dusza Pentaksa, a sprzęt Canona
P30n, 5D Mk I, objektorów kilka i same pełne klatki RF
Jasiek Matacz napisał/a:Mi np. w ogóle nie pasują klisze FOMY, każda ma zbyt duży kontrast i jest jakaś sztuczna.
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
Pentax Spotmatic SP | Pentax 6x7
I w tym jest problem, bo chociaż jest sporo droższa, to podobnie jak Polypan potrafi spłatać figla rysami i kropkami. Poniżej Ilforda i Kodaka nie ma właściwie wielkiego wyboru, bo z Efke też są problemy (podobno spływająca emulsja i też jakieś syfki zatopione w żelatynie), że nie wspomnę o Rollei'ach, gdzie kupujemy kota w worku (każda partia inna). Jestem przerażony tą jakością/bylejakością. Jeszcze parę lat wstecz było to nie do pomyślenia. Mam, co prawda zapasik starych materiałów (starych w sensie, że sprzed tej bylejakości), ale mimo wszystko w głowie mi się nie chce pomieścić, że można handlować takim szajsem. A na Ilfordy nie każdego stać...karmazyniello napisał/a:FOMA nie jest tania w stosunku do Polypana bo jest niemal dziesięciokrotnie droższa, także to porównanie wydaje mi się bez sensu.
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
zieloo napisał/a:Foma która? Wątpie, że jakakolwiek jest dostępna za 10zł.
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
zieloo napisał/a:Foma która? Wątpie, że jakakolwiek jest dostępna za 10zł.
Teraz już nie, ale była okazja - sprzedawał pewien facet 400S po 120zł/30,5m i też kręciliście nosami. A miał tego sporo. Już nie ma.zieloo napisał/a:Retro już chyba nie ma w sprzedaży
Właśnie! Ale zauważcie, że zaczyna iść w górę. Biedawno można było kupić za 11 zł, teraz najtaniej za 11,50. Mnie z Hong Kongu podali cenę 2,15$ z free shipping. I również pytałem szanownych kolegów, może byśmy zorganizowali zbiorowy zakup. Cisza.zieloo napisał/a:W przypadku średniego formatu... Shanghai
zieloo napisał/a:Polypana widziałem tylko z metra i faktycznie wychodzi najtaniej, efekty są również... znośne.
Pentax Spotmatic SP | Pentax 6x7
wojtekk napisał/a:Zrobiłem ostatnio dwie pierwsze w swoim życiu rolki Fomy 400 na średnim i jestem zadowolony, choć kontrast dosyć duży.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem, to klisza pękła, i ch*j!"
radekone napisał/a:Ja zagłosuję na polypana, bo jest prosty w obsłudze a efekty daje świetne, tak na skanach jak i na odbitkach.
wojtekk napisał/a:
Szzzzszy to istnieje w 120?
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem, to klisza pękła, i ch*j!"
radekone napisał/a:Bełoby miło Misiu
...dopóki nie skierujesz obiektywu pod światło, albo w kadrze nie znajdzie się coś świecącego lub jasnegoradekone napisał/a:Ja zagłosuję na polypana, bo jest prosty w obsłudze a efekty daje świetne, tak na skanach jak i na odbitkach.