kemot  Dołączył: 19 Maj 2012
k20 z 24-70 f2,8 brak AF
witam podczas robienia zdjęć przestało nagle działać AF na aparacie mimo przełączania cały czas świeci MF (zdjęcia robi poprawnie i działa tylko trzeba ręcznie ustawiać), czy mógł paść silnik HSM a może to coś z aparatem niestety nie posiadam drugiego z HSM żeby sprawdzić a stare obiektywy działają poprawnie(na śrubokręt). Może ktoś z kolegów miał podobny przypadek

[ Dodano: 2012-05-31, 15:57 ]
obiektyw dotarł do serwisu i stwierdzono że obiektyw pracuje poprawnie co prawda pan serwisant testował na k-5 bo k20d nie mają, ale twierdzi że wysłali zapytanie o k20d i ten obiektyw odpowiedź była że do tej pory nikt nie zgłosił problemów w takim połączeniu, zostałem poproszony o przesłanie body bo inaczej nie są wstanie ustalić co jest przyczyną.
Co mogło się stać z aparatem ? czy mogło się posypać oprogramowanie (aparat już po gwarancji).

zlaskovik  Dołączył: 13 Maj 2008
Idź do sklepu i podepnij jakiś obiektyw z SDM/HSM

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
O ile pamiętam, do obsługi SDM/HSM są używane dodatkowe dwa złącza elektryczne na bagnecie - te umieszczone bardziej "w środku" aparatu. Styki są "sprężynujące" - sprawdź, czy któryś z nich nie jest wciśnięty na stałe. Przeczyśc też odpowiednie styki w body i na obiektywie. Skoro szkło jest ok a moduł AF w korpusie działa (bo ostrzy na śrubokręcie), to właśnie brak połączenia na tych stykach może być przyczyną.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
kemot napisał/a:
podczas robienia zdjęć przestało nagle działać AF

jeśli działało wcześniej a teraz już nie (+ obiektyw sprawdzony przez serwisanta) to wina styków w body -
Apas napisał/a:
sprawdź, czy któryś z nich nie jest wciśnięty na stałe
albo czy nie został zabrudzony/uszkodzony

mdraht  Dołączył: 08 Lip 2008
To ja trochę zamieszam :evilsmile:

Jakiś czas temu chciałem kupić 16-50/2.8. Wtedy miałem tylko K200. Obiektyw sprawnie działał na dwóch K-5 i właściwie z moim K200 też, ale tylko przez chwilę :!: Po wyłączeniu i ponownym włączeniu już nie ostrzył... Podpięcie do K-5 -> działa! Przekładam do K200 - działa :-) Wyłączam, włączam - nie działa :-(

Czy to problem z moim body? Nie! - inny egzemplarz 16-50 działał poprawnie. Posiadana Sigma 50/1.4 HSM też śmiga ;-)
Czy to problem z obiektywem? Też nie bo z innymi body działał poprawnie :-D

Było to dziwne i niezrozumiałe... Chyba to był znak żeby nie kupować tego szkła :-P

Podsumowując - pewne egzemplarze korpusów z pewnymi egzemplarzami obiektywów działają nie tak jakbyśmy chcieli ;-) Tak jak radzą koledzy - sprawdź obiektyw z innymi korpusami, a korpus z innym obiektywem.

mdraht napisał/a:
Podsumowując - pewne egzemplarze korpusów z pewnymi egzemplarzami obiektywów działają nie tak jakbyśmy chcieli
z tym, że kolega pisał że zestaw działał i nagle przestał...kemot, dobrze rozumuje ? czy od razu był problem z AF ?

mdraht  Dołączył: 08 Lip 2008
arQ, U mnie tez dzialal! ale tylko przez chwile ;-)

czyli co jednak Pentaksem się nie da ?? :-/

dziękuje wszystkim za zainteresowanie, ale wysłałem już body na prośbę serwisu, zobaczymy co oni stwierdzą (poprosiłem jeszcze o sprawdzenie czy jest dobrze skalibrowany jak już jedzie do nich)
dodam że obiektyw chodził przez rok bez żadnych problemów (na mrozach i w upały), dopiero na targach samochodowych miedzy jednym a drugim samochodem przestał działać AF i jeszcze zauważyłem że po przełączeniu na podgląd na żywo strasznie szarpie obrazem w każdym kierunku a po podłączeniu jednego ze starych obiektywów jest wszystko ok.

Krzychoo  Dołączył: 13 Wrz 2006
Miałem podobny problem. Sigma 24-70/2.8 Aspherical, starsza wersja bez HSM. Obiektyw śmiga na moim K-7 bez uwag, nigdy nie miałem z nim problemu. Wystawiłem obiektyw na Allegro, sprzedałem, kupujący też miał K-7 i obiektyw nie działał mu poprawnie. Podesłał mi nawet filmik, górny wyświetlacz migał jak choinka, obiektyw co chwila tracił łączność z body. Obiektyw wrócił do mnie, założyłem go na swój korpus i śmiga bez problemów.
Czyszczenie styków spirytusem nic nie dało. Czary jakieś. Strach teraz wystawić go ponownie.

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
kemot, koniecznie napisz, co serwis stwierdzi... Jeśli to jakieś czary to lepiej wiedzieć i egzorcyzmy za wczasu zamówić :evilsmile:

Krzychoo - miałem dokładnie to samo z opisanym przez Ciebie obiektywem tylko z k100d (czasem chodził przez miesiąc a czasem co kilka minut tracił kontakt i migało wszystko najczęściej pomagało zdjęcie i założenie ponowne) był w serwisie czekałem prawie miesiąc bo nie mieli części (serwis stwierdził że padła płyta główna -cokolwiek mieli na myśli) ale po naprawie więcej już nie było z nim problemów sprzedałem na Allegro i kupiłem ten z HSM no i znów zonk :)

[ Dodano: 2012-06-14, 15:06 ]
dziś się dowiedziałem że to nie wina obiektywu tylko aparatu (podobno testowali z nowym i też nie działał) i to jest problem bo w tym roku(kwiecień) skończyła się gwarancja na aparat. Ciekawe ile trzeba będzie zabulić

[ Dodano: 2012-07-05, 16:37 ]
dziś po trzech tygodniach pobytu w serwisie dostałem info że to "brak zasilania napędu HSM" - koszt naprawy 140 czy mają naprawiać, oczywiście się zgodziłem i po 30 min zadzwonił pan, że aparat gotowy i wysyłają. Wszystko było by super gdyby nie czas oczekiwania (w tym czasie jeszcze dwa telefony z prośbą o sprawdzenie aparatu bo nie wiadomo czy opłaci się naprawiać.)

Skocz do: