krzpob  Dołączył: 17 Lis 2009
Helios 44K i pentax
Pentax nie chce domykać Heliosa.
Sprawdzałem: popychacz w heliosie działa gładko. Jak Heliosa zamontuje na włączonym podglądzie GO czasem trzyma do końca przysłonę, jednak puszczenie podglądu powoduje otwarcie na maksa przysłony. Dźwięk przy podglądzie GO jest taki, jak by nie było obiektywu z dźwignią zmiany ogniskowej.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
krzpob, ten obiektyw nie ma styków. Działa więc jak obiektyw z serii K. Normalnie robi fotki tylko na pełnej dziurze. Nie wiem jak wK10D, ale w moim K5 muszę ustawić w opcjach: dozwolone użycie pierścienia przysłon. Pomiar odbywa się z wykorzystaniem "magicznego zielonego guzika" i dopiero później wyzwolenie migawki. Pzdr.

krzpob  Dołączył: 17 Lis 2009
Mam ustawione zezwolenie. Na podglądzie optycznym GO, wajcha w pentaxie się rusza, ale nie domyka przysłony. Co by automatyka działała, łatwo dorobić - zamalować styki które nie mają być zwierane, bo cała dupka to goły metal.

[ Dodano: 2013-02-17, 23:00 ]
Hm, na razie problem 'rozwiązany' wygląda na to, że dzyndzel w Heliosie był minimalnie obok, albo nieco krzywo i bolec w Pentaxie tylko otwierał przysłonę, ale dzyndel w Heliosie się nie ruszał jak by o coś haczył. Przed chwilą sprawdzałem i działa.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
krzpob napisał/a:
Co by automatyka działała, łatwo dorobić - zamalować styki które nie mają być zwierane

To nie do końca jest tak piękne jak wygląda na pierwszy rzut oka. W obiektywach K i M jest inna zależność pomiędzy ruchem popychacza przysłony a jej przymknięciem niż w obiektywach A.

Skocz do: