czedek  Dołączył: 09 Lis 2011
K-r stabilizacja
Jestem użytkownikiem nowego K-r i mam wątpliwości co do działania stabilizacji. Otóż jedynym objawem jej działania jest wyświetlona zielona dłoń. Osłuchowo cisza i nie czuć żadnych wewnętrznych drgań matrycy. Proszę o radę.

tomek8723  Dołączył: 18 Mar 2010
spróbuj przełączyć na life view coś powinieneś usłyszeć

zlaskovik  Dołączył: 13 Maj 2008
Pojawienie się rączki wskazuje gotowość SR. Stabilizacja działa w momencie zwolnienia migawki. Ustaw długi czas np. kilka sekund wtedy powinieneś usłyszeć cichy szum. Tak przynajmniej jest w K-5

czedek  Dołączył: 09 Lis 2011
Faktycznie działa - dzięki :-B

mmmaly  Dołączył: 03 Paź 2009
a powiedzcie mi bo w moim gx 20 jest tak, że raz stabilizacja się załączy - jest łapka a za chwile już si9e nie załączy. wchodzę na info i faktycznie raz jest włączona stabilizacja a raz nie. pstryczek od stabilizacji jest cały czas załączony. czy coś tam nie styka czy tak po prostu jest i zależy od ustawionego czasu naświetlania?

zlaskovik  Dołączył: 13 Maj 2008
Nie wiem jak to jest w GX 20 ale w K-5 i K10d na stabilizacje trzeba czasem poczekać, może za szybko naciskasz do końca spust migawki i SR nie wyrabia z włączeniem się. Kolejność powinna wyglądać tak: spust do połowy, czekasz na rączkę (zazwyczaj pojawia się w trakcie ostrzenia) , strzelasz.

mmmaly  Dołączył: 03 Paź 2009
jak mi się załączy to faktycznie trzeba poczekać ale chodziło mi o to, że mam załączoną stabilizację a jak wejdę na info to jest wyłączona. czy to jest normalne.

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Zależy także od niektórych ustawień aparatu. Tzn. jak masz na przykład ustawione bezprzewodowe wyzwalanie lamp to przy robieniu zdjęć nie będzie stabilizacja działała. Także samowyzwalacz (na przykład 2 sekundy ze wstepnym podniesieniem lustra) także wyłączy ci SR (samo jego wybranie w menu juz to uczyni). Nie ważne wtedy jak ustawiony jest przełacznik na body. Radziłbym poczytać instrukcje - tam to wszystko powinno być opisane).

Skocz do: