Snic  Dołączył: 12 Maj 2010
[K-x] problem z lampą
Witam

Mam problem z lampą w K-x w trybie automatycznym. Lampa nie podnosi się. Jest mozliwość podniesienia ręcznego ale w automacie niestety. Błyska normalnie.
Czytałem, że to może problem z zasilaniem - eneloopy nowe- naładowane.
Zmiana trybów błysku, też nie pomaga.
Jakieś pomysły zanim poleci do serwisu?
z góry dzięki
pozdrawiam

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Sprawdzałeś to po ciemku? Lampa podnoszona jest tylko wtedy gdy aparat uzna, że jest za ciemno dla zdjęć bez lampy.

Oczywiscie:)

nazirus2411  Dołączył: 19 Lip 2009
enelopy nie maja nic wspolnego z lampa ;) 1 - nawet nie wiem jak mozna otworzyc lampe w kx automatycznie . 2 - uwazaj bo w kx w dowonym programie aparat ustawia maksymalna przyslone i czas , czyli ustawi ci przy kicie 1/20 i 4.5 . Jezeli chcesz wykorzystac max lampy , to ustaw M , czas 1/100 czy jakis krutszy , w M masz mozliwosc kontroli glebi ostrosci , czyli mozesz zmieniac przyslone , 3.5 - 11 przykladowo . Lampa dobierze moc blysku do twoich ustawien , milej zabawy :)

nazirus2411 napisał/a:
enelopy nie maja nic wspolnego z lampa ;) 1 - nawet nie wiem jak mozna otworzyc lampe w kx automatycznie . 2 - uwazaj bo w kx w dowonym programie aparat ustawia maksymalna przyslone i czas , czyli ustawi ci przy kicie 1/20 i 4.5 . Jezeli chcesz wykorzystac max lampy , to ustaw M , czas 1/100 czy jakis krutszy , w M masz mozliwosc kontroli glebi ostrosci , czyli mozesz zmieniac przyslone , 3.5 - 11 przykladowo . Lampa dobierze moc blysku do twoich ustawien , milej zabawy :)

może żle się wyraziłem, więc jeszcze raz:
problem w tym, że ustawiam tryb błysku na automatyczny i lampa nie podosi się sama a powinna. Podobno za jej podniesienie odpowiada jakiś ,,zamek'' alektromagnetyczny, który przy słabych akuu moze mieć problem daniem ,,impulsu'' do jej podniesienia - stąd info o eneloopach

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
nazirus2411 napisał/a:
2 - uwazaj bo w kx w dowonym programie aparat ustawia maksymalna przyslone i czas , czyli ustawi ci przy kicie 1/20 i 4.5 .

znowu.... :roll:

Arti , daj juz spokoj , dopiero jak zakupilem k5 to sie prz
ekonalem o co wam chodzi , k5 minimalnie ustawia jedna 50 sekundy . Otoz w kx nie ma mocnych na to zeby ustawic na starcie krutki czas i wieksza przyslone . Automat Decyduje :mrgreen:

A jak to sie ma do mojego pytania:)?

Cytat
A jak to sie ma do mojego pytania:)?

Szczeze ci powiem , ze nie zdarzylo mi sie otworzyc lampe wbudowana w automacie i w ogole , nie wiem czy jest taka mozliwosc ...

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
Snic napisał/a:
problem w tym, że ustawiam tryb błysku na automatyczny i lampa nie podosi się sama a powinna

Z tego co się orientuję, to automatyczny tryb błysku nie powoduje automatycznego podnoszenia lampy, więc nie powinna. Tylko tryb zielony (i jakieś tematyczne pewnie) Ci na to pozwoli. W innych przypadkach lampę otwierasz sam przyciskiem. Ale w wizjerze powinna się pokazywać migająca lampa, kiedy aparat uznaje, że jest za ciemno i powinno się jej użyć.

yusuf napisał/a:
Snic napisał/a:
problem w tym, że ustawiam tryb błysku na automatyczny i lampa nie podosi się sama a powinna

Z tego co się orientuję, to automatyczny tryb błysku nie powoduje automatycznego podnoszenia lampy, więc nie powinna. Tylko tryb zielony (i jakieś tematyczne pewnie) Ci na to pozwoli. W innych przypadkach lampę otwierasz sam przyciskiem. Ale w wizjerze powinna się pokazywać migająca lampa, kiedy aparat uznaje, że jest za ciemno i powinno się jej użyć.

W tym rzecz, ze lampa nie podnosi sie automatycznie w żadnym trybie - w tym oczywiscie w trybie zielonym. Oczywiscie aparat sygnalizuje ,,piorunkiem,, w wizjerze (w trybie zielonym) koniecznosc uzycia lampy ale mimo ustawienia trybu blysku na automatyczny nie podnosi sie ona sama.

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
Snic napisał/a:
W tym rzecz, ze lampa nie podnosi sie automatycznie w żadnym trybie - w tym oczywiscie w trybie zielonym

To już nie wiem, a co na to instrukcja?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wg instrukcji po naciśnięciu spustu do połowy lampa błyskowa, w razie potrzeby, unosi się automatycznie.

tomek8723  Dołączył: 18 Mar 2010
u mnie tylko na zielonym trybie lampa sama wyskakuje, a w pozostałych trybach lampy na automatyczny tryb nie da się ustawić

pool80  Dołączył: 03 Sie 2010
Lampa się podniesie jak aparat uzna to za stosowne. Jak chcesz robić z lampą to przyciskiem ją otwieraj. Przycisk nie jest mechaniczny i jeżeli były by problemy z zasilaniem to i przyciskiem nie podniosło by lampy. Lampa ma nastawy auto w niektórych trybach tematycznych i tu się otwiera jak aparat zdecyduje. Natomiast nawet i tu np. w trybie pejzaż albo sport pomimo ze błyskawica w wizjerze miga nie podnosi lampy. Kiedyś jak używałem automatu lampa podnosiła się (rzadko) kiedy nie chciałem, irytowało mnie to. Teraz korzystam praktycznie z M AV lub TV i tam daje tryb ręczny lub ręczny z red.cz.oczu. I otwieram właśnie w/w przyciskiem. Polecam.

Snic, sprawdź z założonym dekielkiem w trybie zielonym u mnie lampa się otworzyła

tomek8723 napisał/a:
Snic, sprawdź z założonym dekielkiem w trybie zielonym u mnie lampa się otworzyła

u mnie nie :cry:

a w trybie zielonym ustawiona lampa na automat?

tak dla wyjaśnienia jeszcze w zielonym otwiera i w kilku innych tematycznych też otwiera np w makro

pool80  Dołączył: 03 Sie 2010
Też mam enelopy 2000, i jeżeli w trybie zielonym, lampa na auto i założonym deklem lampa się nie podniosła to nic innego nie widzę w menu k-x. Spróbuj przywrócić nastawy fabryczne. ewentualnie aktualizacja softu do 1,02. pozdr.

Uwaga :)
problemem okazała się zaślepka na sankach od lampy, która została przełożona od bodajże MZ50 - takie banalne a aparat pojechał do serwisu :)

Skocz do: