akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007
kasetka i gorące pixele
na długich czasach mam jakieś masakryczne ilości kolorowych pikseli :-( Jest dobry czas na robienie zdjęć błyskawic - no ale jak usunąć potem te kolorowe kropki ? Pomysł zmiany body na k5 lub jeszcze nowszy jest jak najbardziej OK , ale na razie chciałbym się dowiedzieć jak to zrobić bez zmiany korpusu. Jakiś program ?

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Ufraw , ostatnio nim usuwałem ... z k-5 ;)

a możesz napisać więcej szczegółów - co i jak ? 8-)

Ptaszkujesz opcję Hot piksele , można regulować czułość 'wyłapywania" , jest tez mozliwość wczytania ciemnej klatki do obrabianego zdjęcia .

po instalacji pokazało , że brak pliku libgdk-win32-2.0-0.dll. Pobrałem plik, wrzuciłem do katalogu win32 i nic. Ktoś wie co dalej ? UFraw nie chce bez tego działać

Może tu znajdziesz sposób http://registry.gimp.org/node/26260
PS. A PPL nie ma czasem opcji mapowania ?

Co to PPL ?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
To co dostałeś z aparatem na CD.

mirekin  Dołączył: 03 Gru 2008
Hot pixele z DS2 automatycznie usuwały się z RAW-ów po wczytaniu do PPL i zapisaniu jako jpg.

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
akagi66 napisał/a:
na długich czasach mam jakieś masakryczne ilości kolorowych pikseli :-( Jest dobry czas na robienie zdjęć błyskawic - no ale jak usunąć potem te kolorowe kropki ?
Jak usunąć? Może raczej usunąć przyczyny? Mój pomysł: Zenit*), Praktica*), Spotmatic*), stary Nikon*) + wężyk +statyw + film 100 ASA + parasol**) = żadnych martwych, ani gorących pikseli. Żadnych, asolutnie żadnych, sama radość fotografowania :-D

*) Niepotrzebne skreślić :-P
**) Parasol od deszczu, który zazwyczaj pojawia się wraz z błyskawicami.

Skocz do: