Witam.
Mam od bardzo długiego czasu (jakieś 3 lata) Samsunga GX20. Od zawsze pracowałem z obiektywami 18-55 Samsunga i 50-200 Pentaxa, od niedawna z lampą Mexa.
Przy przeprowadzce aparat, obiektyw i lampa nieszczęśliwie został doświadczony, mianowicie od korpusu odpadło wahadełko do otworu gniazda karty pamięci, otwieranie slotu pilnikiem raczej nie jest rozsądne, poza tym powoli robią się odpryski wokół. Obiektyw 18-55 jest uszczerbiony na pierścieniu mocowania filtrów, które obecnie trzymają się "na słowo honoru". W 50-200 niestety jest kurz za pierwszym szkłem. Lampie złamała się stopka. Orientowałem się w cenionym serwisie w Gdyni jedynie jaki byłby koszt naprawy stopki lampy i byłoby to 80zł. Nie wiem jak z resztą i czy w ogóle opłacałoby się to oddawać do serwisu.
Znalazłem na Allegro cholernie kuszącą ofertę aparatu z masą smakołyków:
CENA - 1699zł
Aparat Samsung GX20
Obiektyw Tamron 18-200mm F3.5-6.3 XR DI II AF średnica 62mm + filtr UV
Lampa błyskowa Metz 48, pełna automatyka, wyswietlacz LCD
kabel synchro do wyzwalania lampy długość 5m (działa cała automatyka)
Statyw - gruby, stabilny, wysokość po rozłożeniu max z głowicą ok 170cm - Camrock
Plecak na aparat i akcesoria Camrock
Dwie sztuki akumulatorów do zasilania aparatu
Ładowarka do akumulatorów
Obiektyw 70-210 manualny + teleconverter Hoya 2x
Obiektyw stałoogniskowy 50mm manualny Cosina f1.8
soczewka macro powiększenie x10 - średnica 62mm
filtr polaryzacyjny - średnica 62mm
Cały sprzęt jest w 100% sprawny. Przebieg aparatu to 41728zdjęć.
Do wszystkiego są oryginalne pudełka i instrukcja w j.polskim.
Obiektyw Tamron 18-200 jest made in Japan a aparat GX20 made in Philippines.
Z tym, że wydaje mi się, że ta cena jest podejrzanie niska, co Wy na to?
Kierując się do sedna, mam bawić się w serwisy czy kupić nowy aparat?
Nie ukrywam, że zastanawiałem się nad zamianą na Canona 600D lub 550D, ale szybko z tego zrezygnowałem, teraz uśmiecha się do mnie Pentax K-30, ale zamiana nie jest koniecznością.
Poza tym, planuję kupić obiektywy ok. 1.8 / 2.8, coś powyżej 200mn, zabawkę macro i ew. fisheye, grip (z tego co czytałem po grip musiałbym się wybrać na koreańskie strony ;/ )i filtr, gdybym kupił zestaw z allegro wyszłoby to o wiele korzystniej, ale nie wiem co myśleć...
Co byście doradzili?