Culminar  Dołączył: 16 Cze 2006
  Power Zoomy
Co sądzicie o Power Zoomach Pentaxa? Czy ich jeszcze używacie i korzystacie z funkcji jakie oferują?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Używam Power Zooma 28-80, ale wykorzystuję tylko elektryczną zmianę ogniskowej. Pozostałe funkcje nie są dostępne z K10D. W Z-20 też ich zresztą nie wykorzystywałem, parę razy tylko z ciekawości. Jakość optyczna chyba porównywalna z obecnym kitem 18-55. AF w moim egzemplarzu działa bez zarzutu, ostrzy poprawnie i szybko przy każdym rodzaju oświetlenia. Wydaje mi się, że 18-55 ma problemy z ostrzeniem przy świetle żarowym. Przy okazji zrobię parę zdjęć linijki dla potwierdzenia.

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
Zdano, Czy to znaczy, że kadyszka ma możliwość zoomowania z poziomu body? Jeśli tak, to jak to jest realizowane w praktyce?

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
mam podobnie - raz, dwa razy bawilam sie w zoomowanie, reszta - fajna, ale... no nie korzystam. Zre baterie ta bestyja ;-)

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
emigrant, aż tak dobrze nie ma. Kadyszka, ze względu na dodatkowe styki do nowych obiektywów podaje napięcie do silnika zooma, nie trzeba kręcić pierścieniem ogniskowej. Dodatkowych funkcji Power Zooma nie udało mi się uruchomić na K10 bo nie ma w korpusie takiej opcji.

Skocz do: