andy68  Dołączył: 11 Wrz 2008
gx 10 a hsm
Podejrzewam ze mój gx 10 przestał obsługiwać hsm, ponieważ obiektywy na śrubokręcie chodzą, obiektyw z hsm był w serwisie i był wymieniony napęd ale nic się nie zmieniło.
na wyswietlaczu przez cały czas MF. Nie bardzo mam pomysł jak sobie z tym poradzic.

barto125  Dołączył: 11 Lut 2010
Masz najnowsze fw?

tak 1,30 chodził wczesniej nie było problemu, po prostu odpiąłem i przy nastepnym podpięciu juz nie chodził

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
andy68, ja bym spróbował wgrać firmware od nowa, i przeczyścił dokładnie styki :).

volender napisał/a:
ja bym spróbował wgrać firmware od nowa
tez o tym mysłałem
ale po wgraniu firmware na karte jakoś dalej nie chce sie wgrac nie wiem jak to wymusic
szperam po forum ale jakos nic nie moge znalezc :-(

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Trzeba wypakować to co jest w zip i uruchomić trzymając przycisk MENU

Masaho napisał/a:
Trzeba wypakować to co jest w zip i uruchomić trzymając przycisk MENU

tak nie działa, poniewaz ta wersja juz juz jest w aparacie, myslałem zeby wrocic do starszego 1.20 ale nie moge nigdzie znalezc i ponownie wgrac najnowszy

[ Dodano: 2011-04-02, 21:30 ]
czy ktos wie jak wgrac 1.30 ponownie

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Cytat
czy ktos wie jak wgrac 1.30 ponownie

Dokładnie tak jak Ci napisałem. Osobiście przed chwilą sprawdziłem dla pewności

Ale jeszcze raz krok po kroku:
1. Ściągasz to http://www.pentax-hack.in...10/FWDC173B.zip
2. Wypakowujesz .zip
3. .bin wrzucasz na kartę, bez folderów
4. Wkładasz kartę do aparatu
5. Przyciskasz guzik "MENU" i ciągle trzymasz
6. Przekręcasz wihajster od uruchamiania na pozycję "ON" i ciągle trzymasz wciśnięte "MENU"
7. Ciągle masz wciśnięte "MENU"
8. Pojawia się w końcu komunikat po angielsku, puszczasz przycisk "MENU"
9. Wybierasz opcję "TAK"
10. Pojawia się pasek progresu fazy pierwszej, czekasz
11. Pojawia się pasek progresu fazy drugiej, czekasz
12. Pojawia się informacja o zakończeniu instalacji
13. Przekręcasz wihajster od uruchamiania na pozycję "OFF"
14. Misja zakończona

Masaho procedura sie udała ale niestety obiektyw dalej nie chodzi, mimo wszystko :-B

jeszcze spróbuje podejsc do sklepu podpiąc cos innego z hsm

[ Dodano: 2011-04-03, 15:16 ]
byłem w sklepie , sprzedawca był miły i podpiął do k-5, af śmigał pięknie wiec to chyba nie jest problem obiektywu, no cóż czekaja mnie wydatki :-(

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Znajomy serwisant z którym niedawno rozmawiałęm opowiadał ze miał K20D z walnietym modułem odpowiedzialnym za SMD. Dostał go do naprawy obiektywu (DA* 16-50/2.8) bo użyszkodnik myślał, że to szkiełko padło (a było po gwarancji). Sprawdziliśmy - moja 16-50 też nie chodziła a do tego i szkieka z PowerZoomem głupiały więc diagnoza była oczywista. Potem facet się deko rozejrzał i wyszło, że to dosyć częsta awaria (moduł sterowania SDM). K10D i GX10 mają te samą elekrtonike zapewne wiec sugerowąłbym tę własnie usterkę.

Riddler pewnie masz racje bo srubokret chodzi, zastanawia mnie tylko ze obiektyw był w serwisie i został wymieniony naped hsm, czyli wymienili tak na wszelki wypadek bo nie pisza nic na temat usterki

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Dodam jeszcze, że w tamtym K20D wariowała stabilizacja (obraz trząsł się jak opetany) w LV jak DA*16-50/2.8 była zapięta.

python28  Dołączył: 09 Lis 2009
Być może uszkodził się silnik w obiektywie co spowodowało uszkodzenie elektroniki w aparacie, w serwisie wymienili silnik bo był uszkodzony, nie sądzę żeby wymieniali coś na wszelki wypadek, bo to jednak koszt jest.

Skocz do: