Gabat  Dołączył: 01 Mar 2011
Wymiana matówki K-5
To mój pierwszy post, więc na wstępie chciałem przywitać wszystkich Forumowiczów. Forum czytam od prawie dwóch lat, więc większość z Was znam dość dobrze. Moja przygoda z Pentaxem zaczęła się od K-x. Tak naprawdę to trochę wcześniej zapragnąłem K100, a potem 200, ale ciągle były ważniejsze wydatki. W końcu zrobiłem rodzinną zrzutkę z okazji urodzin i był K-x. Wkrótce kupiłem pierwsze M - 50 i 135. W wyborze pomogło mi m.in. forum, za co chciałem podziękować.
Potem przyszedł czas K-5. Mam go od kilku miesięcy (3), ale tak naprawdę pokochałem, gdy podpiąłem pierwszego Takumara 200/4. Teraz obłaskawiam 50/1.4. Pewnie za jakiś czas pochwalę się fotkami, ale jeszcze nie teraz, bo cały czas uczę się sprzętu.

A teraz sprawa:
- chciałbym wymienić matówkę i znalazłem atrakcyjne źródło na części - Pro Photo Repair - czy ktoś z Was korzystał z tego sprzedawcy i może coś powiedzieć?
- matówka jest pasowana do korpusu złotą podkładką, a związku z tym, czy wymieniając matówkę (na fabryczną Pentaxa) trzeba jeszcze robić regulację?

Drugie pytanie jest o tyle istotne, że kupując matówkę z klin/raster jesteśmy w stanie sami dokonać regulacji - robiłem to w K-x z matówką Focusing Screen. W przypadku zmiany MF-60 na MI-60 czy ML-60 regulacja jest trudna, a rezultat wątpliwy. Sądzę, że produkcja korpusu może dopuszczać jakieś odchylenia, krygowane tą złotą podkładką i jest to robione właśnie po to, żeby można było zmieniać matówki bezstresowo tzn. bez dodatkowych serwisowych regulacji.
Czy ktoś już przerzucał fabryczne matówki i może podzielić się doświadczeniami?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Podkładka jest dobrana fabrycznie, ale dokładność regulacji jest taka aby na gładkiej matówce się zgadzał podgląd przy użyciu szkła z AF. Matówka z klinem i mikrorastrem może wymagać doregulowania.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Gabat napisał/a:
chciałbym wymienić matówkę i znalazłem atrakcyjne źródło na części - Pro Photo Repair
Tylko po co , skoro to jest taka sama matówka, jaką masz w środku. Żadna z matówek występujących jako oryginalna część zamienna nie jest z klinem. A tu masz wybór za złotówki, aczkolwiek drożej. Za to oryginały fabryczne. http://fotozakupy.pl/szuk...za=mat%C3%B3wka

Gabat  Dołączył: 01 Mar 2011
Cytat
(...) A tu masz wybór za złotówki, aczkolwiek drożej. Za to oryginały fabryczne. http://fotozakupy_pl/szuk...za=mat%C3%B3wka

Spójrz na ceny to zrozumiesz - 100 zł (z transportem) vs. 229 (bez transportu). Z tego co wyczytałem sklep oferuje oryginały.
Oczywiście link pokazuje MF, ale jak pisałem chcę kupić MI lub ML. Chodzi tylko o info o sprzedawcy.

Skocz do: