gimtr  Dołączył: 09 Paź 2011
Problem z UFRaw/GIMP
Cześć.
Mój problem jest następujący,przed edycją w Gimpie edycja 2.6.11 wywołuje pliki RAW (z Pentax k-x) w UFRaw 0.18, po przerzuceniu zdjęcia do Gimpa ma ono rozmiar kilku kB, gdy plik zapisuję bez przechodzenia do Gimpa rozmiar jest taki sam, problemu nie ma gdy robię to ze zdjęciami jpg, o co chodzi?

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
gimtr, nie masz czasami coś pogrzebane w ustawieniach zapisu UFRawa ? bo u mnie ten duet działał bardzo dobrze (chociaż był problem z bibliotekami na początku)

romeck  Dołączył: 18 Lut 2011
A jak "przerzucasz" plik z UFRawa do GIMPa?

Ja to robię poprzez przycisk "piesek-gimpowy" (pierwszy z prawej na dole).
Po otwarciu pliku w GIMPie ...nie ma on żadnej wielkości (!) dopóki nie zapiszesz w jakimś formacie.
Co prawda pasek stanu podaje wielkość 147,6 MB (z 22,0 MB RAWu),ale po zapisaniu do .xcf jest 46,7 a do .tif - 46,5 MB.

UFRaw - na zakładce "zapisz" (ikona dyskietki) mam zaznaczoną opcję : bezstratna kompresja TIFF,
a powyżej w linii z "nazwa pliku" mam w prawym okienku ustawione na "TIFF"

A jest Windows czy Linux?
Ja mam okienka...

Panowie, sprawa wygląda następująco:
W ustawieniach zapisu nie grzebałem a korzystałem z UFRaw z dwóch źródeł i w obu przypadkach jest to samo, sytuacja ma miejsce od razu po instalacji UFRawa, do Gimpa przerzucam "pieskiem" a na pasku stanu mam informację 43x28, czyli niewiele jak na plik który w UFRaw miał ok 12 MB, ustawienia mam identyczne jak pisze romeck, system Windows XP, przypomnę Panowie że z jpg żadnego problemu nie ma

[ Dodano: 2012-04-25, 17:09 ]
Dodam jeszcze że wywoływałem też RawTherapee i było w porządku, plik w Gimpie był kompletny a nie malutki jak robię to UFRaw-em

romeck  Dołączył: 18 Lut 2011
gimtr napisał/a:
... a na pasku stanu mam informację 43x28.

A nie powinno być ciut więcej, tak z "3284x4950" - K-5?

wykasować ufrawa i wgrać na nowo...
może uaktualnić gimpa do 2.6.12...
nie wiem....

Tandem GIMP-UFRaw tak mię wszedł we krew, że ciągle nie mogę się przałamać na pebntaksowe ustrojstwo!

romeck, powinno być dokładnie 4309x2868, k-x, UFRawa wgrywałem już chyba 4 razy, różne wersje i źródła, efekt ten sam...w każdym razie dziękuję za pomoc

Skocz do: