Jako że często fotografuję używając lampy, stwierdziłem że czas na próbę zmierzenia się z PTTL Pentaxa. Do tej pory używałem Metza 32 MZ-3 z sca3701 a ostatnio głównie Nikona SB-24. Często fotografuję różne imprezy, występy i zawody w których biorą udział moje dzieci i użycie lampy w niektórych warunkach jest konieczne. Zwłaszcza w turniejach tanecznych, gdzie mamy do czynienia z zaciemnieniem sali. SB-24 sprawowała się dość dobrze, problem stanowiła tylko ciągłe pilnowanie parametrów w automacie, lub w przypadku manualu - zmieniające się odległości od „modeli” (np. w tańcu)
Zacząłem więc polowanie na portalu aukcyjnym aby wejść w posiadanie lampy z PTTL i wkrótce trafiłem używanego Metza 58 AF-1. Gdy tylko paczka wpadła mi w ręce, złapałem za K-50 z podpiętym P18-135, szybki przegląd funkcji, ustawienie PTTL i … tragedia
. Zdjęcie totalnie niedoświetlone. Instrukcja do lampy na monitor, nauka wszystkich ustawień, ponowna próba i … tragedia
. Następnie próba zdjęcia w trybie automatycznym lampy – super.
PTTL w małym pomieszczeniu czasami daje rade, ale już w pokoju około 30m2 – totalna porażka. Automat w pełni powtarzalny.
Pierwszy test bojowy lampy przypadł na imprezę rodzinną - 18-tkę. Sala dość spora, pierwsze próby przed przybyciem gości potwierdziły totalną nieprzydatność PTTL i powtarzalność automatyki lampy. Okazało się również że 18mm na krótkim końcu to trochę dużo. Na szczęście wziąłem ze sobą dawno nieużywany 16-45. Zawsze to 2 mm. Zmieniłem obiektywy i coś mnie tknęło. Przełączyłem lampę na PTTL i …
zdjęcie poprawnie naświetlone. Próby różnych ustawień parametrów w aparacie, obracanie głowicy lampy, różna ilość światła w pomieszczeniu – zdjęcia akceptowalne.
Impreza się udała, zdjęcia w większości też. Dla próby część robiłem w automacie i część PTTL. W tej chwili nie jestem w stanie rozróżnić które jak.
Dziś znalazłem chwilę czasu, wyciągnąłem kilka obiektywów i przeprowadziłem testy. Poniżej zestawienie działanie lampy w zależności od zamontowanego obiektywu. Ogniskowa w przypadku zoomów nie wpływa na zmianę zachowania zestawu.
Obiektyw: PTTL A
DA 18-135: - +
DA 16-45: + +
DA 50-200: - +
DA 55-300: - +
P-A50/1,7: + +
Helios 44-M4: + +
Helios 44-M6: + +
DA 35/2,4 + +
P-M135/3,5 + +
Z obiektywami z którymi PTTL działa poprawnie, zdjęcie z PTTL są jakieś 0,5 EV ciemniejsze w stosunku do zdjęć z automatyką lampy. Zdjęcia z obiektywów gdzie PTTL działa nieprawidłowo są bardzo niedoświetlone.
Jaki z tego wniosek
Jeżeli PTTL w K-50 z Metz 58 AF-1 to musi być stary obiektyw
K-50 + P-DA16-45/4, P-DA18-135, P-A50/1,7, P-DA35/2,4, P-M135/3,5, DA 18-55 AL, DA 55-300 ED, Helios 44-M6, Jupiter 37A, Mir 1B 37/2.8