ferminkatcho  Dołączył: 15 Sie 2008
K-5 problem
Witam serdecznie,
stałem się właśnie szczęśliwym (?) posiadaczem K-5. Zaktualizowałem oprogramowanie i pstryknąłem kilka fotek. I pojawił się problem. Część zdjęć jest zepsuta szarym pasem o szerokości całego obrazka a widoczne jest tylko 1/4 (raz więcej raz mniej) zdjęcia od góry. Co dziwne miniaturka w Picasie pokazuje całe zdjęcie (miniaturka we właściwościach, nie w katalogu). Co może być przyczyną?

Pozdrawiam
Robert

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
no to raczej nie wyglada na problem z aparatem...

komisarz  Dołączył: 09 Maj 2011
Sprawdź pod kątem uszkodzenia dysku w komputerze albo karty pamięci. Objawy właśnie takie są.
- czy dzieje się tak z każdym zdjęciem, na kilku kartach pamięci, na zdjęciach przegrywanych na kilka komputerów?
- zmień kartę, sprawdź jeszcze raz
- wiersz polecenia: chkdsk

zlaskovik  Dołączył: 13 Maj 2008
Jpg prosto z puszki czy wywołane z RAW ?

[ Dodano: 2012-04-04, 16:37 ]
Może pomoże instalacja kodeka RAW

http://www.pentax.jp/engl...wcodec_win.html

Dziękuję za pomoc.
Jpg prosto z puszki. Część zdjęć zrobiłem zapisując RAW + jpg i mam "uszkodzone" zdjęcia w obu formatach (to samo zdjęcie jest zepsute w RAWie i jpg), chociaż kilka RAWów Picasa pokazuje mi jako prawidłowe a ich kopie jpg z aparatu są złe. Dyski w komputerze mam raczej dobre. Kartę kupiłem jedną razem z aparatem i nie mam chwilowo jak podmienić na inną. Czy to może być wina karty?

Daniel  Dołączył: 07 Mar 2011
Póki nie wymienisz karty nic nie bedzie wiadomo, moze sformatuj jeszcze raz.

vulkanwawa  Dołączył: 13 Sty 2012
..oczywiście formatując w aparacie, nie w komputerze.

zlaskovik  Dołączył: 13 Maj 2008
Zainstalowałeś kodek RAW? Próbowałeś na innym kompie zdjęcia podglądać?

Witam ponownie,
kupiłem nową kartę (a nawet dwie), pstryknąłem kilkadziesiąt fotek i wygląda, że wszystko jest w porządku. Czyli jednak karta, którą kupiłem razem z aparatem jest uszkodzona. Nie polecam zatem kart PNY 8GB klasa 10.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
ferminkatcho napisał/a:
Nie polecam zatem kart PNY 8GB klasa 10
To nie do końca tak. W innych urządzeniach ta karta może się spisywać znakomicie.

sinster  Dołączył: 08 Mar 2009
czasami format karty pomaga (co by jej do kosza nie wyrzucać!). Też miałem jedną która "uszkodziła się" podczas zgrywania zdjęć i miałem takie kwiatki. Po formacie na karcie znów da się wszystko zapisać bez przygód.

Formatowałem tę kartę kilka razy (w aparacie) i nie pomogło. Pojawiał mi się również kilka razy napis na wyświetlaczu: karta zablokowana elektronicznie. Suwak na karcie był w odpowiedniej pozycji. Coś z nią jest nie tak.

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
Niska prędkość zapisu na karcie nie poradzisz nic bracie mój

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
grzegorzgr napisał/a:
Niska prędkość zapisu na karcie nie poradzisz nic bracie mój

Chyba nie bardzo związane to jest z prędkością karty:
ferminkatcho napisał/a:

Czyli jednak karta, którą kupiłem razem z aparatem jest uszkodzona. Nie polecam zatem kart PNY 8GB klasa 10

Średni transfer na poziomie 18MB/s to nie tak wcale wolno.
PNY SDHC
Wygląda że po prostu karta jest uszkodzona. Miałem kiedyś podobny problem. Kupiłem dwie identyczne karty, jedna działała bez problemu, na drugiej efekt jak powyżej - tylko połowa zdjęcia.

michal5150 napisał/a:
Miałem kiedyś podobny problem. Kupiłem dwie identyczne karty, jedna działała bez problemu, na drugiej efekt jak powyżej - tylko połowa zdjęcia.
wniosek
Cytat
Średni transfer na poziomie

Wniosek niestety błędny. To były karty Goodram 2 GB mające średni transfer na poziomie ok 10 MB/s. Do dzisiaj jedna z nich służy jako awaryjna w K-5 i żadnych problemów z zapisem nie ma. Druga poszła do kosza z powodów j.w.

michal5150 napisał/a:
na drugiej efekt jak powyżej - tylko połowa zdjęcia
wniosek
Cytat
Niska prędkość zapisu na karcie

Taa, a świstak siedzi i zawija.

komisarz  Dołączył: 09 Maj 2011
A co na to odpowie grzegorzgr, ? Czekamy... ( :-) )

Niska prędkość zapisu na karcie

Skocz do: