malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
Jaka blenda?
Znudziło mi się bieganie z osłoną na szybę samochodową i chciałbym kupić bardziej 'rasową' blendę.

Budżet: ~100zł. Zastosowanie: portrety, może sylwetki, o ile zachowanie się blendy dopisze.

Postawiłem już raczej na 2w1 - srebrna i złota powierzchnia (wg mnie srebrna jest najbardziej uniwersalna, a złota może ładnie docieplić postać stojącą w cieniu). Moje główne pytanie brzmi za to: owalna, czy kołowa?

http://allegro.pl/item222...122cm_w_wa.html
http://allegro.pl/item222...m_warszawa.html

Która będzie bardziej poręczna, która bardziej efektywna? Ewentualnie, jeśli macie jakieś lepsze typy w tej granicy cenowej, to bardzo proszę o podsunięcie pomysłu.

:-B

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
przylaczam sie do tematu...
chetnie zanabede blende :-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
jezeli do czestego stosowania (skladanie /rozkladanie) to tylko lastolite lub manfrotto - reszta tych w sprzedazy bedzie sie sypac....
uniwersalna to bialo srebrna....
zloty daje zafarb kompletnie nienaturalny przy naszych szerokosciach geograficznych.....(moze to dziwnie brzmi - wiem a moze mi po prostu nie pasuja zdjecia z takimi blenadmi - kupe takich widzialem i to jest do kitu)
biala - daje delikatne swiatlo
srebrna ratuje gdy brak jest ostrego slonca

Fafniak, dzięki za cenne uwagi. Moje ostatnie pytanie brzmi: czy blenda o średnicy 106cm nie będzie zbyt mała do wygodnego portretowania w plenerze? Jakich rozmiarów używasz do takich zabiegów?

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
malyglod, mając i kołową i owalną, jakoś częściej pasuje mi owalna. Kupowałem u tego samego sprzedawcy i po około 1,5r. używania jeszcze są całe :)

screwdriver, dzięki.

Myślicie, że http://allegro.pl/item222...2_cm_f_vat.html nie rozpadnie się tak szybko? :) jest trochę tańsza od pozostałych.

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
malyglod, czas pokaże ;-)

jpserwis  Dołączył: 12 Wrz 2006
Czym większa tym lepiej oświetlać większy kadr, ale czym mniejsza tym częściej ją będziesz zabierał w plener. I nie kupuj 5in1. Ja mam 180cm i nie używam wcale.

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
Odświeżam temat. 3 pytania do praktyków:

1. Jakiej wielkości i kształtu blenda potrzebna jest do doświetlania portretów całych postaci? Owalna 180x120, czy wystarczy 120x90 cm?

2. Mała blenda do rozpraszania cieni w makro - średnica 30 cm będzie OK?

3. Blendy 5 w 1 mają sens czy też w zupełności wystarczą srebrno-złote? Wydaje mi się że zabawa w odsuwanie jednej z 5 powierzchni której akurat chcemy używać może być upie^H^H^h ciążliwa.

pls9  Dołączył: 09 Gru 2007
gni Używam folii z apteczki samochodowej (złota-srebrna),rozciągniętej na ramce osłony przeciwsłonecznej naklejanej na tlne boczne szyby. Małe to, za to poręczne i łatwo się składa

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
pls9, genialny pomysł z kocem termicznym!!!
Tylko nie zrozumiałęm na co i jak montujesz ;-)

Ijon napisał/a:
1. Jakiej wielkości i kształtu blenda potrzebna jest do doświetlania portretów całych postaci? Owalna 180x120, czy wystarczy 120x90 cm?

W sumie, to przy korzystaniu ze srebrnej powierzchni, odbite światło nie rozchodzi się bardzo na boki.. Więc robiąc zdjęcie całej sylwetki osoby o wzroście 170cm naturalnym jest, że będziesz miał mniej problemów korzystając z 180x120.

Ja mam owalną 106cm średnicy i spokojnie wystarcza na doświetlenie osoby siedzącej, lub stojącej od pasa w górę.

Zastanów się jednak, czy potrzebujesz takiego giganta. W plenerze MOIM ZDANIEM blenda sprawdza się jedynie do doświetlenia obszarów głowy i ewentualnie od klatki piersiowej w górę. Jeśli do studia, to faktycznie - im większa tym lepsza, tym bardziej, że będzie zawieszona na statywie i nie będziesz musiał się z nią nadto użerać.

Ponadto - tak jak napisał Fafniak - uniwersalniejsza jest blenda biało-srebrna. Niejednokrotnie zdarzyło mi się, że przy naprawdę ostrym słońcu trzeba było skontrować światło. Jak się łatwo domyślić - srebrna porażała wręcz modelka swoim blaskiem, natomiast biała fajnie, naturalnie niwelowała cienie. Wydaje mi się (ale tylko wydaje), że złota jedynie może znaleźć zastosowanie w makro.

pls9  Dołączył: 09 Gru 2007
dagio, jest to problem. Najczęściej trzyma to model, jeśli focisz nieludzi trzeba o coś oprzeć.

pls9 napisał/a:
dagio, jest to problem. Najczęściej trzyma to model, jeśli focisz nieludzi trzeba o coś oprzeć.

od tego są 'asystenci' ;-)

qberts  Dołączył: 04 Lip 2008
Żeby nie zakładać nowego tematu odkopię ten. ;-)

Potrzebuję w miarę uniwersalnej blendy do portretu, maksymalnie sylwetki od pasa w górę, do tego spełniające jedno ważne kryterium - poręczność, zastanawiałem się nad fi56 5 w 1 ,ale czy przy tak niewielkich rozmiarach dyfuzor w ogóle spełni swoją role? (mowa o portrecie nie sylwetce) Do tego wątpię by mogła ona doświetlić wystarczająco choćby popiersie, jednak blenda fi110 wydaje mi się mało poręczna (zdarzają się sytuacje gdy nie mam asystenta w postaci innej modelki i blendę musiałaby trzymać osoba fotografowana), co o tym sądzicie? Czy owe blendy 5 w 1 to nie jakaś pomyłka? ;-)

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
qberts napisał/a:
Potrzebuję w miarę uniwersalnej blendy

qberts napisał/a:
czy przy tak niewielkich rozmiarach dyfuzor w ogóle spełni swoją role?

to co w końcu? blenda czy dyfuzor?

qberts  Dołączył: 04 Lip 2008
Blenda wszystkomająca, czyli 5 w 1 :mrgreen: Owe blendy wyposażone są też w dyfuzor. ;-)

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
i ja sie przylacze - czy ktos uzywa blend okraglych 105cm?
gdzies obilo mi sie o uszy, ze wystarcza na sylwetke
http://plfoto.com/1568859/zdjecie.html

no i dlaczego 5w1 jest ''be''?

SQ6GIT napisał/a:
czy ktos uzywa blend okraglych 105cm?
gdzies obilo mi sie o uszy, ze wystarcza na sylwetke

Ja używałem dopóty, dopóki nie zostawiłem jej w pociągu relacji Rzeszów-Kraków.

Sylwetkę zdoła doświetlić. Ale podejrzewam, że tylko taką do ~160cm wzrostu.

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
rozumiem, czyli większą kupować.. ew. nie doświetlać całej sylwetki.. :-)

Skocz do: