tomas82  Dołączył: 14 Paź 2012
Pentax KR
Witam

Od niedawna jestem posiadaczem Pentaxa K-R . Postanowiłem go sprawdzić czy wszystko gra i tu małe zdziwienie . Aparat ma problem podczas nagrywania filmików . Filmik ma długość 3 minuty , lecz tylko na komputerze wyświetla 16 sekund . Dźwięk jest , lecz obraz nie przesuwa się . Karta zakupiona do aparatu to SDHC Extreme pro sandisk 95 MB/s 8 gb . Czy ktos miał podobny problem ???

Pozdrawiam

Acer  Dołączył: 08 Maj 2008
Może masz problem z kodekami na Twoim komputerze, jeśli z poziomu aparatu odtworzysz go bez problemu taki jak ma być to szukaj kodeków :-)

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Re: Pentax KR
tomas82 napisał/a:
Witam

Od niedawna jestem posiadaczem Pentaxa K-R . Postanowiłem go sprawdzić czy wszystko gra i tu małe zdziwienie . Aparat ma problem podczas nagrywania filmików . Filmik ma długość 3 minuty , lecz tylko na komputerze wyświetla 16 sekund . Dźwięk jest , lecz obraz nie przesuwa się . Karta zakupiona do aparatu to SDHC Extreme pro sandisk 95 MB/s 8 gb . Czy ktos miał podobny problem ???

Pozdrawiam

Miałem podobny problem. Kodek jakiego używa Pentax jest bardzo obliczeniożerny i po prostu komp mi nie wyrabiał. Dźwiek odtwarzało dobrze (był to osobny proces i nie wymagał on wielkiej mocy obliczeniowej) , a obraz (wymaga dużej mocy kompa) zauważalnie wolniej. Przez co obie te rzeczy rozjeżdżały się (obraz nie nadążał za dźwiękiem). Po zmniejszeniu rozdziałki nagrywanego filmu (przed nagraniem) na mniejszą (chyba w ogóle najmniejszą dostępną) odtwarzało wszystko poprawnie (wtedy mocy obliczeniowej starczało.
Czemu tobie pierwsze 16 sekund dobrze odtwarza? Zapewne na tyle masz w odtwarzaczu ustawione buforowanie - te 16 sekund komputer sobie zawczasu przygotuje i bezproblemowo odtworzy, potem zaś musi dawać sobie radę "na bierząco" więc zaczynają się schody. Spróbuj nagrttwać filmy z różnymi rozdzielczościami/jakościami - jeżeli zauwazysz różnice jak to mi się zdarzyło to będziesz miał odpowiedź - za słaby komp.

Zaś co na to poradzić? Najprościej kupić lepszego kompa, aczkolwiek najpierw sprawdziłbym czy nie masz systemu zmulonego jakimiś śmieciami (może takie podrasowanie systemu starczy). Ewentualnie możesz poszukać jakiegos programiku który konwertowałby ci filmy zrobione aparatem na jakiś mniej wymagający format (codec).

zlaskovik  Dołączył: 13 Maj 2008
U mnie pomogło przeinstalowanie kodeka.

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
Miałem podobny problem po zakupie kamery Panasonic AG-AF100 - pierwsze ujęcia na komputer i pokaz slajdow zamiast filmu. Pomogło zainstalowanie innego odtwarzacza - w moim przypadku świetnie sprawdzil się Splash Lite, darmowy i wydajny pod wzgledem dekodowania video.
Niestety, do montażu i tak musialem kupić nowego kompa, bo stary jednak wymiękł na tym zadaniu...

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Apas napisał/a:
w moim przypadku świetnie sprawdzil się Splash Lite, darmowy i wydajny pod wzgledem dekodowania video.

Zainstalowałem, ale nie mam dźwięku B)

Skocz do: