Teos  Dołączył: 01 Lis 2010
[K20D] Totalne przepały przy serii zdjęć w jednakowych warun
Witajcie,
miałem ostatnio przyjemność odwiedzić po raz pierwszy Barcelonę, trafiłem tam do ogrodu botanicznego. Chciałem zobaczyć ekspozycję drzewek Bonsai, niestety okazało się że jest otwarta tylko w weekendy ;-( Jednak dzięki uprzejmości pracowników ogrodu specjalnie dla nas została otwarta, co więcej mogłem oprócz wystawy obejrzeć również tzw "work zone" normalnie zamkniętą dla zwiedzających. Problemem był tylko krótki czas żeby zdążyć przed włączeniem przez automat zraszaczy. Miałem ok. 20 minut czasu i mnóstwo drzewek do sfocenia. Robiłem zdjęcia tak jak przez większość pobytu czyli RAW, AV, f8, ISO 200.
Popełniłem błąd i nie sprawdzałem zdjęć na wyświetlaczu po zrobieniu (rozumiecie - zraszacze). Możecie sobie wyobrazić moją wściekłość gdy w domu okazało się ze większość zdjęć jest prześwietlona i to nie o jedną czy o dwie działki. Przykładowo, prawidłowo naświetlone zdjęcie to czas ok 1/500, natomiast prześwietlone to 1/180, 1/60, 1/30 czy nawet 1/20. Przecież bez światłomierza bym lepiej naświetlił ;-(
Dodam że przez tydzień intensywnego focenia nie było takich cudów (na szczęście), a po powrocie aparat znowu poprawnie naświetla. Ma ktoś pomysł co to mogło być ?

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Poka przykłady z exifem :)

Nie mogę bo jestem za granicą, internet mam przez komórkę (ograniczony transfer) a robiłem w RAW-ach - 25 MB sztuka. Co chcesz wiedzieć ?
Mogę przepisać z EXIF-a.

Jeśli nie ma danych to trudno gdybać :)

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
Teos napisał/a:
Mogę przepisać z EXIF-a.
najlepiej zrobić PrintScreena (zakładam, że łączysz się z PC, a komórka służy jako modem)

arQ napisał/a:
najlepiej zrobić PrintScreena

Zakładając, że kolega ma CMS i wie jak to poprawnie wtedy zrobić.

Czy tyle wystarczy czy mam dać całość ?

Cytat
[PhotoME]
PhotoME version: 0.79R17 (Build 856)

[Overview]
File name: I:\RAW\2012\05\30\_K205603.DNG
File type: Adobe Digital Negative
File size: 23 740,8 KB
Creation date: 2012-05-30 12:42
Last modification: 2012-05-30 12:42
Make: PENTAX (http://www.pentax.com)
Camera: PENTAX K20D
Lens: smc PENTAX-DA 18-55mm F3.5-5.6 AL II
Software: K20D Ver 1.04
Dimension: 4864 x 3136 px (15.3 MP)
Focal length: 30.63 mm (equiv. 46 mm)
Aperture: F8
Exposure time: 1/10"
ISO speed rating: 400/27°
Program: Aperture Priority
Metering Mode: Pattern
White Balance: Auto (White Fluorescent)
Focus Mode: AF-S
Image Stabilizer: stabilized
Noise Reduction: Off
Flash: Flash did not fire, compulsory flash mode

Aha, błędnie podałem ISO, robiłem jednak jako 400 :oops:

Teos, no nie wystarczy. Brak zdjęcia przykładowego.
"Exposure time: 1/10" - to mnie niepokoi, takie czasy to już słychać po migawce, że za długie.

polmaj  Dołączył: 09 Sty 2010
witam ,polecam punktowy pomiar swiatla w przyszlosci i manual , pozdr

OK, proszę, oto zdjęcie:

Prześwietlone mocno. Żeby wykluczyć awarię aparatu posprawdzaj z punktowym i centralnie ważonym w trybie AV. To zdjęcie było za długo naświetlane. Może masz ustawioną kompensację ekspozycji na +?

Ciekawe jest to że przed i po tym wybryku z drzewkami Bonsai aparat zachowywał i zachowuje się prawidłowo. Kompensacji ekspozycji nie było, zresztą wówczas powinien wszystkie fotki w miarę jednakowo naświetlić - a tu zdjęcie zrobione chwilę później:

To ja nie wiem. Może jakiś bracketing włączyłeś?

Teos napisał/a:
przed i po tym wybryku z drzewkami Bonsai aparat zachowywał i zachowuje się prawidłowo.
pewnie w proteście przeciwko męczeniu drzew (bonsai to gwałt na naturze, tak mawiał mój profesor od roślin ozdobnych na studiach) :mrgreen:

Jeżeli kształtowanie i miniaturyzacja roślin jest gwałtem to ciekawe jak się nazywa ścinanie lasów i przetwórstwo drewna ? Czyżby szanowny pan profesor papieru chociażby toaletowego nie używał bo to owoc zbrodni ? :-D :-D
To że ktoś jest profesorem znaczy niestety tylko tyle że jest wykształcony, mądry to już niekoniecznie. Przepraszam za OT ale nie udało mi się ugryźć w klawiaturę :mrgreen: :-B :-B

Teos, :-B na wyluzowanie - chodziło bardziej o modyfikację poziomu hormonów w roślinie i doprowadzanie jej do stanu nienaturalnej miniaturyzacji - coś jakby blokować u dzieci STH i hodować karły, stąd stwierdzenie o gwałcie na naturze ;) a obróbka drewna to inna para kaloszy ;-)

[ Dodano: 2012-06-09, 21:28 ]
a poważnie co z bracketingiem ? (za Whitem)

Nie było żadnego bracketingu, tego jestem pewien.

Skocz do: