Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem, to klisza pękła, i ch*j!"
No nie ma. Ale jest to jedyny sklep, z którego mogę brać od razu, bez czekania na dostawę. Co do pięciolitrowego- koreks potrzebuje 0.39l wywoływacza- czyli jak będę używał stocka to 5l wystarczy na ok. 12 filmów. Przy mojej częstotliwości to zajmie ok roku. Czy mogę tyle przechowywać? Czy muszę przechowywać w szklanych butelkach, czy mogę użyć plastikowych i trzymać na strychu w czarnych workach? Acha, jeden film chciałbym spróbować forsować na 1600. Czy ID11 też się do tego nada? Jest tam jeszcze ten mały- Agfa R09. Może ten byłby lepszy?Dada napisał/a:Wielkiego wyboru to tam nie ma. Jak już wziąłeś się za HP5, to ja osobiście tylko D-76 bym zastosował. Masz tam odpowiednik w postaci ID-11, szkoda tylko że taki wielki (5l). Litrowy w zupełności by wystarczył. Utrwalacz dowolny, może być Ilforda Rapid Fixer. Przerywacza nigdy (prawie) nie używałem, więc się nie wypowiem. Jeszcze do końcowego płukania coś Ci potrzeba, może być Kodak Photo-flo na przykład.
rybka napisał/a:Sklep '' u Pitera '' ? Ma Microphen na 1 liter - i to mysle jest najlepszy wybor . Przy okazji - witam somsiada z co. Meath . Pzd.
radekone napisał/a:D76 w malych paczkach na litr ypowinni miec. W Calumecie to dwa funty kosztuje.
Jak będziesz używał "stocka" to taka objętość wystarczy na 50 filmów. Jak w rozcieńczeniu 1:2 to na 35 filmów (jednostrzałowo) Prędzej Ci się zepsuje, niż wykorzystasz.kojut napisał/a:koreks potrzebuje 0.39l wywoływacza- czyli jak będę używał stocka to 5l wystarczy na ok. 12 filmów
kojut napisał/a:12 filmów. Przy mojej częstotliwości to zajmie ok roku.
Możesz, jak najbardziej. Microphen jest do wszystkich filmów. Do "wysokoczułych" jest szczególnie zalecany, ponieważ podciąga nieco czułość, a wiadomo, że nie wszystkie 4-setki mają deklarowane na pudełku 400 ASA. Przy setkach i 2-setkach trzeba jedynie uważać, by nie przewołać, bo wzrośnie kontrast. To zacny wywoływacz.kojut napisał/a:czy Microphen mogę także ewentualnie używać z filmem 100 ISO? Używać mogę- to wiem, ale czy będzie bardziej uniwersalny od id11.
Lepiej to zrobić w Microphenie.kojut napisał/a:jeden film chciałbym spróbować forsować na 1600. Czy ID11 też się do tego nada?
Raczej nie. Rodinal nie nadaje się do forsowania.kojut napisał/a:Jest tam jeszcze ten mały- Agfa R09. Może ten byłby lepszy?
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.