dispar  Dołączył: 14 Kwi 2010
K-5 nie domyka przysłony na "manualu"
Witajcie, jeśli "spamuję", to sorki, ale nie dogrzebałem się w archiwum... Problem następujący: "mój jeszcze" K-x domyka przysłonę na manualnych obiektywach bez styków z mocowaniem pentaxa, "już mój" K-5 nie domyka, zawsze robi na pełnej dziurze. Włączona opcja użycia pierścienia przysłon w obu body, a K-5 "milczy" i robi swoje... nie wiem, o co kaman?? Ma ktoś pomysła?? Z góry dzieki za pomoc.
pzdr

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
dispar, nie domyka ze wszystkimi szkłami?

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
Re: K-5 nie domyka przysłony na "manualu"
Czy czasem K-5 nie jest ustawiony na Av a K-x na M? ;-)

dispar  Dołączył: 14 Kwi 2010
Nie, nie domyka tylko z manualem (mam jeszcze jeden: RMC Tokina 135/2,8), sprawdzałem na jednakowych ustawieniach K-x i K-5 dla trybu M i Av :cry:

...
sorki, przeczyściłem bagnet , podłączyłem jeszcze raz pod K-5, dałem tryb M i ... zaczął "załapywać" ... coś widocznie się zawiesiło, teraz działa, sorki za zamieszanie... mea culpa
dzięki

tc  Dołączył: 02 Lip 2009
ja mam taki problem, że K-5 jakby nie łapie (chyba tak sie to nazywa) popychacza przysłony (tej blaszki wystającej w kazdym razie) w konwerterze i obiektyw zawsze ma domkniętą do wybranej pozycji, a w GX-20, normalnie działało z zielonym guzikiem domykanie, a ostrzylem sobie na otwartej więc coś chyba jest inaczej w K-5 (z smc M 200/4 działa normalnie)

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
dispar napisał/a:
sprawdzałem na jednakowych ustawieniach K-x i K-5 dla trybu M i Av

Na Av byłoby dziwne gdyby domykał...

Skocz do: