cagesplit  Dołączyła: 19 Mar 2007
Sigma AF 70-210
Niedawno przesiadłem się z analogowej minolty na samsunga gx-1s i jako pierwszy obiektyw kupiłem sobie to:
http://allegro.pl/item192...10_4_0_5_6.html
jestem ze Sprzedającym w kontakcie telefonicznym więc brak zdjęć i mała liczba komentarzy nie martwi mnie aż tak bardzo, ale...
...no właśnie - ale...
Sprzedający, tak jak sie umówiliśmy zadzwonił do mnie dziś żeby potwierdzić koszty wysyłki ale przy tym podzielił się pewną wątpliwością - otóż nie jest pewien czy ten obiektyw to autofocus. Body Pentaxa pozbył się już dawno, jest przekonany, że ręcznie nie ostrzył ale zaniepokoił go brak przełącznika MF/AF na obiektywie, nie znalazł też nigdzie oznaczenia AF.
Za nic jeszcze nie płaciłem, brak AF to poważna niezgodność opisu ze stanem faktycznym więc oczywiście nie muszę kupować, ale chciałbym to sprawdzić na ile się da zanim podejmę decyzję.

Na razie sprzedający ma szukać kogoś/sklepu w Gdyni z Pentaxem i sprawdzić obecność AF empirycznie.

Może ktoś z doświadczeniem z sigmami mógłby mi podpowiedzieć czy i jak oznaczali tam AF (lub jego brak). (Jutro może wpadnę do BlueCity myślicie ze tam coś mi powiedzą?)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
cagesplit, - niech spojrzy od strony bagnetu czy jest tam takie kolko ze "szparka" ktore kreci sie podczas obracania pierscieniem ostrosci.....jezeli tak to jest to AF

Cytat
niech spojrzy od strony bagnetu

myślałem o tym, ale to łatwo przeoczyć, albo wziąć zwykłą śrubkę od korpusu za AF (szczególnie przy odrobinie złej woli). Czy to jednak znaczy że sigma robi AF na których nigdzie nie jest napisane że to AF?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Zapytaj sprzedawcę, czy wygląda tak jak ten:
http://cgi.ebay.com/Minol...1QQcmdZViewItem

Seria UC, o świetle 4-5.6 była dość popularna. To szkło jest AF.

Dzięki
wysłałem zdjęcie z ebaya i swojego kit-a z zakreśloną śrubką więc pewnie jutro się wszystko wyjaśni

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
cagesplit, to jesteś dziewczynką czy chłopcem (symbol przy nicku swoje, a formy osobowe w Twojej wypowiedzi swoje) ;-)

Co do meritum, to jeszcze dodam jedno - w obiektywach pentaxa, z wyjątkiem najnowszych "gwiazdek" z silnikami nie ma przełącznika AF/MF. Więc to akurat nie jest powód do niepokoju.

chłopcem psze Pana...

ale jeśli muszę wybierać między kobietą a mężczyzną, a na tym forum muszę (swoją drogą ciekawe dlaczego), to zawsze wybieram kobietę

nie żebym uważał, że chłopcy wybierający chłopców to coś złego ale to już temat na zupełnie inne forum ;)

a serio - tym razem pewnie tak mi się kliknęło, albo to moja dziewczyna zakładała konto - nie pamiętam

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
cagesplit napisał/a:
nie żebym uważał, że chłopcy wybierający chłopców to coś złego ale to już temat na zupełnie inne forum ;)
Tylko tak Tobie się wydaje :mrgreen:

taaak? to poszukam jakichś zdjęć i wystawię może... gdzie ja miałem te z cyklu marsz równości kontra młodzież weszpolska??? ...hmmm...

właściwie to odbijam piłeczkę żeby podziękować za pomoc i powiedzieć, że obiektyw okazał się być Sigmą 70-210 4-5,6 UC-II Zdążyłem go odebrać, sprawdzić że nie wykazuje tendencji takich jak ten http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=1288 ...i musiałem wyjechać - aparat został w domu bo i tak nie będę miał czasu nic zrobić - wracam jutro wieczorem, więc na razie zostało mi czytanie testów, oglądanie zdjęć i pisanie na forum

Skocz do: