nimmid  Dołączył: 25 Cze 2006
jaki obiektyw do fotografii krajobrazow?
jak w temacie. poszukuje jakiegos taniego i dobrego, manualnego szkla do fotografii gor/krajobrazu i ogolnie widoczkow. jak myslicie czy lepiej rozgladac sie za jakims zoomem, czy stalka? co polecacie?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
fajne pytanie..... :evil: - precyzyjniej! co potem z fotami?

jak to co? do albumu :mrgreen:

to kup cokolwiek

kalasek  Dołączył: 21 Kwi 2006
M28/2.8 kupisz za 150-200zł. Nie jeste rewelacyjny ale i nie najgorszy

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Podaj moze ogniskowa chociaz jaka najczesciej w gorach uzywasz to doradzimy dobre szklo z tego zakresu...;-)

Pzdr
Spinner

ogniskowa 28 - 35

PiotrB.  Dołączył: 19 Kwi 2006
To do panoramicznych tylko, hmmm, a do szczegolow to moze 24-135? Cos w tym stylu, bardziej uniwersalne szkielko :mrgreen:

wlasnie o to tez chcialem zapytac. czy lepiej kupic jakiegos zooma - wiadomo, jak pisze piotr, bardziej uniwersalny, czy staloogniskowe szkielko tylko do widoczkow. pytam bo wyczytalem ze zdjecia zrobione przy uzycu staloogniskowego obiektywu charakteryzuja sie wyzsza jakoscia. ale nie wiem jak to wyglada w praktyce, no i przede wszyskim czy to odnosi sie rowniez do obiektywow ktorych gorna granica cenowa wynosi 200 PLN...

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
A na jak wielkich odbitkach Ci zależy? Jeżeli nie wychodzisz poza 10x15 to możesz śmiało brać cokolwiek.

Michu, - przeciez napisal ze do albumu....- to niech bierze cokolwiek przez co widac obraz....

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Fafniak - album albumowi nie równy. Skąd wiesz, czy Nimmid nie skleił sobie z płyt PCV albumu formatu B1?

No taak....nie wiem co napisac.....Michu, zastrzeliles mnie tym pomyslem....

Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
nimmid napisał/a:
wlasnie o to tez chcialem zapytac. czy lepiej kupic jakiegos zooma - wiadomo, jak pisze piotr, bardziej uniwersalny, czy staloogniskowe szkielko tylko do widoczkow. pytam bo wyczytalem ze zdjecia zrobione przy uzycu staloogniskowego obiektywu charakteryzuja się wyzsza jakoscia. ale nie wiem jak to wyglada w praktyce, no i przede wszyskim czy to odnosi się rowniez do obiektywow ktorych gorna granica cenowa wynosi 200 PLN...

Albo K 28mm/3.5 albo FA 35mm/2.0 do widokow,b. dobry 50mm tez sie bardzo przydaje. moze byc A czy FA, oba znakomite sa , lub....K 50mm/1.4 kiedsy byl niezwykle wysoko oceniany wyzej niz A i nawet widzialem wieksze wartosci rozdzielczosci od Zeissa Planara, Nikkora 1.4 itd

poki co owszem, nie bede wychodzil poza format 10x15, ale tak na przyszlosc..jakbym chcial odbitki powiedzmy 20x30 to co polecacie?
dzieki za odpowiedzi.

Adampio  Dołączył: 28 Maj 2006
Moim zadaniem zoom jest znacznie bardziej praktyczny. W gorach bardzo czesto nie masz gdzie sie cofnac lub podejsc

daro  Dołączył: 19 Kwi 2006
A może byście tak zapytali do jakiego aparatu, co? Bo jesli do cyfry to wszystkie 50 już się strasznie wąskie robią a i z 28/35 z panoramami nie poszalejesz. Więc jeśli aparat to cyfra to szukaj jakiegoś zooma coby się od minimum 18 zaczynał....

aparat to ricoh xr-m

Wiktor  Dołączył: 25 Maj 2006
Do tego korpusu najlepszym wg mnie wyjściem jest Rikenon P 28-100 ze stałym światłem 4. Mam ten obiektyw trochę nim robiłem i ewentualnie jest do kupienia.
Pozdr
Wiktor

murekkk  Dołączył: 27 Cze 2012
Witam-ja szukam używanego szkiełka może być stałka lub np.zoom- dobrze by było jakieś jaśniutkie, format fotek 21x30 i 30x42,fotografia gór mnie interesuje ale w godzinach gdy widoczność jest słabsza,szukam obiektywu do 500zł w miarę dobre parametry-bo wiadomo że szału nie ma co się spodziewać za taką cenę.właśnie nabyłem lustrzankę K-r i obiektyw 18-55. Co doradzacie?kto pomoże? kto sprzeda?

Skocz do: