Witam wszystkich forumowiczów. Czytam forum od jakiegoś czasu.. dzisiaj chciałem się poradzić.
Mam problem z moim pentaxem. Na zdjęciach powstaje pasek, który wraz ze wzrostem iso staje się coraz bardziej widoczny. Jest szczególnie widoczny na zdjęciach niedoświetlonych, czy nawet w miejscach niedoświetlonych zdjęcia, a w miejscach jaśniejszych go nie ma.
Pozatym, gdy czas jest jest ustawiony powyżej 1sek znika całkowicie. Myślałem, że to może zasługa redukcji szumów, ale i bez niej na czasach >1sek nie ma go. To jest szczególnie dla mnie dziwne.
Dlatego chciałem zapytać się bardziej doświadczonych użytkowników, którzy wiedzą jak dokładnie działa matryca, lub mieli styczność z takim czymś. Czy serwis może coś na to poradzić??
Zamieszczam zdjęcia dotyczące tematu.
ISO1600 0,5 sek_____________________________ ISO1600 0,5 sek
ISO800 0,5 sek
Dodatkowo pasek ten nie występuje dla wszystkich czułości w tym samym miejscu. Jest mniej więcej w tym samym miejscu (choć też delikatnie się przesuwa) dla iso200 do 800, dla iso1600 i 3200 przesuwa się do środka kadru.
Nie mam wielkich nadziei na jakąś poprawę, praktycznie tracę tylko te wyższe czułości, a dużo zdjęć nie robi się na iso1600, ale czasem by się przydało

Ogólnie daje sobie z tym rade, ale jeżeli jest jakaś szansa na naprawę to bym ją wykorzystał.
Proszę o jakieś opinie