Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
RAW Challenge 285
Proszę o przyklejenie przez kolorowych.
==========================
Bardzo proszę o rawy do obróbki.

Zasady zabawy są tu:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=1745
i tam proszę zadawać ewentualne pytania.

RAW do ściągnięcia: http://www.jarekdabrowski.net/prc/raw/rc285.dng

Wyniki proszę przysyłać na adres:
pentaxrawchallenge2 <-at-> gmail ->dot<- com
do niedzieli, 07.04.2013, do godziny 20:00 czasu wschodniobiałostockiego.

Miło będzie, jeśli w treści maila napiszecie, jak pracowaliście nad plikiem.

Obydwa jpgi proszę zapakować razem w jednego zipa.
Pliki proszę nazywać:
- rc285_nick.jpg - duży jpg (max. wielkość 5 MB),
- rc285_nick_700.jpg - mały jpg (max. wielkość 500 kB),
- rc285_nick.zip - załączony zip
Maile proszę tytułować podobnie - rc285_nick.

Bardzo proszę o pilnowanie nazewnictwa plików i tytułów maili.

Miłej zabawy.
-----------------------------
Ciągle proszę o podsyłanie swoich rawów, można je wysyłać mailem na podany wyżej adres, lub wrzucać przez ftp:
ftp.pentax.org.pl
juzernejm: RCuser
pasłord: wo2Gaish (ważna wielkość liter)
(proszę o podanie nazwie pliku swojego nicka, dobrze jest wiedzieć, od kogo mam pliki)
Powyższy ftp służy wyłącznie do wrzucania propozycji - a nie do nadsyłania wyników poszczególnych odcinków.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Po kliknieciu na male zdjecie, otworzy sie ono w nowym oknie - w rozmiarze oryginalnym.
Zdjecia dostepne równiez pod adresem
http://www.jarekdabrowski.net/prc/rc285.html

Tak wyglada ten plik bez obróbki, czyli jpg wyciagniety z rawa.

Link do spakowanych wszystkich malych plików:
http://jarekdabrowski.net/prc/zip/rc285.zip

1. Blesso

2. izbkp

3. Likaon23

4. mr.ra66it
Obróbka: Darktable 1.1.4 (pelny rozmiar), PSE 10 (miniaturka z pelnego rozmiaru).

5. powalos
Wolane i odszumiane w UFRaw 0.19. "Dostrajanie" w FastSone.

6. tharkang
Odszumianie profilowane, balans bieli, przyciemnienie cieni, tone
curve, troche podbicie lokalnego kontrastu; Darktable ~1.2

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zdecydowanie najbardziej podoba mi się wersja Blesso.

tharkang  Dołączył: 11 Kwi 2010
Obrabiająz zdjęcie, zwróciłem uwagę na 3 kwestie: balans bieli, szum i kontrast między oświetloną a nieoświetloną częścią.

Jeśli chodzi o szum, to zdecydowanie najlepiej poradzili sobie Blesso i izbkp. U powalosa za dużo utraty szczegółów, u pozostałych więcej szumu chyba.
Ja za bardzo zaufałem odszumianiu w Darktable profilowanemu do aparatu, które może i w małej skali sobie radzi, ale zostają wielkie paskudne plamy.

Jeśli chodzi o balans bieli, można było dokładnie wybielić (Likaon23, ale też Blesso), zostawić mocne odchylenie (mr.ra66it), albo coś pomiędzy. Skrajne wersje do mnie nie przemawiają (lampy na parkingach rzadko dają ślicznie białe światło, przez co scena wydaje mi się nienaturalna). Ja ustawiłem balans na śnieg, po czym przesunąłem suwak lekko ku wersji z puszki.

Kolej na część oświetloną i nieoświetloną. Można było nasilić różnicę - nadając parkingowi wrażenie wyspy światła pogrążonej w świecie ciemności - co zrobili w pewnym stopniu Likaon23 i Blesso. Można było zrobić różnice małymi, ale to mniej do mnie przemawia.

Jeśli chodzi o prace innych to najbardziej do gustu przypadły mi te od izbkp i Blesso.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Blesso najlepsze

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
A ja na balans bieli nie zwracałem uwagi ;)
Swego czasu RAW Ch. nr 278 dal mi sporo do myślenia w aspekcie bieli śniegu oświetlonego światłem sztucznym i doszedłem do wniosku, że nie każdemu spodoba się mocny kontrast pomiędzy ostrą bielą a czernią nocy i możliwe, iż mi też .

Problemem przy obróbce tego RAWa było tło. Na jpgu jest ono ostro niebieskie, ale przecież kolor ultramaryny nie występuje w naturze aż takim nadmiarze. Dlatego uciekałem w głębsze kolory i fotki izbkp oraz powalosa w tym aspekcie mi nie odpowiadają.
Biel śniegu chyba( ?) nie powinna być biała, więc Likaon23 troszeczkę wg mnie przesadził tak jak mr.ra66it w drugą stronę.
Szumy ? To priorytet w walce z ciemnicą. Ale zwalczać ich na siłę nie powinniśmy. Tharkang zdegradował dzięki temu swoją pracę(dziwne artefakty, fiolet, i nie usunięcie kolorowego szumu) ,a u _powalosa pojawiły się jakiś dziwne "kropy".
Wyostrzanie ? Likaon23 idzie ostro po bandzie, ale co to za fiolety pojawiły się u Ciebie na samochodach po prawej ?
Podsumowując - ....brak mi ideału ;)

Skocz do: