pavco  Dołączył: 07 Kwi 2011
  Problem z Pentax K100D: akumulatory czy elektronika?
Witam
Posiadam Pentax K100D i mam następujący problem: po naładowaniu akumulatorów (4 x GP 2600 mAh, każdy sprawdzony oddzielnie) i włożeniu do aparatu, ten pokazuje, że bateria słaba albo pusta. Po zmianie trzeciego kompletu akumulatorów i kupnie ładowarki BEN ELECTRONIC MW 8168 GS (którą facet z serwisu polecił jako b. dobrą), problem pozostaje. Czasem da się pstryknąć kilka zdjęć, czasem nawet nie uruchomię aparatu. Ten sam facet z serwisu, po ponownym zgłoszeniu do niego tego problemu, powiedział, że padła elektronika aparatu i wymiana ma kosztować > 600 pln. Zna ktoś możliwe rozwiązanie tego problemu za mniej niż 600 pln?

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
Sanyo eneloop za 30-40 komplet rozwiąże sprawę

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
pavco napisał/a:
MW 8168 GS
wyrzuć ją, szkoda akumulatorków

Jak chcesz sprawdzić elektronikę to kup zwykłe ogniwa, litowe z serii photo, jak one dobrze sie zachowują, to masz złe ogniwa acu i tym bardziej wyrzuć ładowarkę

Kup porządną ładowarkę, która może ładować jedno ogniwo w dowolnej komorze.

Nie koniecznie bc-700, chociaż tą polecam

Perkoz_1  Dołączył: 16 Lut 2011
Rozwiązanie problemu - ładowarka BC-700. I powiem szczerze nie ma różnicy czy akumulatorki to będą Enelopy czy każde inne. Też męczyłem się na początku z kasetką jeśli chodzi o jej "wybredność prądową" . Komplet w blistrze Energizerów 2700 mAh + ładowarka Energizer, pełne ładowanie i ....... kilka zdjęć i kiszka. Posłuchałem porad kolegów z forum, kupiłem za 90 zł. BC-700 i teraz nawet jakieś ActicveJety 2700 mAh dają radę pociągnąć mi ok. 400 - 500 zdjęć. Eneloppy też mam jako rezerwa taktyczna. Czyli jeszcze raz - kup BC-700, włóż swoje akumulatory które posiadasz, nastaw cykl "rozładowanie/ ładowanie małym prądem" i zapomnij o jakichkolwiek problemach z kasetką.
Pzdr.

PS. Ale mi się piękna liczba ilości moich postów zrobiła :shock: Poproszę Admina o jakąś nagrodę za ten rekord :mrgreen:

zipzip  Dołączył: 06 Sty 2010
Perkoz_1 napisał/a:
PS. Ale mi się piękna liczba ilości moich postów zrobiła :shock: Poproszę Admina o jakąś nagrodę za ten rekord :mrgreen:

Do tej nagrody jest Was paru :-)

paulab  Dołączyła: 03 Maj 2012
pavco, i jak? problem rozwiązany? mam to samo, wkurzyłam się i nie ruszałam aparatu przez ponad rok, a teraz jednak znowu go potrzebuje.

Pavlvs  Dołączył: 23 Lip 2011

Chyba jest jakaś plaga w kasetkach jeśli chodzi o to zasilanie, aparat nieużywany, aku odświeżone w BC-700 i problem nadal ten sam, co o tym sądzicie :?:
A czy ktoś próbował jak te modele działają na takich aku np?
Aku CR-V3
Może to by rozwiązało problem, dwa takie powinny dawać idealne napięcie 6V, chyba nic nie powinno się stać skoro są dedykowane do ist*DS.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Pavlvs, kolega yusuf podał rozwiązanie. Po raz zylionowy chyba.

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
To nie jest plaga K100 tylko plaga tanich wielokanałowych ładowarek, które po prostu niszczą ogniwa i przez to sprzęt nie pracuje poprawnie.
Zmiana ładowarki powinna poprawić sytuację, najlepiej zrobić tak jak radzono czyli kupić normalne baterie alkaliczne i sprawdzić czy na nich aparat zachowuje się normalnie.
U mnie nawet na najtańszych aku z Auchana takich zielonych aparat trzepie zdjęciami gdzie Metz nawet się nie uruchamia na nich.

BAN zamach  Dołączył: 21 Paź 2010
Faktycznie kluczową sprawą jest ładowarka a nie akumulatory.Na początku użytkowania K100D używałem zwykłych akumulatorów i ładowarki Sanyo,od 3 lat mam lidlowską ,taką dużą ładowarkę tronic i nawet te tanie (15 pln za 4 szt) akumulatory sprawują się bardzo przyzwoicie w K100D.Inne akumulatorki: do latarki czy odtwarzacza MP3 ,też wydają się być krzepkie po ładowaniu tą ładowarką :-)

k33l napisał/a:
To nie jest plaga K100 tylko plaga tanich wielokanałowych ładowarek, które po prostu niszczą ogniwa i przez to sprzęt nie pracuje poprawnie

yusuf napisał/a:
Sanyo eneloop za 30-40 komplet rozwiąże sprawę

I kto ma racje :?:

Może wypowie się tu jakiś zawodowy elektryk bo ja sądze że problem leży w zbyt niskim napięciu jakie dają aku typu AA tj znamionowe 4.8V które w dodatku podczas używania szybko spada do poziomu gdzie K100D odczytuje jako puste aku. Jak to jest że aku np w K-7 ma tylko 1860mAh ale za to napięcie 7.2V i aparat robi po 300 zdjęć na tej pojemności a 4 aku NI-MH dają średni 8000mAh i kicha :!: :?:

Pavlvs o co Ci chodzi? Sanyo zniszczone w ładowarce cudów nie zdziałają.
Pavlvs napisał/a:
Może wypowie się tu jakiś zawodowy elektryk bo ja sądze że problem leży w zbyt niskim napięciu jakie dają aku typu AA tj znamionowe 4.8V które w dodatku podczas używania szybko spada do poziomu gdzie K100D odczytuje jako puste aku.

Przecież konstruktor tworząc aparat przewidział używanie w nim akumulatorów AA lub baterii AA, nie myśl o dedykowanym aku z K-7 bo nie wsadzisz go do K100D.
Przecież Ci napisałem, że mam Eneloopy i zwykłe z Auchana zielone i na obu K100D działa poprawnie i robi ilość zdjęć poprawną na dane pojemności a ładuje je w BC-900, odratowałem w tej ładowarce dwa komplety aku AAA z telefonów przenośnych i jadę teraz na nich w mp3 przenośnej.

Jak byś miał czas to wsiądź w pociąg i przyjedź kilka stacji w stronę Częstochowy, podejdę z aparatem i dwoma kompletami aku i sprawdzimy. Pisz na pw w razie chęci organoleptycznego sprawdzenia swojego sprzętu. Założymy twoje aku do mojego body i vice versa. :-B

k33l napisał/a:
Przecież konstruktor tworząc aparat przewidział używanie w nim akumulatorów AA lub baterii AA, nie myśl o dedykowanym aku z K-7 bo nie wsadzisz go do K100D.
Przecież Ci napisałem, że mam Eneloopy i zwykłe z Auchana zielone i na obu K100D działa poprawnie i robi ilość zdjęć poprawną na dane pojemności a ładuje je w BC-900, odratowałem w tej ładowarce dwa komplety aku AAA z telefonów przenośnych i jadę teraz na nich w mp3 przenośnej

Zgadza się , ale baterie litowe lub alkaliczne dają 6V :!: i właśnie o to mi chodzi, poza tym pisaem że mam BC-700 i aku odświeżyłem jak należy i uzyskują prawidłową pojemnośc a nawet troche więcej niż 2000mAh, i tak myśle że rozwiązaniem tego problemu mogą być aku CR-V3, przedtem nie było takich o napięciu 3.0V tylko 3.7 dlatego producent nie zalecał ich stosowania.

Nie ma się co spierać czy aku AA nadają się do aparatu czy nie.
Instrukcja str. 26 i producent podaje możliwe sposoby zasilania aparatu, CR-V3 tylko baterie bez możliwości ładowania, Ni-MH Aku, Litowe baterie AA oraz Alkaliczne baterie AA.
Jeżeli na dobrych aku aparat nie działa poprawnie to jest coś nie tak z aparatem. Czy styki w komorze aku są czyste, nie zaszkodzi przemycie ich.

Tylko troche za dużo osób ma problem tego typu właśnie na aku Ni-MH...; i dlatego upieram sie że problem leży w zbyt niskim napięciu.

BAN zamach  Dołączył: 21 Paź 2010
Pavlvs napisał/a:
Tylko troche za dużo osób ma problem tego typu właśnie na aku Ni-MH...; i dlatego upieram sie że problem leży w zbyt niskim napięciu.

Dużo: tzn 3 czy 8 na tysiące sprzedanych i używanych K100D.Ponad 3 lata intensywnie używałem K100D ,problemy z zasilaniem jeśli były:były takie same jak w Kyocera ,Sony ,Premier czy Mustek czyli do dupy akumulatory lub baterie.
Napisałeś:
upieram sie że problem leży w zbyt niskim napięciu
-uzasadnij jakimiś pomiarami
-podaj rozwiązanie problemu
pozdrawiam

zamach napisał/a:
-uzasadnij jakimiś pomiarami
-podaj rozwiązanie problemu

Dlatego napisałem w poprzednim poście żeby to może wyjaśnił jakiś elektryk, no bo na jakiej zasadzie aparat rozpoznaje że aku jest pusty ? Niech ktoś to wyjaśni jak wie.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Pavlvs, Kiepskie aku pomimo podawanego napięcia jakimś magicznym sposobem nie są w stanie napędzić K100D czy K200D.

Czemu nie wiem.

Po raz kolejny napiszę.
Moje Energizery 2400mAh na których Fuji S5600 robiło 900 fotek w K100DS wydalały 20.
Kupno Eneloopów pozbawiło mnie jakichkolwiek problemów z zasilaniem aparatu.

BTW - miałem taka ładowarkę (MW 8168 GS) czy podobny model i trzy komplety eneloopów zdechły po 10 fotkach - okazało się że ładowarka ładowała jedynie jedna parę.

Kup Eneloopy, wetknij w aparat (nie ładuj ich) i powinieneś kliknąć kilkaset fotek.
Jeśli nie znaczy że z aparatem jest coś nie tak.

P.S. Podajemy ci proste rozwiązanie. Nie szukaj naukowych dowodów na przyczynę problemów.
Pentaxy takie są. Chcesz mieć ładne fotki to daj dobre papu ;-)

bartosce  Dołączył: 02 Sty 2011
sprobuj przeczyscic styki, moze cos ci zasniedzialo i nie przewodzi jak trzeba

bartosce napisał/a:
sprobuj przeczyscic styki, moze cos ci zasniedzialo i nie przewodzi jak trzeba

Napewno nie "zasniedzialo' , styki są jak nowe, odświeżałem aku na różne sposoby i tylko troche pomogło więc nie jest to wina uszkodzonej elektroniki jak niektórzy sugerowali; to ewidentnie już słabe aku, po pełnym ładowaniu BC-700 pokazuje że jest wszystko ok ale po włożeniu do K100D 5 min i wskażnik wariuje, i chyba nie ma znaczenia czy eneloopy czy inne oparte na tej technologii aku po jakimś roku użytkowania nadają się na śmietnik :-P

Skocz do: