"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem, to klisza pękła, i ch*j!"
Charli1902 napisał/a:Wojtek - z całym szacunkiem - chciałbym Ci zwrócić uwage na to,
że nie każdy "operuje językiem" Twojej nowej ojczyzny... A tak bardzo chciałbym poczytać, na czym polega - "etyka w fotografii ulicznej"..?
Ale z czym sie dokladnie zgadzasz?wojtekk napisał/a:ciekawe i w sumie chyba się z Joergiem zgadzam:
Z tego artykuły tego raczej się nie dowieszCharli1902 napisał/a:A tak bardzo chciałbym poczytać, na czym polega - "etyka w fotografii ulicznej"..?
pozdrawiam,
dzerrry
dzerry napisał/a:Ale z czym sie dokladnie zgadzasz?
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
jorge.martinez napisał/a:Zupełnie nie rozumieją że żul-foto, to nie street.
dzerry napisał/a:Czasy sie zmienily. Prawo to nie wszystko. Ludzie nie chca byc fotografowani i fotografowie uliczni powinni to uszanowac.
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
dzerry napisał/a:Wg mnie, od fotografowania bez zgody, o wiele bardziej pozbawione etyki jest instrumentalne traktowanie ludzi jako sztafazu i wypelniacza streetowych scenek rodzajowych pod plaszczykiem humanizmu. Takze pogarda, "kolekcjonowanie freakow"
Zejdź ze mnie.Cytatjorge.martinez, że tak zacytuję "bądź uprzejmy mieć wątpliwość". Nie wiesz, co ludzie znają, czego nie znają, co mają w głowie ani co myślą. Mógłbyś też pisać za siebie, a nie za "nas", cokolwiek to znaczy?
120 | 135 | APS-C
Cytat![]()
fot. Mark Cohen
![]()
fot. Garry Winogrand/Jak ci przypier...
Cytatpo ulicach biegają tabuny fotoamatorów
"W sztuce może być coś dobrze zrobione albo źle, nic więcej." Stanisław Lem
M.W napisał/a:
Z takim nastawieniem nie ma Winogranda, nie ma zdjęć z ulicy, nie ma Martina Parra, nie ma The Last Resort, nie ma nic.
Cytatpo ulicach biegają tabuny fotoamatorów
Sony i 2x Pentax
http://36klatek.pl
Może u nas nie.alekw napisał/a:Nie przesadzajmy, jakoś nie zauważam mody na streetphoto.
120 | 135 | APS-C
dzerry napisał/a:Wg mnie, od fotografowania bez zgody, o wiele bardziej pozbawione etyki jest instrumentalne traktowanie ludzi jako sztafazu i wypelniacza streetowych scenek rodzajowych pod plaszczykiem humanizmu.
edghaar napisał/a:dzerry napisał/a:Wg mnie, od fotografowania bez zgody, o wiele bardziej pozbawione etyki jest instrumentalne traktowanie ludzi jako sztafazu i wypelniacza streetowych scenek rodzajowych pod plaszczykiem humanizmu.
Bresson?![]()
Myślę, że od samego sposobu fotografowania ważniejszy czasem jest kontekst, w jakim zdjęcie się ogląda. Ten sam dzieciak z roztopionym lodem zostanie odebrany inaczej w albumie Parra, a inaczej na kwejku z podpisem "lol ale syf".
Sony i 2x Pentax
http://36klatek.pl