Takich atrakcji, jak piszesz, nie zauważam w swoim DA 18-55. Pod względem budowy, kręcenia, spasowania uznałbym że jest świetny. Mam inny obiektyw AF: Pentax F 35-105/4-5.6. Ma swoje lata, ale optycznie bardzo mi odpowaiada. W jego przypadku natomiast te Twoje "kilkanaście pikseli" zmienia się kilkadziesiat, przdnia soczewka (kręci się podczas ustawiania ostrości) nie ma żadnego oporu przy ostrzeniu ręcznym, są wyczuwalne luzy na pierścieniu zmiany ognoskowej, a w ogóle to .... grzechotka
  Takich atrakcji, jak piszesz, nie zauważam w swoim DA 18-55. Pod względem budowy, kręcenia, spasowania uznałbym że jest świetny. Mam inny obiektyw AF: Pentax F 35-105/4-5.6. Ma swoje lata, ale optycznie bardzo mi odpowaiada. W jego przypadku natomiast te Twoje "kilkanaście pikseli" zmienia się kilkadziesiat, przdnia soczewka (kręci się podczas ustawiania ostrości) nie ma żadnego oporu przy ostrzeniu ręcznym, są wyczuwalne luzy na pierścieniu zmiany ognoskowej, a w ogóle to .... grzechotka   Z tego co zauważyłem, poza moim samopoczuciem, nie ma to wszystko wpływu na ostrość zdjęć
  Z tego co zauważyłem, poza moim samopoczuciem, nie ma to wszystko wpływu na ostrość zdjęć   . Krótko mówiąc, te luzy , o których piszesz, nie muszą się przekładać na spadek walorów użytkowych Twojego obiektywu.
  . Krótko mówiąc, te luzy , o których piszesz, nie muszą się przekładać na spadek walorów użytkowych Twojego obiektywu.Ż jest P... p.
 . Jak kupiłem swojego DL2 z kitem to tez byłem tym faktem przestraszony - w międzyczasie z Trefem na PW wymieniłem kilka zdań i potym doszedłem do wniosku, że nie ma się co stresować i przejmować. Testując ten obiektyw na ostrość, to faktycznie w testach, poruszając tą ruchomą częścią czasami nietrafiał z ostrością, ale w praktyce to jest co innego, ładnie trafia w punkt i jest git big
  . Jak kupiłem swojego DL2 z kitem to tez byłem tym faktem przestraszony - w międzyczasie z Trefem na PW wymieniłem kilka zdań i potym doszedłem do wniosku, że nie ma się co stresować i przejmować. Testując ten obiektyw na ostrość, to faktycznie w testach, poruszając tą ruchomą częścią czasami nietrafiał z ostrością, ale w praktyce to jest co innego, ładnie trafia w punkt i jest git big   
 Pozdrawiam
ms napisał/a:
Czy w Waszych obiektywach też tak jest?
Pentax K100D,DA16-45/4,FA28-70/4,FA50/1.4,FA 35/2,Tamron 80-210, Metz 48 AF-1 + parę innych gratów ...
Jakieś sample ;) 
http://www.joe-photo.net
"obiektyw jest bardziej obiektywny od najsumienniejszego historyka" A.Słonimski

ms napisał/a:Trochę na wyrost użyłem słowa "lata".
Z tego co piszecie wynika, że ten luz to norma, a nie pojedynczy przypadek. Też nie zauważyłem by to miało jakiś wpływ na zdjęcia.
.....rosyjski łącznik.....
zapraszam do mojej galerii
http://picasaweb.google.pl/artur.skrabowski

K-5, DA 12-24/4, FA 31/1.8 Ltd, FA 50/1.4, FA 77/1.8 Ltd, Metz 48, takie tam różne ...

Sznurek można ciągnąć, ale nie można go pchać. (Marvin Minsky)
K20D | K10D | Super A | Program A | kilka Sigm EX DG | tona muzealiów
blog
twoje obawy to efekt przesiadki z Zenita i manualnych obiektywow, w ktorych luzow bylo jak na lekarstwo. A w obiektywach AF luzy sa i musisz do nich przywyknac. Na jakosci to się nie odbija, ale obiektywy AF musza miec wieksze luzy aby silnik aparatu byl w stanie poruszyc przekladniami obiektywu.
K100D + kit I + SMC 1.7/50 + Jupiter2/85 + Jupiter 4/200 + Sigma 10-20 + SMC DA 55-300