gorky  Dołączył: 24 Kwi 2006
Obróbka wideo - jak i od czego zacząć?
Tak się złożyło, że przydałoby mi się zrobić rozeznanie w temacie nagrywania i podstawowej obróbki filmów wideo - chodzi o kręcenie i prościutki montaż filmików typu wakacyjnego.

O ile w temacie obróbki foto mniej więcej wiem co i jak, o tyle na filmowaniu i postprocessingu nie znam się w ogóle - nawet nie rozróżniam formatów, rozdzielczości ani kodeków ;)
Jedyne filmy jakie oglądałem to były DivX (takie godzina-póltorej na jednej płytce CD), a od jakiegoś czasu nawet i takich nie oglądam, więc nie wiem czym się od siebie różnią wizualnie DVD, HD i inne bluraje...

Pytań mam więc kilka:
1) Gdzie szukać podstawowych informacji? Kojarzycie jakiś sensowny tutorial, kurs online, coś co pozwoliłoby chociaż trochę liznąć temat? Jakieś forum? :)
2) Rozdzielczość HD to taki 'standard' i takiej kamerki trzeba szukać? Czy trzeba się pchać wyżej albo może wystarczy niższa półka?
3) Są jakieś darmowe programy do montażu?
4) Ile zajmuje minuta surowego materiału w przyzwoitej jakości?
5) Jakie jest minimum sprzętowe żeby zabawa w obróbkę filmów miała sens? Rozumiem że P4 3GHz i 2GB RAM raczej będzie za mało? Rozumiem że zależy to od jakości materiału, ale nie wiem jak dokładnie...

Wiem że trochę to chaotyczne, ale naprawdę nie wiem z której strony zacząć, a dodatkowo chciałbym przynajmniej zgrubnie oszacować koszty (kamera+soft+PC).

dzięki z góry :)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
gorky napisał/a:
Rozdzielczość HD to taki 'standard' i takiej kamerki trzeba szukać?

Zależy od potrzeb i funduszy.
gorky napisał/a:
Są jakieś darmowe programy do montażu?

Np. Windows Movie Maker
gorky napisał/a:
Ile zajmuje minuta surowego materiału w przyzwoitej jakości?

Od 30 MB
gorky napisał/a:
P4 3GHz i 2GB RAM

Na pewno trzeba dołożyć RAM-u.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Zacznij od końca. :mrgreen: Na czym będziesz oglądał i z czego odtwarzał. Jeśli w grę wchodzi zwykły telewizor i odtwarzacz DVD, lub kino domowe to HD jest przerostem formy nad treścią i tak nie wykorzystasz. Do HD oprócz telewizora minimum HDReady potrzebujesz odtwarzacz BlueRay. Wtedy jest sensowna kamera HD i potrzebny odpowiedni program do obróbki (Pinnacle Studio od v. 12 w górę bodajże). Z komputerem to zależy od oprogramowania. Ja zwykłe filmy (nie HD) obrabiam na komputerze z Sempronem 1400 i 1 GB. Poustawiam sobie wszystko w Pinnacle (v.10), uruchamiam edycję i idę spać. Na rano mam gotowy obraz płyty i tyle. Oczywiście jeśli jest to długi film. Jeśli krótki (kilkanaście minut max.) to w czasie jak komputer działa, ja zdązę zjeśc kolacyjkę i wypić piwo. :mrgreen:

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
takie tam...
Ja tylko parę luźnych uwag sprzed ok. 3-4 lat i z tego co pamiętam - może niektóre będą jeszcze aktualne ;-)

Miałem już wtedy E8400 i 4 GB RAM, jednak stwierdziłem, że to za słaby sprzęt do obróbki materiału filmowego HD. Nie uśmiechało mi się czekać może nawet dniami, aż mi się coś obrobi. No i ceny nośników (różnych) do przechowywania takije ilości danych też wtedy nie były specjalnie zachęcające. Płyty BD potaniały chyba ok. 4-krotnie do dziś...
Suma sumarum staneło na tym, że kupiłem kamerę na taśmę miniDV w standardzie SD. I jeśli nie masz TV większych od 40", da się obejrzeć materiał SD. Tylko nie wiem czy jeszcze ktoś takie zabytki sprzedaje ;-) Zresztą proporcje cen też już na pewno inne, więc dziś już chyba tylko HD warto brac pod uwagę. BTW: osobnej kamery HD nie zakupiłem - dla zabawy mam 720 z kompakcika TZ-10.

Kamera - jeśli potrzebne, patrz na możliwość podpięcia zewnętrznej lampy albo ewentualnie parametry wbudowanej. Plus możliwość nagrywania "po ciemku" bez lampy - bywa (dla mnie nawet bardzo) użyteczne.
Aha.. Zazwyczaj (dużej) różnicy (zakładam amatorskie potrzeby) między 720 a 1080 nie zauważysz. A miejsca oszczędzisz jak tez czasu na obróbkę, ale... Twój wybór.

Info i rozwiązań w sieci znajdziesz multum w zależności od napotkanego problemu do rozwiązania. W wyborze kamery pomogło mi m.in. http://www.filmowiec.pl/forum/
Generalnie odradzano kamery z wbudowanym dyskiem, raczej polecając te na karty pamięci.

Soft - np. http://www.videohelp.com/ -warto zajrzeć .

A na sam początek zawsze masz coś dołączonego do kamery (chyba, że zupełną taniznę kupisz - wtedy niewiele zrobisz oprócz zgrania). Gdybyś trafił nawet na okrojone wersje Ulead, Pinnacle, Vegas a może nawet coś z Adobe , byłoby nieźle.
Z drugiej strony oprócz bezpłatnych są i takie odpłatne, które nie drenują kieszeni. Tyle, że płacąc (o ile darmowe nie wystarczą) albo nawet wśród darmowych, szukałbym koniecznie takiego softu, który potrafi jak najwięcej wykonać z pomocą GPU (o konieczności wykorzystania posiadanej ilości rdzeni CPU nie wspomnę - to aż za oczywiste) - do obróbki HD to chyba konieczne, aby czas był w miarę sensowny; tu chyba nVidia ma lepsze możliwości (choć osobiście preferuję ATI/AMD).

Natomiast wcale nie jest potrzebny odtwarzacz Blu-Ray (vide post Dada) i nagrywanie na takich płytach (chyba, że ktoś wymusi od Ciebie). Wygodniejszym i tańszym rozwiązaniem wydaje mi się przekonwertowanie na formaty "plikowe", które można odtwarzać podłączając np. lapka do TV albo wygodnie za pomocą czegoś takiego jak tu -> http://pclab.pl/art43990.html

Witek  Dołączył: 07 Lis 2008
Zdecydowanie Dada, dobrze gada :-P
Gdzieś od 6 lat używałem starszej wersji Pinnacle - i jest to jeden z łatwiejszych a zarazem rozbudowanych programów do tworzenia filmów (ścieżki filmowe, ścieżki dźwięku, muzyki, komentarze, wstawki teksty, menu, tytuły, rozdziały, przejścia cyfrowe itp). Prostota. Na noc rendering i rano płyta gotowa. Ale - jest to program płatny coś ok. 200 zł. Co do instrukcji to na prawdę tak intuicyjne, że nie potrzeba. Co do sprzętu - mnie wystarczały takie konfiguracje:
dla Win98 - jakies Pentium i 1gb ram, dla XP 2GB i Celeron 2,8 potem było już lepiej.
Ja jeszcze używam kamery na kasety DV i złączem FireWire. 12GB surowego materiału to ok.1h wyższej jakości filmu. Stąd moje zainteresowanie na kamerkę HD ale tylko z zapisem na kasety DV - niestety są one bardzo drogie jak na amatorskie użytkowanie.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Ściągnąłem kiedyś triala Pinnacle chyba v.14 i za diabła nie mogłem ustawić/znaleźć sortowania klipów wg daty nagrania, a miałem coś koło 170 plików do sklejenia (mój żon kręcił takie 10-15 sekundowe sekwencje). Zakupiłem Corel VideoStudio Pro V3 i jest jak trzeba.
gorky napisał/a:
3) Są jakieś darmowe programy do montażu?
Corel ani Pinnacle niestety darmowe nie są.

gorky  Dołączył: 24 Kwi 2006
Dzięki wielkie.
Odtwarzał będę na komputerze albo na zwykłym telewizorze, więc z tego co piszecie to HD mi niepotrzebne, co do softu to rzeczywiście może coś będzie z kamerą.
Dzięki tez za linki :)

68h4d  Dołączył: 14 Gru 2009
Do prostej obróbki
Virtualdub, Avidemux (działa kompresja "mp4" od ręki bez żadnych kombinacji)

Więcej funkcji (filmy, zdjęcia, napisy, efekty) http://www.openshot.org/videos/
Openshot (linux - live CD) otworzy wszystko na co pozwalają wolne kodeki.

Po "zamontowaniu ntfs" lepiej nie tworzyć nowych katalogów tylko pracę zapisywać w istniejących. Po eksporcie pokazu i powrocie do okien, windows exploler dostrzegł jedynie pusty katalog którego nie mógł otworzyć. A mały plik, przypadkowo plik zapisany w istniejącym był widoczny bez problemów.

Do ostatecznego efektu "menu DVD" można użyć w pełni funkcjonalnego TMPGEnc Authoring Works Trial (działa 30dni?), dodaje napis o wersji trial do tła menu w 1/4 wysokości ekranu ale już same filmy są bez żadnych znaków wodnych.

Skocz do: