vilczek  Dołączył: 02 Gru 2009
  [K20D] GX_20 Live View zdeaktywowany, jak uaktywnić?
Tuż po zakupie GX-20 zdeaktywowałem LiveView przy pomocy debug_mode. Zapisałem sobie w kompie pliki MODSET.454 (lub MODSET.txt?) deaktywujące i aktywujące LV. Od tego czasu wielokrotnie zmieniałem systemy operacyjne, ale ta informacja leżała sobie bezpiecznie na partycji rozszerzonej, aż do czasu dyskusji o ACTA, po której poczułem się w obowiązku przeczyścić dysk twardy. Od tego czasu kilkukrotnie nadpisałem puste miejsca, tak że po zorientowaniu się co skasowałem, odzyskanie plików już jest niemożliwe.
Nie mogę także odnaleźć strony www na której to było opisane.
LV nie jest mi w zasadzie potrzebne, ale dobrze byłoby mieć możliwość powrotu do fabrycznej funkcjonalności aparatu.
Proszę o pomoc.

bilko  Dołączył: 27 Paź 2009
tym http://www.pktether.com/ uruchomisz sobie debug mode
pozdr

bilko dziękuję za zainteresowanie, ale problem nie w uruchomieniu debug mode. W plikach MODSET.454 oprócz polecenia [DEBUG_MoDE.EN] i [DEBUG_MODE.DIS] otwierających i zamykających debug mode, były także polecenia i wartości deaktywujące lub aktywujące LV. Właśnie tych poleceń i ich wartości do szczęścia potrzebuję.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Poszukaj tutaj:
debug mode

michal5150 zaglądałem na tę stronę wielokrotnie, ale moja nikła wiedza informatyczna i ryzyko nie pozwala mi na skorzystanie.

Na dole jest spis poleceń, min. [DISABLE_LV_POWEROFF]

michal5150 To było chyba na początku 2009, ale pamiętam że polecenie deaktywujące/aktywujące LVnie miało w sobie liter LV. Miało natomiast "wartość" 0 0 1 lub inaczej. [DISABLE_LV_POWEROFF] być może deaktywuje i aktywuje, tylko przy jakich wartościach? A ryzykować przecież nie mogę. :-)

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
vilczek napisał/a:
Tuż po zakupie GX-20 zdeaktywowałem LiveView przy pomocy debug_mode.
a trzeba było po prostu nie używać a nie kombinować :-/

arQ napisał/a:
vilczek napisał/a:
Tuż po zakupie GX-20 zdeaktywowałem LiveView przy pomocy debug_mode.
a trzeba było po prostu nie używać a nie kombinować :-/

Nie wiem jak teraz na firmware 1.03, ale wtedy nie dało się wyłączyć aktualnego podglądu sceny na LCD. Ten telewizorek nie był i nie jest mi potrzebny. Powoduje szybsze zużycie baterii i szumy, poza tym może rozpraszać fotografującego i otoczenie.
Tak jak napisałem na początku, podgląd na żywo nie jest mi potrzebny ale tylko możliwość jego uaktywnienia gdybym chciał na przykład podarować mojego GX-20. :-)

vilczek napisał/a:
Nie wiem jak teraz na firmware 1.03, ale wtedy nie dało się wyłączyć aktualnego podglądu sceny na LCD.
znaczy co LV jak w SLT Sony cały czas działał ?
vilczek napisał/a:
Ten telewizorek nie był i nie jest mi potrzebny. Powoduje szybsze zużycie baterii i szumy,
szumy ? :shock: może praca na LV ale nie sam ekran LCD ;-)

To jak to? Włączałeś LV i już nie dało się go wyłączyć?
W jaki sposób wchodzisz do menu serwisowego? Przypomniało mi się, że kiedy wchodziłem do tego menu w K10D (za pomocą pliku na karcie pamięci) to na ekranie pojawiła się długa lista funkcji, które mogłem włączyć lub wyłączyć. Próbowałeś tego sposobu?

niech się wypowie ktoś z posiadaczy K20D/GX10 ale jakoś nie mogę uwierzyć, że nie LV nie dało się wyłączyć :roll: chyba, że chodzi Tobie o podgląd zaraz po zrobieniu zdjęcia na telewizorku LCD (głowy nie dam ale w moim GX-10 podgląd zrobionych zdjęć mam tylko gdy nacisnę trójkącik play)

michal5150 Stale miałem podgląd na lcd. Do menu serwisowego wchodziłem za pomocą pliku na karcie w katalogu głównym MODSET.454, W pierwszej lini kodu [DEBUG_MODE EN], w drugim była właśnie poszukiwana funkcja wraz wartością. Aby aktywować LV trzeba było zmienić wartość i powtórzyć operację. Aby wyjść z debug mode, jak wiadomo trzeba zmienić na [DEBUG_MODE DIS]

arQ Na pewno nie dało się wyłączyć podglądu na lcd. Stan aktualny; nie ma podglądu sceny, po zrobieniu, pokazuje się zdjęcie na 3 sek, mam podgląd wszystkich zdjęć jak nacisnę play, mam też podgląd cyfrowy na lcd (ustawiane w menu) gdy po wyostrzeniu i wykadrowaniu przesunę odpowiednio (na ikonę przesłony) dźwignię zasilania, nie działa LV.
Osobiście jak pisałem wyżej, bardzo odpowiada mi ta zmniejszona funkcjonalność puszki, ale dobrze by było mieć możliwość powrotu do stanu fabrycznego. Mam jeszcze nadzieję, że odnajdę te pliki na którejś ze stosu dyskietek, tylko znajdę kompa z stacją dyskietek.

hibit  Dołączył: 30 Sty 2010
vilczek mój GX20 nie świeci bez mojej woli niczym. Wielokrotnie przywracałem w nim ustawienia fabryczne (dla różnych softów) i za każdym razem udawało mi się z instrukcją w ręku (lub intuicyjnie) powyłączać "świecidełka".

Temat zamknięty. Nadpisałem zhakowane firmware 1.03 tą samą wersją. Ku mojemu zaskoczeniu body funkcjonuje tak jak należy oczekiwać; w menu ustawienie Preview Method = Liveview, lcd czarne, po naciśnięciu dźwigni ON Off włącza się tryb LV. Podobnie w trybie Digital po naciśnięciu dźwigni pokazuje wykadrowane i wyostrzone zdjęcie. W trybie Optical wiadomo. W takim stanie funkcjonalności puszki nie ma oczywiście sensu deaktywacja LV którą kiedyś zrobiłem. Ale u mnie puszka prawdopodobnie miała jakąś wadę (elektryczną?), bo na trybie LV i Digital lcd ciągle świecił bez włączania dźwignią ON OFF.
Dlatego jako nowy posiadacz cyfrowej lustrzanki po znalezieniu w internecie hacka wyłączającego LV zrobiłem to co opisałem wyżej. Dobrze że zgubiłem tego hacka, bo teraz mogę ewentualnie pobawić się LV np w makrofotografii.
Dziękuję za zainteresowanie. :-) :-) :-)

Skocz do: