k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Dziwne zachowanie zoomu lampy z Tamronem
Kupiłem kiedyś Tamka i zachowywał się trochę dziwnie i go zwróciłem, teraz przychodzi mi możliwość kupna innego i zastanawiam się czy tak zachowuje się każdy czy tylko tamten miał taką przypadłość.
Na filmie to widać ale jeszcze napiszę co i jak.
Zestaw K100D + Metz 48 AF-1 + Tamron 17-50
Zoom ustawiam na 17 i zoom w lampie ustawia się na 24, jednak gdy ruszę pierścieniem zoomu delikatnie, że nawet się nie poruszy to zoom skacze na sam koniec tak jak by szkło wysyłało info że jest 50mm.
http://www.youtube.com/watch?v=edQY5NuICpI

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
Mam to samo z moim Tamronem 17-50. Niestety to jest usterka obiektywu który przekazuje do korpusu niewłaściwą ogniskową - sprawdzałem w exifie. Prawdopodobnie coś nie tak jest z enkoderem ogniskowej. Mój obiektyw jeszcze w tym miesiącu pojedzie do serwisu gwarancyjnego.

Z moich spostrzeżeń wynika że jest to dość częsta usterka tego obiektywu. Zaryzykuję nawet stwierdzenie że to jest wada fabryczna. :roll:

Gregor33  Dołączył: 06 Lis 2010
Ja używam tego obiektywu od dwóch lat i nie miałem z nim kłopotów o których piszesz. Do dzisiaj działa :-) Mam nadzieję, że mam ten model bez wady.

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
No to było ewidentnie coś nie tak bo zoom szalał przy lekkim nacisku na pierścień, nawet nie przy zmianie tylko przy normalnym trzymaniu szkła.
Szkło oddałem właścicielowi a on wysłał na serwis, nie używał z lampą to tego nie zauważył a do exifów może też nie zaglądał, obiektyw robił zdjęcia ok to nie grzebał.

Skocz do: