StarskiPL  Dołączył: 23 Wrz 2007
Front Focus z obiektywami AF i manualnymi? O co chodzi?
Jakiś czas temu chciałem sobie kupić Tamrona 28-75/2.8 ale 3 testowane egzemplarze miały FF 6-10mm i dały mi do myślenia. Obiektywu kitowego nie ma co testować - wiadomo - ale zauważyłem, że często źle ustawiam ostrość manualem. Myli mnie potwierdzenie ostrości.
No więc podpiąłem swój SMC-M 100mm 2.8 i zrobiłem kilka testów na pełnej dziurze. Zdjęcia wielokrotnie powtarzane, statyw, wyzwalacz czasowy. Efekt zawsze ten sam. Dokładnie taki sam front focus jak w testach tamrona. A więc to nie obiektywy, to aparat. Co z tym zrobić?

Ostrość na literkę O w Wonder...

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
StarskiPL napisał/a:
Co z tym zrobić?
W moim przypadku było oddanie do serwisu. Dostałem po pewnym czasie nowego K100D. Możesz równie oddać do sklepu.

No nie.... Znowu... Takie same perypetie miałem z poprzednim aparatem. Załamka.
Problem w tym, że aparat został kupiony na firmę brata mojej dziewczyny w hurtowni Action. Czyli zostaje mi tylko serwis...

StarskiPL napisał/a:
Czyli zostaje mi tylko serwis...
A jakiej chciałeś odpowiedzi ? :shock:

Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
Hmmm... jak w zeszłym tygodniu wyraziłem swoje niepokoje co do częstotliwości występowania BF/FF to niektórzy mnie zbesztali, że to dotyczy K10 a nie K100 no i że prawie ma tak być ;-) Dajcie mi spokój z tymi cyfrakami, już mi odeszło.

...w sobotę odbieram mojego KX :mrgreen:

--
Pozdrawiam,
Paweł

Spodziewałem się dokładnie tego co napisałeś argawen ale chciałem żeby ktoś na to zerknął.

Paweł Szkup napisał/a:
jak w zeszłym tygodniu wyraziłem swoje niepokoje co do częstotliwości występowania BF/FF to niektórzy mnie zbesztali
To zapytaj się forumowiczów, na ile puszek to występuje. Przecież nikt nie będzie pisał, że u niego wszystko OK.
A, nie...niektórzy piszą.
Paweł Szkup napisał/a:
w sobotę odbieram mojego KX :mrgreen:
będziesz miał spokój.

[ Dodano: 2007-10-24, 21:59 ]
StarskiPL napisał/a:
Spodziewałem się dokładnie tego co napisałeś argawen ale chciałem żeby ktoś na to zerknął
U mnie był akurat BF. Oddałem do serwisu, bo co mi innego pozostało. Zadzwoń do serwisu i dowiedz się, co z tym zrobić. Ale pewnie zaproponują odesłanie do nich.

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
StarskiPL napisał/a:
Czyli zostaje mi tylko serwis...
Miąłem tak samo tylko w drugą stronę (BF). U mnie pomogła regulacja w "Menu serwisowym" tylko cicho sza, bo ponoć tracę gwarancję :-/ , ale jakoś nie chciało mi się czekać 2 tygodnie na puszkę. Teraz jest OK ze szkalarnią i jeszcze bardziej OK ze szkłami Sigmy, pewnie znając ich z kolei tendencje do nietrafiania w cel, BF (puszka) - FF (Sigmy) = trafienie w punkt :lol:

Czy ten FF masz z lampą, czy w świetle dziennym też?. Ktoś też udowadniał, że FF/BF to może być wina nienaładowanych baterii.

Ciężko zrobić test z lampą wbudowaną przy dziurze 2.8 z odległości metra. Prześwietla zdjęcia...

argawen napisał/a:
Paweł Szkup napisał/a:
jak w zeszłym tygodniu wyraziłem swoje niepokoje co do częstotliwości występowania BF/FF to niektórzy mnie zbesztali
To zapytaj się forumowiczów, na ile puszek to występuje. Przecież nikt nie będzie pisał, że u niego wszystko OK.

Sorry, ale IMHO ta usterka za często występuje. Nawet jak to jest "tylko" kilka procent populacji.

dyptam napisał/a:
U mnie pomogła regulacja w "Menu serwisowym" tylko cicho sza, bo ponoć tracę gwarancję :-/
A jak to udowodnią ? Druga sprawa, że StarskiPL ma K100D Super. Tam nie jest znany sposób wejścia do menu serwisowego.
StarskiPL napisał/a:
Prześwietla zdjęcia...
Bo pewnie robisz z manualnym szkłem. Spróbuj dać korekcję lampy.

[ Dodano: 2007-10-24, 22:05 ]
Paweł Szkup napisał/a:
Sorry, ale IMHO ta usterka za często występuje
Jak w każdym systemie. Trochę z ciekawości poszalałem po innych forach systemowych. Także się zdarzają.

Nawet z korekcją jest za jasno. Muszę zrobić dyfuzor.

argawen napisał/a:
Paweł Szkup napisał/a:
Sorry, ale IMHO ta usterka za często występuje
Jak w każdym systemie. Trochę z ciekawości poszalałem po innych forach systemowych. Także się zdarzają.

Do mnie to nie przemawia. Usterkę można porównać do źle ustawionej matówki czy lustra w pleśniakach. Ile procent starszych aparatów miało taką wadę? Ile procent klasycznych lustrzanek AF miało "zezowatego" autofocusa? Jeżeli teraz Pentax/Nikon/Canon/whatever wypuszcza do klienta takie g*** to dla mnie jasne jest, że ma klienta w "dużym poważaniu" i dział kontroli jakości w ogóle nie istnieje. Dlaczego jestem zbulwersowany, skoro to samo zdaża się u konkurencji? Dlatego, że jednak kiedyś Pentax był synonimem dobrej jakości, może nie jakichś bardzo wyrafinowanych, nowatorskich rozwiązań, ale firma zawsze trzymała pewien poziom. A teraz? Robią g*** tak jak inni.

Paweł Szkup napisał/a:
Ile procent klasycznych lustrzanek AF miało "zezowatego" autofocusa?
Właśnie, ile ? Znasz dane ?
Paweł Szkup napisał/a:
Dlatego, że jednak kiedyś Pentax był synonimem dobrej jakości
A Nikon i Canon to niby nie był ?

[ Dodano: 2007-10-24, 22:23 ]
Nie wspomnę o Minolcie. Także robiła dobre i trwałe lustrzanki. Dobra jakość to nie tylko domena Pentaxa.

piok  Dołączył: 17 Sty 2007
to sie nazywa postep panowie .... wszystko co dobre zastepuje sie tym co tansze... efekty sa jakie sa

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
argawen napisał/a:
Druga sprawa, że StarskiPL ma K100D Super. Tam nie jest znany sposób wejścia do menu serwisowego.

A w K100 jest? Myślałem, że tylko w K10.

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
ehh i musze teraz zrobic test na moim k100duper

W K100D jest. Czytałem o tym na forum dpreview.

StarskiPL napisał/a:
Czytałem o tym na forum dpreview.
Nawet na tym forum była instrukcja, w której wersji i jak w menu wejść.

[ Dodano: 2007-10-24, 22:38 ]
Tutaj masz o tym wątek. Zdaje się 17 post.
link

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
a ja tam żadnych testów nie robię! po co się stresować? wolę robić zdjęcia :-B

Skocz do: