Andrzej_k-5  Dołączył: 18 Sty 2011
problem z balansem bieli CR 6
Witam,

Od dłuższego czasu męczę się z balansem bieli przy wywoływaniu w CR, niby ustawiam co trzeba, nawet kartę szarą używam. Jednak kiedy już takie zdjęcie wywołam, trochę tam obrobię to po pewnym czasie widzę że to nie jest to. Ponownie bawię się suwakami, ustalam punkt bieli i kolejna próba daje wynik inny, przez jakiś czas uważam, że właśnie to jest to. Po kilku dniach to samo, nie podoba mi się.

Mam więc prośbę, do osób co znają się na tym, mają może porządny monitor i doświadczenie, którego mi brakuje w tu.
Może ktoś zechce pobrać plik w surowym rawie, i poprawnie ustawi co trzeba, naturalny kolor skóry, odcienie itp. a potem poda mi jakich użył parametrów:) Byłbym wdzięczny za poradę, lub nawet finalną obróbkę ze wskazaniem na co należy w tym wypadku zwrócić uwagę, przy tym oświetleniu jakie tam jest.

Oświetlenie to dwie lampy studyjne z parsolkami, kolor ścian różny, sufit biały, warunki domowe.

ftp.naszlidzbark.pl

login: test
pass: test1

wgwariat  Dołączył: 10 Gru 2011
Błąd: Błąd krytyczny
Błąd: Nie można połączyć się z serwerem

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
"Zasób niedostępny - Brak uprawnień"

kurde, a u mnie działa. Już patrzę co nie tak może być.

[ Dodano: 2013-03-04, 21:34 ]
z przyzwyczajenia dokonałem skrótu myślowego.

Login: test@naszlidzbark.pl

przepraszam za zamieszanie

Strona z informacją
daśko napisał/a:
"Zasób niedostępny - Brak uprawnień"
pojawia sie po kliknięciu na
Andrzej_k-5 napisał/a:
ftp.naszlidzbark.pl

Nie ma możłiwości wpisania ani
Andrzej_k-5 napisał/a:
login: test

ani też
Andrzej_k-5 napisał/a:
Login: test@naszlidzbark.pl

To już wasz problem, znajomi potwierdzają w innych lokalizacjach, działa ftp. Może się wygłupiłem i coś umieściłem na serwerze ftp? Może to za trudne?

Andrzej_k-5 napisał/a:
Może to za trudne?

Jak widać, tak! :-P
Powodzenia z balansem bieli, może będzie łatwiej :mrgreen:

Mertz  Dołączył: 24 Kwi 2006
Dżizas, aleście Wy naładowani...

Andrzej_k-5 - cza było wspomnieć, że te linki i hasła działają z poziomu np. Total Commandera, a nie wstawiać jakieś naburmuszone teksty. Adres ftp'a pojawił się na forum jako link, dlatego wszyscy namiętnie w niego klikają... z wiadomym skutkiem.

Fakt. Balans poleciał. Ja mam tylko jeden pomysł - suwaczki w LR (albo innej wywoływarce). Odkąd kupiłem K10 (ha, chyba ze 6-7 lat temu) nie zrobiłem świadomie żadnego JPG, tylko same RAW'y - właśnie po to, żeby właśnie o balansie nie myśleć. Leniwy jestem ;]

Najlepszego!

Przepraszam, nie wiedziałem że takie zwyczaje

Podaje więc linka bezpośredniego po kliknięciu będzie "zapisz jako"

http://www.naszlidzbark.p...03/IMGP3222.rar

[ Dodano: 2013-03-04, 22:29 ]
No widzisz, ja robię w rawach tylko, ale zaczynam już się gubić;) Czasami w podglądzie rawa jest bardzo fajny kolor, a jak otwieram w CR to za chiny nie wychodzi.

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
Andrzej_k-5 napisał/a:
Może ktoś zechce pobrać plik w surowym rawie, i poprawnie ustawi co trzeba, naturalny kolor skóry, odcienie itp.

Ale jak? Może za mało wiem, ale sądzę, że nikt postronny tego nie zrobi lepiej niż mógłbys zrobić to...TY. Bo TYLKO Ty wiesz, jak kolory wyglądają w rzeczywistości. Jeśli komuś się uda, to chyba raczej przez "przypadek" się wstrzeli. Bo my musimy "zgadywać" kolory, których w rzeczywistości nie widzieliśmy. Wydaje mi się, że w wątpliwych sytuacjach najlepiej skorzystać z dedykowanego softu Pentaxa. Teoretycznie chyba właśnie on najlepiej powinien sobie z kolorami poradzić...
Ja wrzuciłem testowo do paru programów i efekty są na domyślnych ustawieniach puszki - oględnie napiszę - różne.

Na "porządnym" (u mnie tylko budżetowy IPS ze zgrubnym ustawianiem kolorów) monitorze będzie pewnie nieco inaczej. Ale Ty na swoim (jakim?) bez sprzętowej kalibracji możesz przecież widzieć coś zupełnie innego! Zwłaszcza, gdy o niuanse kolorystyczne chodzi...

Swojej żadnej wersji nie pokazałeś, nie napisałeś co konkretnie Ci nie odpowiada, więc nawet nie mam się do czego odnieść.
No a poza tym... patrz mój opis pod nick`iem. Może ktoś inny zna jakąś receptę na poprawny dobór kolorów, bez ich faktycznej znajomości...

pe72  Dołączył: 13 Paź 2010
Andrzej_k-5, przyjrzałem się zdjęciu i jest na nim lekki magnetowy zafarb widać to na tle z lewej strony. Jeśli to ta domieszka Ci nie pasuje to skoryguj tło do wartości neutralnej tzn. aby we wszystkich kanałach miało tę samą wartość (różnica 1-2 punktów jest pomijalna)
Z drugiej strony skóra dziewczynki wydaje się ok. Sądząc po kolorze włosów ma chyba dosyć jasną karnację, a co za tym idzie w kolorach da to więcej domieszki magnety... ale to tylko gdybania. Dlatego też trudno będzie komukolwiek poza Tobą obrobić zdjęcie abyś był zadowolony... bo tak naprawdę trudno ustalić "prawidłowy" balans bieli.

Właśnie nie pokazuję wersji jakie u mnie wychodzą, bo nie chcę aby ktokolwiek sugerował się tym co widzi u mnie.

Co do dziewczynki, już na drugi dzień, nawet po godzinie nie jestem w stanie przypomnieć sobie wszystkich niuansów kolorystycznych. Może ta czerwień była bardziej czerwona?;)

Głównym problemem jest interpretacja tego co widzimy w CR 6, czy kontrast pozostawić domyślny na 25? czy poziom czerni będzie dobry? Myślę że to kwestia doświadczenia i dlatego proszę was o swoje ustawienia camera raw, na jakich wartościach wg. was zdjęcie będzie najbardziej odpowiadało wam osobiście.

Co jest ważne kiedy znajdujemy się w tym punkcie, czyli w Camera Raw 6.0? Co bezpowrotnie stracimy w przypadku błędnego ustawienia suwaków, a czego później już nie będzie można poprawić w dalszej obróbce.

przesłona/przysłona f 4.0 dla informacji, manualna 50-tka asahi.
W małym pomieszczeniu takie lampy jak miałem chyba nie mają sensu, światło dobija się od ścian i sufitu, wraca na modelkę, więc nie można nad nim zapanować.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
pe72 napisał/a:
Andrzej_k-5, przyjrzałem się zdjęciu i jest na nim lekki magnetowy zafarb widać to na tle z lewej strony.
Lekki? Na zaszytym JPG, to sieje magentą po całości... Pewnie jakaś tania chińszczyzna... :roll:
Andrzej_k-5 napisał/a:
Właśnie nie pokazuję wersji jakie u mnie wychodzą, bo nie chcę aby ktokolwiek sugerował się tym co widzi u mnie.
No właśnie pokazałeś - zapisałeś swoje ustawienia w pliku DNG... :-) I to co ustawiłeś jest w miarę ok, jeśli chodzi o WB i kolory skóry przynajmniej.

Andrzej_k-5, odnośnie konkretnych ustawień w Camera RAW, bo takich chyba oczekujesz, to nikt Ci nie podpowie, bo do pewnego stopnia to kwestia własnej wizji kolorów na zdjęciu - tu nie ma jednego wzoru.

Co prawda ja już od dawna nie pracuję w CR, ale reguły wołania RAWów są niezależne od programu.
Co tracisz a czego nie tracisz w ACR. Tak naprawdę to w zasadzie nic nie tracisz, jeśli tylko światła nie są przepalone a cienie nie są obcięte. Czyli krótko mówiąc jeśli histogram się "mieści w ramkach" to już możesz spokojnie posłać zdjęcie do PS i tam też skorygujesz, być może nawet lepiej. Prawdę mówiąc ja dosyć często w ten sposób robiłem gdy nie mogłem sobie poradzić z doborem ustawień suwaków (byłem niezadowolony). Pracę w ACR traktowałem jako zgrubną obróbkę a resztę dłubałem w PS. To także wynikało z moich przyzwyczajeń do pracy w PS
Co do kontrastu ustawionego domyślnie na 25 to o ile pamiętam w wielu przypadkach był trochę za mocny, ale tym się nie sugeruj bo na Twoich zdjęciach może to być zbyt mało. Także znowu można powiedzieć: "to zależy".

Andrzej_k-5 napisał/a:
Co do dziewczynki, już na drugi dzień, nawet po godzinie nie jestem w stanie przypomnieć sobie wszystkich niuansów kolorystycznych. Może ta czerwień była bardziej czerwona?;)

Ten dylemat towarzyszy chyba każdemu i prawdę mówiąc jakie mają znaczenie te niuanse, ważne jaki efekt ustawi się końcowy, czyli jak w efekcie będzie lepiej.

A niech tam... Nie mam co prawda ani porządnego monitora, ani doświadczenia (a o to prosiłeś), ale ponieważ do tej pory nikt taki tu nic nie pokazał, abyś ze swoimi wersjami mógł porównać, poniżej zrzut ekranu z zestawienia dwóch wersji z różnych programów. Temp. kolorów jak w puszce, tinta domyślnie z programu. Z lewej CO Express (tutaj tinta domyślna zdjęła chyba fiolet z sukienki), z prawej PSE.
Ale i tak trudno mi określić, co "lepsze". O ile w ogóle "dobre"...

Po kliknięciu większe

Edit: korekta magenty po uwadze w późniejszym poście jaad75 - tak nieco lepiej?

Edit2: pszczołowaty - przecież każdy zainteresowany może? tu dać swoją propozycję. I to bez sztywnych zasad RC ;-) Wg mnie to lepsze do "nauki" niż jedna wersja w rc...

Dołożę jeszcze do porównania wersję z LR (WB Auto):

Po kliknięciu większe

Dziękuję ci serdecznie za demonstrację. O coś takiego mi chodziło mniej więcej. Zaczynam dogadywać się z kolorami na zdjęciach i zauważam, że im bardziej kombinuję tym gorszy efekt końcowy.

Potem drukuję to na P50, ale z drukarką już się dogadałem dawno i nie ma problemu z kolorami. Mimo że jadę na ciss i zamienniku atramentu.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Rafi, grubo za dużo magenty, korekta autora zapisana w DNG była znacząco lepsza.

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
Andrzej_k-5, czy możemy prosić do RC ? (bez ustawień w dng) :)
nie wyrywajcie się przez chwilę, może Jarkowi spodoba się

jaad75, przesadzasz, DNG autora z całą pewnością nie był lepszy jeśli chodzi o ilość magnety

pe72 - po uwadze od jaad75 zdjąłem trochę magenty (opisałem w poście), więc Ty może już odnosisz się do zmienionej wersji?

Skocz do: