Andrzej_k-5  Dołączył: 18 Sty 2011
Problem z wydajnością aku w gripie do K-5
Witam,
Kupiłem gripa do swojej k-5. Na nowych, świeżo naładowanych enelopkach (6szt) aparat pracował mniej czasu niż na jednym standardowym aku w puszce, może nawet i mniej. Napięcie na aku przy wskazaniu przez aparat na rozładowany grip wynosi 1,27 do 1,32 V czyli naładowane. Grip to zamiennik, ale chyba to nie może mieć znaczenia.
proszę o radę.

j-z  Dołączył: 23 Sty 2009
Mam to samo k200D + grip, ale zanim sie zorientowalem, to bylo juz po gwarancji na gripa... jakos przez 2 lata nie przyszlo mi do glowy by wetknac tam te eneloopy... potrzeby zreszta tez nie mialem...

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
Andrzej_k-5 napisał/a:
proszę o radę.

Ja Ci nie odpowiem, bo K-5 brak, ale... proszę o konkrety!!!
Bo co oznacza "na nowych, świeżo naładowanych enelopkach (6szt) aparat pracował "mniej czasu niż na jednym standardowym aku w puszce"? Gdzie LICZBY?
AKU w K-5 uchodzi/jest wręcz rewelacyjne (tak czytałem), bo ponad 1000 fotek to dla niego luzik...
Rada? Podaj cyfry... Może wtedy ktoś coś... Bo nie wiadomo konkretnie co z czym porównujesz i czego oczekujesz... 1k albo 2k fotek na enelopach w gripie?

j-z  Dołączył: 23 Sty 2009
Mysle, ze moze byc u kolegi jak u mnie, czyli jesli na akku w aparacie robie ca. 500 zdjec to w gripie jest niby pusto juz po 100. Jak przeloze te z gripa do aparatu to smiga dalej ta reszte 400.

Jesli na akku w K-5 robi wam to niby 1000 fot to po kiego diabla pchac jeszcze cos do gripa???

czach  Dołączył: 19 Sty 2008
Re: Problem z wydajnością aku w gripie do K-5
Andrzej_k-5 napisał/a:
Witam,
Kupiłem gripa do swojej k-5. Na nowych, świeżo naładowanych enelopkach (6szt) aparat pracował mniej czasu niż na jednym standardowym aku w puszce, może nawet i mniej.

No nie wiem, u mnie na aku i na eneloopach (2000mAh) robię mniej więcej po 800-1000 zdjęć.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Andrzej_k-5, tylko, że nie o napięcie chodzi tylko o wydajność prądową akumulatorków. Po prostu jeżeli elektronika stwierdza, iż nie dostanie tyle prądu ile potrzebuje, to traktuje źródło jako rozładowane. To tak w skrócie. Duuużo zależy też od prawidłowego uformowania akumulatorków. I nie jest ważne, że są to Enelopy. Pzdr.

Rafi napisał/a:
Andrzej_k-5 napisał/a:
proszę o radę.

Ja Ci nie odpowiem, bo K-5 brak, ale... proszę o konkrety!!!
Bo co oznacza "na nowych, świeżo naładowanych enelopkach (6szt) aparat pracował "mniej czasu niż na jednym standardowym aku w puszce"? Gdzie LICZBY?
AKU w K-5 uchodzi/jest wręcz rewelacyjne (tak czytałem), bo ponad 1000 fotek to dla niego luzik...

Liczby, w zasadzie to po co liczby. Domniemywałem że na aku w gripie będzie sporo więcej czasu pracował.
Średnio na naładowanym aku oryginalnym pentaxa robię 300-400 zdjęć. Choć czasem zdarza się i 200. Zależy ile używam LV. Pracuję tylko na stałkach i często sobie pomagam LV doostrzając precyzyjnie. Na zamiennikach aku pentaxa nieco mniej wychodzi, mam 2 nieoryginalne zamienniki.

Po podpięciu do gripa, wyposażonego w nowe 2000mA enelopki, świeżo wyjęte z mojej starej sprawdzonej ładowarki, zrobiłem około 100 zdjęć. Sprawdziłem potem miernikiem każdy eku z gripa. Wskazywało średnio 1,28V na każdym. Co do ładowarki, używam jej do ładowania enelopków do lampy AF-540fgz od bardzo dawna. Spisuje się rewelacyjnie, więc można wyeliminować ładowarkę. Na komplecie można błysnąć 150-200 razy. Oczywiście nie na pełnej mocy.

Grip potrzebny jest głównie z 2 powodów dla mnie. Mniej stresu o puste aku i podstawowe zadanie gripa to pewniejszy chwyt aparatu.

Będę czynił dalsze obserwacje i badania tego tematu.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Andrzej_k-5 napisał/a:
Grip to zamiennik, ale chyba to nie może mieć znaczenia.

Prawdopodobnie styki w gripie powodują spadki napięcia. Z zmiennikami często podobno tak bywa.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
plwk napisał/a:
Z zmiennikami często podobno tak bywa

Bardzo często, miałem dwa i w końcu kupiłem oryginał. Masz wadliwy grip.

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
Cytat
Jesli na akku w K-5 robi wam to niby 1000 fot to po kiego diabla pchac jeszcze cos do gripa???

Łomatko nie wiem...
Ale ja do gripa wkładam jeszcze jeden aku. Taki oryginalny od K5.

...może po to, żeby w razie nagłych akcji nie martwić się o rozładowane aku?
...może po to, żeby w razie 2-3 dniowego wypadu nie musieć martwić się o ładowarkę?
...może po to, żeby mieć zapas w aku i nie martwić się zbyt często o ładowanie?
...może po to, żeby...

Może czasami po prostu dla świętego spokoju? I braku trucia sobie głowy "czy mi baterii wystarczy?"

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
Ciesz się, że robisz te 100 zdjęć bo mój grip (zamiennik Alpha) w ogóle nie chce wystartować, więc spadki napięcia muszą być ogromne.
Niestety ale zamienniki są do bani i lepiej zacząć zbierać na oryginał.

może ktoś ma schemat pinów w gripie? Szukam napięcia podawanego z aku na styki i nie znajduję. Wydaje mi się, że podawane jest tylko w obecności puszki. Więc coś steruje podaniem prądu. Pomogłoby mi to pomierzyć i znaleźć słaby punkt gripa.

danpe_
[Usunięty]
powalos napisał/a:
Duuużo zależy też od prawidłowego uformowania akumulatorków. I nie jest ważne, że są to Enelopy. Pzdr.

Ważne. Niektóre akumulatory można sobie zepsuć procesem formowania. Mam na myśli Li-Ion. Zresztą ja eneloopów nijak nie formowałem, a mają się dobrze.

komisarz  Dołączył: 09 Maj 2011
ja też mam zamiennik do k-5 i na 6 bateriach robi ok. 10 zdjęć i krzyczy, że koniec, po wsadzeniu akumulatora jest dużo lepiej, ale tak naprawdę to nie sprawdzałem ile, może dlatego że gripa uzywam głównie dla lepszego "gripa". Uznałem, że problem z zasilaniem to wina zamiennika, może jednak 4x różnica w cenie nie bierze się znikąd.

_rado  Dołączył: 14 Mar 2010
Witam wszystkich.
Też mam problem z gripem Newell przy K-5. Próbowałem z dwoma kompletami akumulatorków, GP Recyko i Warta o pojemności 2500 (pojemność sprawdzana na specjalnej ładowarce). Po zrobieniu około 50 zdjęć aparat krzyczy że aku są rozładowane. W konsekwencji kupiłem zamiennik dedykowanego akumulatora firmy Hahnel i problem został rozwiązany. Hahnel w gripie ma prawie taką samą wydajność jak oryginalny aku w aparacie.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Ten eneloopy są już chyba zużyte.
Naładowane mają napięcie ok. 1,4 V
Napięcie 1,2 V oznacza ich rozładowanie przynajmniej w mojej BC900 ...

Skocz do: