wojtek_84  Dołączył: 14 Sie 2009
Metz 50 zablokowany w sankach
Witam,

Nowy rok przywitał mnie małą awarią mocowania lampy błyskowej. Chodzi o Metza 50. Po sylwestrowym foceniu nie mogłem wyjąć lampy z sanek aparatu. Po odkręceniu pierścienia lampa była luźna ale nie chciała się zejść.

Po dokładniejszych oględzinach okazało się, że złamał się plastikowy element znajdujący zaraz nad pierścieniem mocującym. Jest on odpowiedzialny za podniesienie bolca, który wchodzi w otwór w stopce aparatu.

Po małych zabiegał spinaczem do papieru udało mi się go podnieść i lampa zeszła. Bolec pozostaje jednak cały czas wysunięty.
Czy ktoś miał może taki wypadek? Zastanawiam się czy dobrym rozwiązaniem będzie wymontowanie tego bolca z lampy. Dostęp jest raczej prosty. Mam jednak wątpliwości czy mocowanie lampy tylko na samym pierścieniu będzie ok? Lampka oczywiście po gwarancji :)

fuen  Dołączył: 13 Lis 2012
Miałem podobny przypadek z lampą fl-36, parę razy użyłem lampy bez blokady, ale lampa nie była do końca sztywna i kilka razy traciła kontakt z korpusem. Później brat mi dorobił zniszczony element. Moim zdaniem warto zabawić się w rzeźbiarza i dorobić uszkodzony bolec.

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
wojtek_84, a szukałeś na forum?
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=895867#895867

Dodam tylko, że swój bolec wyjąłem i... operuję bez.

wojtek_84  Dołączył: 14 Sie 2009
Szukałem, ale widocznie jakoś słabo :oops: . Sorry.

Skocz do: