JSF35  Dołączył: 09 Kwi 2008
[K10D] Nie domyka przysłony
Problem- k10d nie domyka przyslony.

Po wciśnięciu PGO nie domyka przyslony na zadnym obiektywie (słychać prace tej dźwigni ale nie widać jej w wizjerze).
Kiedy obiektyw nie jest zamocowyany do konca na bagnecie (F - -) wszystko dziala. Ale wtedy domyka na maxa i nie mozna ustawic przysłony (np kit).
Mechanicznie wszystko ok- dzwignia od przyslony dziala w body, obiektywy sprawne.

Ustawiając aparat na dowolną przysłone z body (w kazdym trybie pracy) zawsze aparat robi zdjecia na max otwartej przysłonie.
Use aparature ring - ustawione dobrze (ni jak nie dziala ;) )
Wygląda to tak jakby nie rozpoznawal obiektywow- funkcja memory i shake reduction niedostępna (na szaro)

Miał ktoś taki problem? Może to być wina baterii? Pytam bo po zrobieniu większości zdjęć z lampą wbudowaną resetuje się aparat a zdjęcia nie zapisuje. Tak jakby bateria nie miała mocy. Zdjęcia seryjne max 3 i bateryy depleted.

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Wyczyść styki na początek.

Styki są czyste... Przecierałem je jeszcze raz ale bez efektów

[ Dodano: 2012-10-01, 19:45 ]
Jest taka możliwość żeby w aparacie albo w obiektywie skasowały sie dane tego obiektywu? Tak to właśnie wygląda teraz. Kiedy mam ustawiony "using aparature ring" na "prohibited to z kitem nie moge nawet ustawić ostrości czy wyzwolić migawki... :|
Mógłby mi ktoś podesłać swoje ustawienia menu? Ja uż nie mam pomysłów skąd to się bierze...

kelus  Dołączył: 15 Lip 2012
Może spróbuj mu wgrać softa.

Niestety nic to nie dało :)
No trudno w takim razie zaraz pojawi się w dziale na sprzedaż wraz z kilkoma obiektywami :) może ktoś się będzie chciał bawić w mechanika ;)

Skocz do: