VINTERRIKET
[Usunięty]
Super A czasy
Załadowałem włanie nową rolę do mojego Pentaxa, ustawiłem na manual a czasy ani drgną...stoi na wyswietaczu 1000 i nic nie daje sie z tym zrobić. Co może być tego powodem?

Z góry dzięki za pomoc

bombel  Dołączył: 04 Lis 2010
Przez pierwsze dwie klatki nie drgnie - taki ma soft. Jak przesuniesz dwie klatki dalej i dalej nie drgnie, wtedy zacznij się martwić.

Chodzi o to, że producent wymyślił, że te dwie klatki wszyscy przewijają na szybko, bo to jest kawałek filmu, który wystaje z kasetki i tak czy owak trzeba go przewinąć. Czasem nawet mając dekielek na obiektywie.

Ale żeby w czasie tych dwóch klatek automatyka nei próbowała ustawiać np. 15 sekund czasu migawki (dekielek), albo aparat nei robił z ostatniego ustawienia czyli np. manualnych 8 sekund jeśli się tak zdarzyło - słowem żeby user nie zaczął podczas tych długich sekund robić jakichś głupot a także dla oszczędności baterii, ustalono, że pierwsze dwie klatki nowego licznika z definicji idą na 1/1000 i spokój.

VINTERRIKET
[Usunięty]
Dzięki za informacje...udało mi sie przywrócić działanie czasów...wyciągnąłem film, założyłem go raz jeszcze i przestrzeliłem 5 klatek...po tym było ok...z tym ze wczesniej nie było z nim takich problemów.

U mnie po każdorazowym resecie licznika 2 klatki są na czasie 1/1000 niezależnie od trybu, nastawiania i cudów. I tak jest zawsze, o czym piszą w instrukcji.

Może nei zwróciłeś na to po prostu wcześniej uwagi? ;-)

VINTERRIKET
[Usunięty]
Zobaczę jak będzie przy następnej rolce, może to był jednorazowy kłopot...tak czy inaczej, jeszcze raz dzieki za pomoc.

No problem. Udanych kadrów!

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
VINTERRIKET napisał/a:
może to był jednorazowy kłopot
VINTERRIKET napisał/a:
udało mi sie przywrócić działanie czasów

No przecież Ci bombel pisze, że to nie żaden "kłopot" ani "problem" tylko ten typ tak ma. Po otwarciu i zamknięciu klapki, dwa pierwsze zdjęcia lecą na 1/1000s i koniec.

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Potwierdzam co piszą przedmówcy. Tak to zostało skonstruowane.

Skocz do: