krzys1825  Dołączył: 02 Cze 2010
dziwne zachowanie obiektywu
sytuacja wygląda następująco: po włączeniu aparatu ( obecnie K5 , poprzednio K7) pierwsze ustawienie focusa w obiektywie 16-50 f2.8 SDM trwa z reguły 20-40 sekund. Wciskanie spustu migawki do połowy nie powoduje praktycznie żadnego ruchu obiektywu, po kilkakrotnych próbach obiektyw bardzo , ale to bardzo powoli zaczyna się przesuwać aż w końcu ustawia ostrość . Ustawienie kolejnego focusu trwa już "tylko" kilka sekund a potem tak jak by się już rozgrzał i dalej normalnie szybko i cicho pracuje bez żadnych problemów. Sytuacja powtarza się za każdym razem po dłuższym wyłączeniu aparatu. Przez dłuższy czas rozumiem kilkanaście godzin ( np. noc) .
W sumie można się do tego przyzwyczaić ale mimo wszystko coś chyba jest nie tak .
Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym objawem ? Wybieram się od pewnego czasu z tym problemem do Apollo ale ostatnim razem jak tam byłem, mój (ten sam) obiektyw utknął na 4 miesiące stąd jakoś mi się do nich nie spieszy.

k.

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
nie chce prorokować ale wygląda jakby SDM siadał chociaż mogę sie mylić te obiektywy nie lubia leżeć nieużywane

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
krzys1825 napisał/a:
Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym objawem

Dokładnie tak samo miałem z obiektywem 50-135, skończyło się wymianą silnika SDM.

Zdano napisał/a:
krzys1825 napisał/a:
Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym objawem

Dokładnie tak samo miałem z obiektywem 50-135, skończyło się wymianą silnika SDM.

Wymieniałeś silnik na gwarancji ? Ile trwała wymiana ? Mój obiektyw (gwarancja międzynarodowa) był już w serwisie w związku z wydobywaniem się z niego podejrzanych pisków i skrzeków) i był wysyłany do Francji - trwało to jak już pisałem wieki. Pewnie gdybym go teraz oddał to wróciłby gdzieś po wakacjach :(

K.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
krzys1825 napisał/a:
i był wysyłany do Francji
Kupiony w Pixmanii?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
krzys1825 napisał/a:
Ile trwała wymiana

Mój obiektyw był kupiony w Polsce, więc w ramach gwarancji pojechał do Apollo i cała operacja trwała około dwóch tygodni.

piotr_luk napisał/a:
krzys1825 napisał/a:
i był wysyłany do Francji
Kupiony w Pixmanii?

na Amazonie w US

Skocz do: