Gutek  Dołączył: 08 Cze 2008
Ten sam sprzet, ta sama scena - rozny efekt
Witam.
Przegladalem ostatnio pentaxphotogallery.com i natrafilem na nastepujace zdjecie:

http://www.pentaxphotogal...tista#/carousel

(chodzi o pierwsze zdjecie, z trzema panami, nie mozna chyba podlinkowac konkretnego zdjecia)

Wg opisu zostalo zrobione Pentaxem k100d super z obiektywem z kitu (18-55).

Tak sie sklada, ze w tym samym miejscu zrobilem bardzo podobne zdjecie tym samym zestawem. Efekt ponizej:

http://img838.imageshack....45/imgp5730.jpg

To co mnie zastanawia to roznice w plastyce tego zdjecia. Czy to, ze te 2 zdjecia tak sie roznia to wylacznie kwestia odpowiedniego wywolania? Pierwsze zdjecie jest duzo bardziej kontrastowe, ma zywsze kolory - moje jest jakby bardziej splaszczone. Do wywolywania uzywam RT, bawilem sie roznymi ustawieniami zarowno dla ekspozycji i kolorow i nie udalo mi sie uzyskac ladnie kontrastowego zdjecia - w ktoryms momencie z takieg plaskiego jak powyzej robilo sie po prostu przekolorowane, przekontrastowane, nie moglem jednak uzyskac podobnego efektu. Czy specjalisci od obrobki sa w stanie powiedziec jakiego typu zabiegom zostalo poddane zdjecie z galerii pentaxa?

pozdrawiam
Gutek

wallace  Dołączył: 08 Maj 2010
Prześlij RAWa do RAW Challenge :-)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Gutek napisał/a:
bardzo podobne zdjecie tym samym zestawem.
To są zupełnie odmienne zdjęcia. Kąt w stosunku do jasnej ściany zupełnie różny, jeden ciemny model, a dwa ciemne i trzeci jasny, w efekcie całkowicie różny rozkład światła. Wg Exifów 2 EV różnicy w naświetleniu, dodatkowo w jednym pomiar centralno-ważony, w drugim matrycowy. Nie mają prawa być takie same. Można obróbką nieco je skompensować, ale tego samego efektu nie uzyskasz.

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
Gutek napisał/a:
To co mnie zastanawia to roznice w plastyce tego zdjecia. Czy to, ze te 2 zdjecia tak sie roznia to wylacznie kwestia odpowiedniego wywolania? Pierwsze zdjecie jest duzo bardziej kontrastowe, ma zywsze kolory - moje jest jakby bardziej splaszczone.
Chyba wiem o co Ci chodzi. Na tym pierwszym zdjęciu oprócz innej obróbki najprawdopodobniej został też podniesiony kontrast lokalny co da się zrobić w Lightroom'ie suwakiem "Clarity". Niestety nie używam RT i nie wiem czy ma on podobnie działający suwak.

j-z  Dołączył: 23 Sty 2009
[img][/img]

W RT masz Tone Mapping (nie nalezy z tym przesadzac), troche kontrast plus wyostrzenie i zabawa z balansem bieli, ale nie wiem czy o to Ci chodzilo...

(RT portable 4.0.9.50)

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Faktycznie, zarówno zdjęcie mogło być trochę bardziej doświetlone, a i obróbka też co nieco poprawiła. Jeśli uważacie to zdjęcie za interesujące mogę je podesłać na Raw Challenge.

pozdrawiam.
Gutek

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
Gutek, wyszło mi coś takiego w raw therapee... :) nie wiem czy coś podobnego chciałbyś uzyskać

balans na jaśniejsza cz brody, troszkę czerni, krzywa tonalna gięta w S mikrokontrast i kontarst wg prezycji det

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
Mi na szybko wyszło tak:

(RT 4.0.9.50 64-bit)

Widzę, że mocno ostrzycie - wszystkie linie na kamieniach jakby ołówkiem pociągnięte Jakie macie parametry dla Local Contrast i Sharpening (Amount i Radius)?

j-z  Dołączył: 23 Sty 2009
Najlepiej wywolaj sobie jakies zdjecie po obrobce dla sprawdzenia jak to wyglada na odbitce. Przy wyostrzaniu nie nalezy przesadzac. Ja to robie do momentu az bedzie mi sie wydawac, ze to mi sie podoba i to chcialem. Nie trzymam sie zadnych okreslonych wartosci. Przy powiekszeniu 100 % na ekranie moze to inaczej (niekorzystnie) wygladac. Dla mnie akurat wydruk jest najwazniejszy. Jak na odbitce jest zle to wtedy zawsze mozna zmienic...

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
Użyłem lokalnego kontrastu i kontrastu wg precyzji detali. Wyostrzania jako takiego ani odszumiania nie używałem.

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
Gutek napisał/a:
Widzę, że mocno ostrzycie
Lokalny kontrast z założenia podnosi ostrość.

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
Gutek, nie mam pojęcia gdzie jest lokalny kontrast w RT :)
maska 0,62/90/768
regul. lab jasność i kontrast 11, w tym wypadku ostrość podkreśliło tez dwukrotne kliknięcie "+" kontr. w/g precyzji detal. :)

pe72  Dołączył: 13 Paź 2010
Gutek, jeśli chodzi o samo zwiększenie kontrastu to wystarczy do tego celu zakładka Exposure (konkretnie suwak kompensacji i czerni) + krzywa LAB (krzywa kanału L) i oczywiście obserwacja histogramu... zauważ że na Twoi zdjęciu cienie odsunięte są od lewej strony histogramu (dokładne odczytasz w oknie nawigatora)... zwiększenie kontrastu uzyskasz wyginając krzywą L w kształt litery S (chwytasz punkt na linii i przesuwasz w pionie)... o tym które punkty i jak mocno zdecydujesz sam...
co do porównania zdjęć które pokazałeś to nie zaglądając w exiv widać że Twoje zdjęcie jest po prostu nie tyle mniej kontrastowe co jaśniejsze

romeck  Dołączył: 18 Lut 2011
Podepnę pierwszą fotkę:

1. Jak koledzy napisali - inne ustawienie kamery oraz inne zastane warunki
2. Post-processing.

Wydaje mi się, że przy takiej scenie pomiar wielosegmentowy jest błędem. Na tle ściany, postać w środku wydaje się być nieistotna, a powinno być odwrotnie. Jason dał centralnie ważoną.

Jason Bautista dał również ciut "ostrzejszą" przysłonę - 5,6, a kolega 4,5.

Światło. Mieliście inne światło!
Jason musiał (?) uzyć długiej ekspozycji, 1/60 sek. A kolega 1/250.
I nie rozumiem tego 1/2 EV steps u kolegi: to rozjaśniło cały kadr równomiernie.

TYLKO iso i długość ogniskowej mieliście podobną (no i sprzęt oraz temat). To za mało, by było... podobnie.
No i inna obróbka.

cinek325  Dołączył: 28 Sie 2012

Mi wyszło to tak za pomocą LR4 jpg który zamieściłeś.

Pomijają ustawienia aparatu myślę że spory wpływ na te różnice ma też tło (ściana) , która w 1 przypadku ma wgłębienie i jest 2kolorowa.
Postacie są w różnych odległościach od siebie,to też wpływa w jakiś sposób na efekt "trójwymiarowości" fotki.

Edit : foto dostało po d** od str z hostingiem :D
Porównując z wzorcem może jeszcze ciut za mały mikrokontrast ,tak jeszcze z +10 i by było cacy .

Skocz do: