elektrorelax  Dołączył: 05 Mar 2010
[lampa] jak zrobić błysk wypełniający?
Serwus.
Mam taki oto problem.
Próbuję w słoneczny dzień zrobić błysk dopełniający lampą metza 48 i 54 na puszcze k7, na najmniejszej przysłonie sigmy np 30 lub 85 . Palnik ostawiony w górę, siła błysku najmniejsza a i tak zdjęcia zupełnie przepalone.
Jak temu zaradzić, pozbyć się cieni na twarzach, lub robiąc pod słońce do świetlić dość blisko stojący obiekt; używając lampy czas rośnie do 0,180 i to jest pewnie powodem że migawka jest za długa na taką pogodę, a zależy mi żeby zdjęcie zrobić na pełnej dziurze, przy niewielkiej odległości od modela - np 2 metrów. Działam na pttl.
Dzięki za rady lub odesłanie na post, gdzie temat ten mógł być już poruszony ( nie udało mi się przynajmniej takowego odszukać).
Pozdrawiam

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Nie znam się, bo żadna z moich lamp nie działa z automatyką, ale jako ostateczne wyjście... może po staremu - załóż na lampę filtr szary/ kilkukrotnie złożoną kalkę techniczną/kubek po serku homogenizowanym itp.? ;-)

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
#1. Czy włączyłeś HSS (synchronizację z krótkimi czasami migawki)? Bo jak nie to najkrótszy czas jakim dysponujesz to 1/180 sekundy. To zaś w słońcu może być stanowczo za długo nawet dla niskich ISO i zdjęcia będą wychodzić przepalone (szczególnie jak chcesz z małymi wartościami przysłony działać). Oczywiscie wsio w trybie P-TTL. W innych trybach HSS nie działa.
#2. Czy używasz AUTO ISO czy ustawiasz czułość na konkretne wartości. W pierwszym przypadku (AUTO) aparat potrafi czasami dobrać dziwne parametry co efektuje drastycznie złą ekspozycją zdjęć.
Moja porada: Jakieś adekwatne ISO (zwykle najniższe), tryb Av lub M (ten drugi uzyteczny jak się nie spieszy - mozesz spokojowo w trybie punktowym pomierzyć ekspozycje tła, ustawić parametry, a potem przełączyć na matrycowe PTTL na potrzeby lampy), kompensacja ekspozycji w aparatcie troszkę in minus (tak do -1EV max). W lampie ustawione PTTL HSS i kombinujesz jaka korekta ekspozycji by było poprawnie dopalone (po kilku próbach powinienes wyczuć w jakiej sytuacji ile ci trzeba). I pamietaj, że w HSS drastycznie spada moc lampy więc raczej lampa na wprost niźli odbijana od sufitu...

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
elektrorelax napisał/a:
w słoneczny dzień zrobić błysk dopełniający .......Palnik ostawiony w górę,
A od czego odbijasz błysk ? :-P

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Od słońca ;-)

hottt  Dołączył: 03 Lut 2012
A tak na poważnie, skoro kieruje błysk do góry to jakim cudem fota jest przepalona?

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Może ma jakiś odbłyśnik wysunięty/podpięty?

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
hottt napisał/a:
A tak na poważnie, skoro kieruje błysk do góry to jakim cudem fota jest przepalona?

bo
elektrorelax napisał/a:
używając lampy czas rośnie do 0,180 i to jest pewnie powodem że migawka jest za długa na taką pogodę, a zależy mi żeby zdjęcie zrobić na pełnej dziurze, przy niewielkiej odległości od modela - np 2 metrów. Działam na pttl.

gdzie zakładam, że 0,180 to 1/180.

elektrorelax  Dołączył: 05 Mar 2010
Dobra macie mnie ;)
Fota przepalona bo migawka spada do 1/180 sek. Z tym odbiciem to fakt - nie ma uzasadnienia po co palnik w górę. Przez chwilę pomyślałem, że przepala fotki bo błysk wali prosto w twarz. Ok, od jutra spróbuję ustawić HSS i palnik w modela.
Tu mam jeszcze pytanie - czy ISO w lampie jest adekwatne do tego co w body? Należy ustawiać te same wartości?
Czy ktoś mógłby zamieścić fotki zdjęć z dopełnieniem światła lampowego, na dużym otworze przy małej odległości, w słoneczny dzień? Da się prawidłowo doświetlić modela żeby nie wyglądał sztucznie? Zdaję sobie sprawę, że najlepiej używać w tym celu jakiś osobnych soft boksów parasolek, ale przecież nie ma czasu na rozkładanie gadżetów w momencie, gdy np para młoda wylezie z kościoła, sypią bilonem albo ryżem, a rodzinka rzuca się obcałowywania - taką właśnie sytuację miałem i to jeszcze pod ostre słońce.
Dzienxy za wszystkie posty, mniej lub bardziej zgryźliwe Panie i Panowie ;)

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
elektrorelax napisał/a:
Czy ktoś mógłby zamieścić fotki zdjęć z dopełnieniem światła lampowego, na dużym otworze przy małej odległości, w słoneczny dzień? Da się prawidłowo doświetlić modela żeby nie wyglądał sztucznie? Zdaję sobie sprawę, że najlepiej używać w tym celu jakiś osobnych soft boksów parasolek, ale przecież nie ma czasu na rozkładanie gadżetów w momencie, gdy np para młoda wylezie z kościoła, sypią bilonem albo ryżem, a rodzinka rzuca się obcałowywania - taką właśnie sytuację miałem i to jeszcze pod ostre słońce.

Jak lampa pozwala to ustaw tryb HSS, wtedy czas nie będzie spadał do 1/180...

j-z  Dołączył: 23 Sty 2009
hottt napisał/a:

Czy to ta sigma: http://www.optyczne.pl/6-..._obiektywu.html ?

Minimalna przyslona to 16. Dla np. trybu Av i dla czasu 1/180s (wymuszonym przez lampe) moze byc i tak za duza w sloneczny dzien. Stad przepalenie. Lampa ma o tyle zly wplyw, ze ogranicza czas do 1/180 s. Bez lampy nie bylo by zapewnie przepalenia bo czas ulegl by skroceniu.

Tylko HSS z palnikiem na wprost z kubeczkiem po Danonkach, cienka (biala) skarpeta, (biala) ponczocha lub nawet chusteczka na palniku (tylko nie bezposrednio na palnik!!! to chyba jasne) lub odbic swiatlo (jak go starczy) od blendy.

edit: niezamierzone echo....

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Jak w ustawisz PTTL to w Av najpierw body dobierze czas i względem światła zastanego (w/g zadanej przysłony i korekty EV), potem lampa sama się z body dogada (także w "sprawie" ISO), próbnie błyśnie (a body to zmierzy) i na podstawie tego błysku system dobierze moc właściwego błysku (takżer uwzględniając koretktę dla lampy). Jak masz AUTO ISO to najpierw je system dobierze (by był optymalny do przysłony) co może efektować tym, że lampa nie da rady się dopasować i przepali (częste zdarzenie). Warto o tym pamiętać i starac się maksym,alnie wiele parametró samemu dobierać - wtedy ograniczami szanse że automatyka odwali nam babola.

BTW. Z którym szkłem ze stopki tak próbowałeś błyskać? Bo jeżeli lampa bez styków to żaden PTTL tu nie zadziała (także ten HSS) lampa zaś bedzie walić z maks mocą.

Skocz do: