jacekni  Dołączył: 13 Lut 2009
  Jak zrobić taką fotkę....
Witam :-)
zobaczyłem kiedyś taką fotkę i spodobała mi się jej obróbka. Nie mam jednak zbyt pojęcia w jaki sposób można jakąś fotkę przerobić, aby wyglądała jak ta po prawej stronie, z takim jasnym tłem bez większej straty jasności na głównym obiekcie, w tym przypadku pary młodej, oczywiście zawsze rozjaśnienie pewne będzie, ale.... :?:
Dziękuję za ewentualne wskazówki :-B
poniżej link do fotki: http://imageshack.us/a/img259/7452/karahy.jpg

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
jacekni, przeciez selektywnie mozna rozswietlic czesc obrazu ktora sie chce..

Tequila  Dołączyła: 12 Cze 2010
jacekni napisał/a:
oczywiście zawsze rozjaśnienie pewne będzie, ale....
no właśnie nie.

Poczytaj o warstwach i maskach. To są podstawy Photoshopa...

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Jak ja nienawidzę takich modnie przejaranych zdjęć :roll:

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
Na podobne pytanie ZAWSZE, z uporem maniaka, odpowiadam tak samo: uczcie się. To się da zrobi c w PS w kilka minut, w PSE podobnie, to się da zrobić w zasadzie z poziomu Lightrooma. YT jest pelne tutoriali, dla czytajacych po angielsku jest masa opisow, dziesiatki miesięczników i tygodników fotograficznych z opisami i tutorialami na DVD.
Ja mam tak: jeśli cos mi się podba a nie wiem jak to zrobić, to biorę narzędzie, ktore dobrze znam (PS, PSE, LR albo coś w tym stylu) i eksperymentuje, aż uzyskam zamierzony efekt. Jak już raz go uzyskam, to umiem. Co najwyżej moge kiedyś podpatrzec/doczytać/wykombinowac, jak zrobic to prościej, szybciej, lepiej. Podstawa jest jednak DOBRA ZNAJOMOŚĆ softu, jakiego się używa.
Na Forum nie pytaj, bo to nie ma sensu. Czemu? Bo ja nie wiem, czego używasz, na ile swobodnie sie w tym czujesz, jakie pojęcia są dla ciebie oczywiste a jakie nie. Ja pracuje w angielskich wersjach softu i nie wiem, jak spolszczono poszczegolne funkcje. Wić moja pomoc może być dla ciebie jeszcze wiekszym problemem, niz jej brak. Taki efekt, jak ktoś wyżej wspomniał, to nic trudnego gdy pracujesz na warstwach i maskach. Praca na warstwach i maskach zaś to esencja PS.

j-z  Dołączył: 23 Sty 2009
w darmowym i intuicyjnym PhotoScape zwiekszasz jaskrawosc potem wybierasz sobie: filtr - efekt kliszy - portra wysoki ("wuala", dwie sekundy i masz tak samo skopane zdjecie jak w linku).

[ Dodano: 2012-11-10, 21:21 ]
Apas napisał/a:
Na Forum nie pytaj, bo to nie ma sensu. Czemu? Bo ja nie wiem, czego używasz, na ile swobodnie sie w tym czujesz, jakie pojęcia są dla ciebie oczywiste a jakie nie.

Ja tez nie wiem, czego uzywa zalozyciel watku ale akurat to wiedzialem i sie ta wiedza (tajemna) podzielilem. Jak widac jest sens sie pytac, a jak ktos nie chce niech nie odpowiada... I akurat tu znajomosc warstw wg mnie jest nieistotna, aczkolwiek dobrze jest umiec sie nimi poslugiwac.

rafal77  Dołączył: 13 Lip 2008
Witam podłączę się do tego wontku poniewaz mam pytanko .
Czy efekt jak w linku uzyskam w programie RAW Terapy dokładnie rochodzi mi się o możliwość rozjaśnianie lub przyciemnianie ,zmiany balansu bieli itp zaznaczonego fragmentu zdjecia
http://www.szerokikadr.pl...fia_czarnobiala

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
rafal77, myślę, że wszyscy rzucą się na oglądanie tego filmu, żeby Ci odpowiedzieć.

Trzeba skrinszota wrzucić na jakiegoś wyimaginowanego szaka i jakiś miłośnik Terapii może pomoże. A tak, to szkoda czasu na oglądanie, każdy ma swoje zajęcia. No, chyba, że każdy ma nadmiar czasu, to oddajcie trochę :-)

tref napisał/a:
rafal77, myślę, że wszyscy rzucą się na oglądanie tego filmu, żeby Ci odpowiedzieć.

Trzeba skrinszota wrzucić na jakiegoś wyimaginowanego szaka i jakiś miłośnik Terapii może pomoże. A tak, to szkoda czasu na oglądanie, każdy ma swoje zajęcia. No, chyba, że każdy ma nadmiar czasu, to oddajcie trochę :-)

skrinszota szaka BRRRR jak kocham te grypsy.
Ale skoro Ty znalazłeś czas to może ktoś się zlituje. :lol:

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Ironia...

Naprawdę myslisz, ze znalazlem?

Przeciez nie zgubilem.

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
rafal77, sam zacząłeś z grypsem
Cytat
wontku

;-)

j-z  Dołączył: 23 Sty 2009
rafal77 napisał/a:
Witam podłączę się do tego wontku poniewaz mam pytanko .
Czy efekt jak w linku uzyskam w programie RAW Terapy dokładnie rochodzi mi się o możliwość rozjaśnianie lub przyciemnianie ,zmiany balansu bieli itp zaznaczonego fragmentu zdjecia
http://www.szerokikadr.pl...fia_czarnobiala

Nie jest mi znana mozliwosc rozjasniania czy przyciemniania wybranego fragmentu zdjecia w RT. Jesli jest w RT takowa mozliwosc i uda Ci sie ja znalesc to podziel sie na forum. Z tego co sie orientuje to w RT nie ma mozliwosci zaznaczenia fragmentu zdjecia by dokonac tego typu zmiany.

Nie jest mi znana mozliwosc rozjasniania czy przyciemniania wybranego fragmentu zdjecia w RT. Jesli jest w RT takowa mozliwosc i uda Ci sie ja znalesc to podziel sie na forum. Z tego co sie orientuje to w RT nie ma mozliwosci zaznaczenia fragmentu zdjecia by dokonac tego typu zmiany.[/quote]

Z tego co się dowiedziałem to w LR nie ma możliwości takiej obróbki jak w linku z szerokiego kadru. Taką możliwość ma LR 4 ale tam wymagania sprzętowe sa ponad mój komputer wymagana jest Vista lub Windows 7 a ja mam XP.
Może ktoś zna jeszcze jakiś inny program który ma takie możliwości w tej materii o której mowa w linku z szerokiego kadr jak LR 4 ?
Wiem PS i Gimp ale trzeba zastosować warstwy a LR 4 wydaje mi się że jest łatwiejszy i szybszy do wykonania tego efektu bez warstw.

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
W RT nie ma takiej opcji. Maski zaznaczane suwaczkami pojawiły się w Darktable w obecnej wersji 1.1:

Skocz do: