czarodziej1974  Dołączył: 08 Lis 2011
  [K-x] problem z BF w K-X, próba zmiany przez Menu serwisowe.
Witam,
Może orientujecie się jak wybrnąć z sytuacji?
Mam w swoim KX zaobserwowany z kilkoma obiektywami BF, czyli ostrzenie poza obiekt.
Poczytałem i spróbowałem samodzielnie dokonać korekty i zgodnie z instrukcjami wejść w Menu serwisowe, po wgraniu pliku MODEST.492. Dalej mogę zmienić DEBUG MODE na EN (dostępny) zatwierdzam OK i pojawia się w lewym górnym rogu napis DEBUG MODE ale nic poza tym nie wyświetla się tak jak na instrukcjach tutaj zamieszczanych. Nie ma żadnej podziałki ani nic podobnego jak na screenach załączonych na forum.

Wg mojej wiedzy z informacji tutaj wyczytanych może ma to związek z aktualizacją firmware?
Miałem 1.01. Podobno korekta nie działa na 1.01 tylko na 1.00. Czy komuś z Was udało się dokonać korekty AF na wersji 1.01?

Próbowałem też wrócić do wersji 1.00. Wkopiowałem właściwy plik z wersji 1.00. Po stosownym uruchomieniu wyświetlił się komunikat o upgrade. Zatwierdziłem ok i szła aktualizacja. Zgodnie z instrukcją po komunikacie COMPLETE wyłączyłem aparat. Niestety wersja pozostałą ta sama (1.01). Zatem jestem w.... :evil: punkcie wyjścia. Nie mogę zmienić ani korekty AF ani wersji firmware.

Dziś załadowałem wersję 1.03 z nadzieją że na tej wersji będę mógł dokonać korekty przez Menu serwisowe. Niestety bezskutecznie. Czy możecie pomóc?

Będę wdzięczny za rzeczową pomoc. :idea: A co ciekawsze docinki przeczytam z uśmiechem, a co innego mi pozostaje.

papajondro  Dołączył: 15 Lis 2011
Witaj, zamiast wgrywać pliki spróbuj może uruchomić Debug Mode poprzez PK_Tether. <LINK>

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Ale podziałka do korekcji nie pojawi się sama na ekranie tylko trzeba wejść w odpowiednią zakładkę menu. Po prostu musisz poszperać po menu aparatu gdzie to ustawienie się znajduje.

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
Re: problem z BF w K-X, próba zmiany przez Menu serwisowe.
czarodziej1974 - ten tekst przegladales? http://ricehigh.blogspot....adjustment.html

czarodziej1974  Dołączył: 08 Lis 2011
Bardzo dziękuję za pomocne informacje.
Dokonałem korekty.
Jest ok. Ale o zgrozo... po wcześniejszym serwisowaniu miałem już jak zauważyłem +100 dodałem teraz swoje +110 i wynikowo mam +210.
Chyba jakiś felerny egzemplarz mi się trafił... teraz tylko kilkaset fotek, pochwał, nagród ;) i zapomnę o bólu.

bardzo Wam dziękuję za pomoc

Skocz do: