Farin  Dołączył: 27 Sty 2009
Stary obiektyw podpięty do K200D uszkadza karty SD
Witam,
pożyczyłem obiektyw PENTACONA auto 2.8/135; kupiłem pierwszą lepszą przejściówkę z M44 na bagnet, zamontowałem do K200D i poszedłem postrzelać zdjęcia.

Po kilkunastu zdjęciach pojawił się komunikat "aparat nie może zapisać tego zdjęcia" i ani podglądu, ani skasować go nie można było. Dioda pracy ciągle migała przez dobre 2-3 minuty więc wyłączyłem aparat - dioda wciąż migała. W domu okazało się, że karta się uszkodziła (używałem SanDisc Ultra II 4GB - od 2 lat). Nie można jej było ani sformatować - zdjęcia zrobione przed zamontowaniem obiektywu można było przeglądać i skopiować w PC choć bardzo ociężale. Niestety sformatować karty ani z poziomu aparatu ani z poziomu PC się nie dało - nawet używając specjalnego oprogramowania do czyszczenia gruntownego.

Dzisiaj (nie chwaląc się głupotą) poszedłem w plener początkowo z moim KIT-em (i nową kartą Kingstona 4BG) i było wszystko cacy. W pewnym momencie podłączyłem stary obiektyw - i zrobiłem kilkanaście zdjęć potem - znów wyskoczył komunikat "Aparat nie może zapisać tego zdjęcia". Szybko zmieniłem obiektyw - udało się usunąć poprzednie "uszkodzone" zdjęcie, które niczego nie pokazywało. Niestety - nawet po zmianie na KIT-a co jakiś czas karta zaczyna pokazywać podobny komunikat - więc pewnie też jest uszkodzona - choć jeszcze komunikuje się z aparatem i PC. Zrobię format i powinno być ok.

Jakieś uwagi?
Pozdrawiam

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Dziwne. Czy jakiś element przejściówki/obiektywu nie zwiera styków SDMa ?

PK napisał/a:
Dziwne. Czy jakiś element przejściówki/obiektywu nie zwiera styków SDMa ?

To standardowy pierścień. Zwiera zapewne wszystkie styki na pierścieniu zewnętrznym aparatu. Te dwa, które są nieco głębiej - są wolne i nie ma ich co zwierać.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
jeśli zmiana karty nie pomogąła to może aparat zaczyna niedomagać - spróbuj zrobić mu reset ustawień na fabryczne... i sprawdzić z jakąś kartą Toshiba/SanDisk

arQ napisał/a:
jeśli zmiana karty nie pomogąła to może aparat zaczyna niedomagać - spróbuj zrobić mu reset ustawień na fabryczne... i sprawdzić z jakąś kartą Toshiba/SanDisk

Spróbuję - czemu nie - choć przyznam, że aparat do tej pory szwankował tylko przy starym obiektywie z przejściówką na pierścień;-)

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
Oj, coś mi się wydaje że sie pospieszyłeś z tym tematem na 1 kwietnia byłby w sam raz :-P

[ Dodano: 2012-03-17, 20:47 ]
Farin napisał/a:
kupiłem pierwszą lepszą przejściówkę z M44
widzisz tu jest błąd :!: tu zalecana jest" trochu mniejsza" :-P

grzegorzgr napisał/a:
Oj, coś mi się wydaje że sie pospieszyłeś z tym tematem na 1 kwietnia byłby w sam raz :-P

[ Dodano: 2012-03-17, 20:47 ]
Farin napisał/a:
kupiłem pierwszą lepszą przejściówkę z M44
widzisz tu jest błąd :!: tu zalecana jest" trochu mniejsza" :-P

M42 - pomyliłem się. Przejściówkę kupiłem, najpierw pod Heliosa. M42 nie M44. Sorki.

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
JAKA TO przejściówka ?

grzegorzgr napisał/a:
JAKA TO przejściówka ?

Wygląda identycznie jak ta Adapter

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
Farin napisał/a:
Wygląda identycznie jak ta Adapter

czyli klasyczny adapter z kołnierzem który nie ostrzy na nieskończoność ;-) dziwne, mam takową też i nie ma problemów z GX10, co prawda moja jest malowana + oszlifowana, żeby zwierała styki w body...

nie wiem czy to może mieć wpływ ale jak włączysz tryb S-AF to przy podpiętym obiektywie M42 za pomocą tej przejściówki wyzwoli migawkę jeśli body NIE potwierdziło "bipkiem"&wielokątem ostrości ? będziesz wiedział czy adapter jest metalowy i zwiera styki (powinien jeśli niemalowany)

Jeśli ma zwierać styki - to zawsze mogę go wy-szlifować. Podspodem ma jakiś brązowawy metal - podejrzewam, że coś z mosiądzem.

Co dziwne - dzisiaj chciałem podpiąć Heliosa przy użyciu tego adaptera i (!) przestał mnie pytać na wstępie o ogniskową nowopodpiętego obiektywu. Nie wpadam w panikę, bo robiłem reset ustawień - i może coś tam się przestawiło. Chyba muszę odgrzebać instrukcję obsługi, bo niektórych ustawień nie zmieniałem od lat.

Skocz do: