przykładów masa tego jest różnej maści a i samemu zrobić pod to zastosowanie nie byłoby trudno

joker333, mało stabilne. Będzie drgać i wchodzić w rezonans. Już raczej kupię inną przyssawkę - stabilniejszą, jednoelementową, albo zrobię tak, jak poradził mi ktoś na youtube - na zgiętym ramieniu, podłożyć gąbkę i maksymalnie docisnąć do szyby - będzie stabilnie.

Skocz do: