grzesix  Dołączył: 21 Gru 2011
kalibracja drukarki
witam. czy jest możliwa kalibracja drukarki Epson Stylus Photo PX660 (ciss) bez drogich zakupów kalibratora ?????

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Są firmy robiące taką usługę, tutaj przykładowa oferta http://www.halokolor.pl/p...a-drukarki.html

plwk napisał/a:
Są firmy robiące taką usługę, tutaj przykładowa oferta http://www.halokolor.pl/p...a-drukarki.html

i to jest jedyne wyjście ???

Można jeszcze próbować czy któryś z dostępnych profili nie będzie pasował do naszego zestawu papier - tusze. Jeśli zależy na jakości wydruków to warto tą stówkę jednak wydać.

ok, tylko... rodzajów papierów wiele, tusze kiedyś trzeba będzie dolać (oczywiście nie wiem czy tej samej firmy, a nawet jeśli to kto wie jaki sort ???); a jak rozumiem do każdej konfiguracji "tusz-papier" trzeba (wypada) mieć profil. Ze stówki robi się kto wie ile ???

Kalibrację robi się dla konkretnej pary papier - tusz, jeśli chce się używać kilku wariantów to każdy trzeba skalibrować.

no dobra, to może ma ktoś życzliwy z okolic Gliwic czas i ochotę wykonać profil, jeśli tylko na forum ktoś taki jest ???

Nieostry  Dołączył: 08 Kwi 2010
Na allegro masz oferty do 50 zł. Wystarczy wpisać "profil drukarki. Zaręczam, że nic więcej nie jest potrzebne i jest przesadą. Chyba, że używasz plotera i wielkich formatów

ok, czyli trzeba zainwestować w profil. To mam pytanie jakie stosujecie papiery fotograficzne bo wypadało by wybrać dobry i niedrogi papier aby go sprofilować (tusz mam INK-MATE - tak więc totalna budżetówka)

Ja używam papieru ze strony p*****.pl(czy ktoś może mi wyjaśnić czemu forum moderuje automatycznie nazwę tego sklepu?)papier_do_zdjec.pl (usuń podkreślniki) Mnie do jakiś prostych wydruków amatorskich wystarcza.Drukuję od A4 do 10x15 na papierze od nich. Jak potrzebuję trochę lepiej to sięgam po A4 Epsona. Naprawdę nie jest bardz drogi, tylko trochę :roll: Używam drukarki Epson L800, więc tusze mam oryginalne epsonowskie. Jarek Dąbrowski robi test papierów i drukarek w tym wątku: Jarkowy test drukarek

Nieostry napisał/a:
Ja używam papieru ze strony p*****.pl(czy ktoś może mi wyjaśnić czemu forum moderuje automatycznie nazwę tego sklepu?)papier_do_zdjec.pl (usuń podkreślniki) Mnie do jakiś prostych wydruków amatorskich wystarcza.Drukuję od A4 do 10x15 na papierze od nich. Jak potrzebuję trochę lepiej to sięgam po A4 Epsona. Naprawdę nie jest bardz drogi, tylko trochę :roll: Używam drukarki Epson L800, więc tusze mam oryginalne epsonowskie. Jarek Dąbrowski robi test papierów i drukarek w tym wątku: Jarkowy test drukarek

dzięki, zapoznałem się z tym wątkiem ale nie bardzo rozumiem o co chodzi???

Nie ma specjalnego związku z Twoim pytaniem.

plwk napisał/a:
Nie ma specjalnego związku z Twoim pytaniem.

hehe, podoba mi się - tzw. gleba (lub czapa)

grzesix napisał/a:
dzięki, zapoznałem się z tym wątkiem ale nie bardzo rozumiem o co chodzi???

Jarek robi test papierów i małe porównanie. Może ci pomóc w wyborze papieru.
Są tu co najmniej jeszcze dwa wątki o drukowaniu nowszy i starszy

Nieostry napisał/a:

skoro już o papierze to może ktoś używał tuszu "Ink-mate" z tymi lub innymi papierami ?????????

cyberfoto.pl
Polecam cały wątek od początku.Kopalnia wiedzy. Masz tam wszystko o tanich tuszach, papierach i CISS.
Ps. wysil się trochę, bo ja znalazłem wszystkie informacje zanim kupiłem drukarkę :roll:

Nieostry napisał/a:
cyberfoto.pl
Polecam cały wątek od początku.Kopalnia wiedzy. Masz tam wszystko o tanich tuszach, papierach i CISS.
Ps. wysil się trochę, bo ja znalazłem wszystkie informacje zanim kupiłem drukarkę :roll:

Dzięki, nie natknąłem się wcześniej na to, napewno poczytam.

Odnośnie PS, to sądzę że taki komentarz można by dać na 99.9% zapytań na wszystkich forach (również tych Twoich). Wiem że w necie jest "wszystko", ale ja pytam o Wasze opinie, prawda??

Skocz do: