MAX581  Dołączył: 18 Mar 2010
[K10D] Brak AF , potwierdzenia ostrości, pułapki ostrości.
Witam,
u mnie AF przestał działać, ostatnio dużo pracowałem w trybie "pułapki ostrości" z Samyangiem 85/1,4 i innymi manualami - ale w pewnym momencie pułapka przestała działać - migawka wyzwalała się mimo braku ostrości, po założeniu obiektywu z AF okazało się że AF też przestał funkcjonować, a wyświetlanie - potwierdzenie ostrości tez zniklo. Raz udało się jeszcze włączyć AF przyciskiem AF ale ... tylko raz. Dodam że było to w warunkach plenerowych na słońcu w ostatnią niedzielę (upał) - może coś się przegrzało? Dodam że próbowałem też resetowania ustawień sądząc że może coś w ustawieniach przestawiłem (menu jest angielskie więc łatwo coś pokręcić).Teraz również bateria podtrzymująca pamięć jest wyczerpana bo aparat nie pamięta ustawień użytkownika (żeby reset był pełny wyjąłem na dłużej akumulator). Dodam że precyzyjnie kalibrowałem puszkę pod jasne obiektywy. Może wystarczy coś przestawić w trybie serwisowym? Dodam że podświetlenie punktów ostrości działa - przy przełączaniu się pokazują. Przy ręcznym ostrzeniu już nie. Tak samo - dolny sześciokąt również się nie wyświetla.
Jednym słowem - kicha. Czy można coś w tej sytuacji zrobić samodzielnie czy pozostaje serwis?
Ktoś ma jakieś doświadczenia z taką awarią?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Spróbuj dobrze przedmuchać powietrzem czujniki AF.

To znaczy - co konkretnie? Gdzie one są?
Można je odkurzyć? Przetrzeć? Dwa dni wcześniej - przed imprezą - czyściłem matrycę. Może rzeczywiście coś niechcący na nie naniosłem...

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Pod lustrem we wnęce komory lustra (dolna ścianka). Nie przecierać, tylko dobrze przedmuchać. Mógł jakiś śmieć się dostać i po prostu nic nie widzą.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Znajdziesz pod lustrem.

Nic, odkurzyłem również tam - ale po naciśnięciu spustu do połowy nadal nic się nie dzieje.
Również naciśnięcie AF nic nie daje, jedynie w pozycji SEL naciśnięcie AF wywołuje podświetlenie środkowego punktu AF. Boję się że diabli wzięli układ AF... same "ślepe"czujniki mimo wszystko kręciły by silnikiem... Coś by się może działo...
No chyba że ... przełącznik, chociaż jak dam na AF-... to podświetlenie MF w wizjerze znika.
Ale to też nie - bo nawet na MF było potwierdzenie ostrości...
Nawet dzisiaj wgrałem najnowszy soft do aparatu - na wypadek gdyby to jakiś problem z oprogramowaniem był...

miko1990  Dołączył: 04 Cze 2009
a ja mam takie pytanko niezwiązane z tematem, co to jest ta pułapka ostrości?

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
miko1990 napisał/a:
co to jest ta pułapka ostrości
wyzwolenie migawki po uznaniu przez środkowy czujnik AF - dotyczy to szkieł manualnych - ustawiasz sobie np na 2m pierścień ostrości w obiektywie, człowiek jest w odległości 5m, wciskasz spust migawki do końca (na korpusie AF ustawiony na AF-S, czyli Single AF) - migawka się nie wyzwala, człowiek idzie w Twoją stronę, a Ty trzymasz wciśnięty spust 4m - nic, 3m - nic, 2m - kłaptrzask migawka wyzwolona :mrgreen: obiekt znalazł się w polu ostrości - zadziałała pułapka ostrości ;-) tak w prostych słowach i przykładach

zlaskovik  Dołączył: 13 Maj 2008
Nie pamiętam jak to jest w k10d ale w k-5 wydaje mi się że jest możliwe takie ustawienie że ani spust ani przycisk af nie będą uruchamiały auto focusa, więc sprawdź jeszcze raz ustawienia. Możesz spróbować jeszcze przeczyścić styki w aparacie i obiektywie.

miko1990 napisał/a:
a ja mam takie pytanko niezwiązane z tematem, co to jest ta pułapka ostrości?

Tylko na na marginesie dodam, że mz OT jak powyżej są bardzo nie fair wobec założyciela wątku, zwłaszcza w dziale gdzie ludzie szukają pomocy w trudnych sytuacjach życiowych :-(

Też myślałem o ustawieniach - dlatego zrobiłem resety ustawień oraz wgrałem nowy soft ( był 1.3 jest 1.31). Byłem z nim na Czapskich - ale też nie umieli mi pomóc, przedmuchali czujniki i nic. Dziś dzwoniłem do Apollo - chyba im wyślę do diagnozy... W najgorszym przypadku - założę mu nową matówkę z rastrem i dalmierzem... :mrgreen:

arQ - w k-10 raczej nie może być to punkt dowolny a tylko centralny dla optyki bez AF.Mam wrażenie że chyba w każdym modelu do K-x jest to centralny punkt, późniejszymi się jeszcze nie bawiłem.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
MAX581, dzięki za sprostowanie - fakt z obiektywami manualnymi jest tylko centralny punkt - w AF pulapka ostrości raczej nie zadziała :-)

[ Dodano: 2012-07-05, 19:14 ]
wyedytowałem swój post, aby nie wprowadzał w błąd ;-)

Jeszcze raz przejrzałem ustawienia - cóż szkodzi spróbować - i faktycznie miałem AF wyłączony!!! Teraz wszystko już działa... No i ... - mimo dwóch resetów ustawień i wymiany softu pozostało wyłączone... tego się nie spodziewałem .
Dzięki zlaskovik :-B
Przy okazji - zastanawia mnie twoja specyfikacja sprzętu w podpisie - jak sobie radzisz bez szerokiego kąta? 8-)

Szczerze mówiąc - zastanawiałem się jak to się stało - widocznie z powodu długiego fotografowania na słońcu - potwierdzenie ostrości odmówiło posłuszeństwa, albo mój "komputer" się przegrzał - i nie zarejestrowałem np. przełączenia na AFC... a dalej - mieszanie w ustawieniach z przegrzanymi "zwojami" ... Efekt wiadomy... :oops:

No to pozostaje mi jeszcze raz na czapskich się udać żeby baterię podtrzymującą pamięć ustawień wymienić - chyba że ktoś wie jak to zrobić. Ktoś wie? :?:

zlaskovik  Dołączył: 13 Maj 2008
Cieszę się że pomogłem, czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze :-) , a co do szerokiego kąta to jest kit, a będzie S 10-20 ale to jeszcze za chwilę.

MAX581 napisał/a:
żeby baterię podtrzymującą pamięć ustawień wymienić

Znowu nie pamiętam jak to jest w k10d ale w K-5 możesz w menu ustawić, które ustawienia aparat zapamiętuje po wyłączeniu. Sprawdź bo może znowu szukasz za daleko ;-)

Z ustawieniami w k-10 jest problem językowy - menu polskiego niestety nie ma, jeśli się nie uważa można łatwo coś pokręcić ... Podpowiesz jak to można zrobić w k-5? Może podobnie jest w k-10... ;-)
Ta S10-20 o stałym świetle - całkiem niezła jest, ale zastanawiałem się nad S8-16.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wspomóż się instrukcją, sam to przetrwisz to się utrwali.

Na wszelki wypadek włączyłem tryb "instrukcja" ;-) ale nic nowego mi nie podpowiedziała, za to ustawienia zapisane po wymianie baterii jakoś przetrwały, ciekawe czy znikną po zmianie baterii? Może jak zrobię to szybko to nie znikną. Przedtem potrafiły zniknąć po zwykłym wyłączeniu aparatu - dlatego miałem obiekcje do baterii podtrzymującej pamięć, może ona się doładowuje z akumulatorka? :shock:
A o to jak jest w K-5 pytałem , bo zamierzam się po urlopie na niego przesiąść. Czemu? Bo pasuje mi taka puszka jak K-10 ale matryca bardziej w K-x... :mrgreen:

Skocz do: