gohoo  Dołączył: 17 Mar 2010
Lamerskie pytanie CS3
witam,

zaczynam przygodę z CS-em, więc proszę o wyrozumiałość :)
do rzeczy: jakkolwiek bym przycinał zdjęcie (crop) jego wielkość "image size" pozostaje constans, doprawdy nie wiem jak dużo mogę przyciąć, żeby zmieścić się w 250dpi w rozmiarze 15x10cm,

dzięki z góry :)

Setniew  Dołączył: 22 Lip 2012
Nie jestem pewny czy rozumiem pytanie ale wciśnięcie alt+ctrl+i i chwila eksperymentów/zastanowienia się powinna rozwiązać problem

wiktor33  Dołączył: 19 Kwi 2006
Zaznacz: Scale size, Constrain proportions, Resample image. W okienka wyżej wpisz żądaną szerokość (15 cm) i rozdzielczość (250 dpi).

tak, ale chciałem podejść do tematu "z drugiej strony" jak małą część zdjęcia mogę zostawić, żeby zmieścić się w tych 250dpi, może ja czegoś nie rozumiem" wycinam ze zdjęcia malutki wycinek i chociaż ja już na monitorze widzę piksele to też się go da "zapisać" resolution 250dpi, 15x9,97 cm, myśląc moim tokiem powinno zabraknąć pikseli na zdjęciu, obawiam się, że czegoś nie kumam

wiktor33  Dołączył: 19 Kwi 2006
Program „rozmnaża piksele” tak, że przy tej samej rozdzielczości zawsze orzymujemy taką samą ilość. Inaczej, niż przy powiększaniu z negatywu pod powiększalnikiem. Patrz: Cortazar/Antonioni.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
gohoo, może zamiast 250dpi przyjmij sobie 254dpi wtedy będzie Ci łatwiej :-)
1cal = 2,54cm czyli 254dpi to tak jakbyś miał 254 punkty wciśnięte na długości 1 cala odbitki czyli to będzie to samo jakbyś miał 100 punktów na 1cm odbitki a z tego już łatwo wyjść, że na 15cm potrzebujesz 1500punktów po dłuższym boku odbitki - wycinanego fragmentu.

gebi więc jak moje zdjęcie początkowo ma 3008x2000 pikseli to idąc za Twoją radą mogę "wycropować" go tylko o połowę, żeby uzyskać 256dpi na zdjęciu 15x10 bez "dopisanych" pikseli,

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Nie wiem czy "tylko" czy aż, ale tak.

Z innej strony to nie musisz się chyba aż tak bać tego "dopisywania" pikseli. Pisałem już kiedyś, że dałem znajomej odbitki na płytce w dwóch katalogach: duże na odbitki i małe do oglądania, tak żeby wyglądały na jej monitorze o rozdzielczości 1024x768px na rozmiar 21x15cm, więc może miały 700px w poziomie a laborant zrobił jej z nich odbitki 21x15cm bez informowania jej, że mogą mieć zbyt małą rozdzielczość i ja przy oglądaniu odbitek widziałem w tym problem, a ona nie ;-) Tak więc wiele zależy od odbiorcy fotek.

dzięki za wyrozumiałość i poświęcony czas, coś mi się rozświetliło :),
brakowało mi możliwości wybrania prostokąta o określonej liczbie pikseli przy "cropowaniu"
tak jak można przy Marquee Toll
poza tym jak już ""wycropuję" to tracę informację na temat rzeczywistego wymiaru zdjęcia
(bez dopisanych pikseli) można tylko wnioskować po rozmiarze pliku
takie wnioski na koniec mi się nasunęły
temat do zamknięcia

Skocz do: