Panowie i Panie,
od czasu mojego posta w którym postanowiłem zawiesić aktywną działalność na forum pojawiło się sporo zapytań, emocji, tekstów dotyczących mojej osoby etc. Ja swoje sprawy wyjaśniałem poprzez e-maile z kolorowymi i pomimo tego, że stoimy na różnych stanowiskach, postanowiłem uciąć spekulację by temat zakończyć. Zresztą, dzisiaj temat sam uległ wyjaśnieniu - ale o tym za moment.
Powodem mojej decyzji było to, że posądzony zostałem o bajanie, być może wymyślanie tego co chce zrobić Apollo w kontekcie współpracy z forum, że być może wszystkiego nie mówię, że może tylko coś kreuję i robię z siebie nieautoryzowanego przez moderatorów agenta PR tego forum o co mnie nikt nie prosił (to z mejla).
Otóż sprawa wyglądała tak, że robiąc przez 3 lata hurtowe zakupy nawiązałem dobre kontakty z Apollo. Dla nich z racji prowadzonej akcji byłem osobą z tego forum - bez wnikania czy jestem kolorowy, biały czy jakiś tam. Z innymi osobami kontaktu nie mieli - bo kontaktu nie było. W zeszłym roku zaczęli coś wspominać o możliwości współpracy z forum. W końcu od ProductManagera dostałem telefon z pytaniem czy mogą pojawić się na PPD. Sprawę przekazałem kolorowym i otrzymałem pozytywną odpowiedź z prośbą o przekazanie ProductManagerowi namiarów na jednego z adminów. Wysłałem więc mejla do kolorowych z namiarem na ProductManagera, a jemu namiary na trefa (to było 8 marca). Dni upływały a kontaktu z żadnej ze stron nie było. 26 marca tref napisał to, co Maciej określił w poście powyżej oficjalnym stanowiskiem. Ja w wątku o PPD napisałem swoje zdanie, że namiary dostały dwie strony i nie wiem dlaczego nie mogą ze sobą się skontaktować, skoro ja nie mam problemów z kontaktem z jedną i drugą stroną. Stanowisko modów jest znane - to Apollo powinno zależeć na kontakcie a nie odwrotnie. Nie zgadzam się z tym, bo powinno zależeć dwóm stronom - ale mniejsza o to.
Zadzwoniłem więc do ProductManagera i dowiedziałem się, że on nie odebrał/nie dostał namiarów na trefa. (Tak wiem, jest jak byk przycisk kontakt i można tak bez problemu się skontaktować - ale nie pytajcie mnie dlaczego z tego nikt nie skorzystał). Wysłałem je ponownie - tym razem z potwierdzeniem odbioru oraz informacją, że Apollo będzie się kontaktować. Przekazałem informację ponownie kolorowym.
Kontakt z forum miał nastąpić 27 marca. Niestety do niego nie doszło.
Podczas wczorajszej rozmowy z PM Apollo sprawa została mi wyjaśniona: zespół marketingu przygotowywał cały ten czas założenia i biznesplan długofalowych działań z forum i musieli (muszą) otrzymać na wszystko to akceptację nie tylko góry, ale również centrali z Francji. Że to nie piekarnia i że odezwą się jak będą mieli wszystko przygotowane.
Dzisiaj natomiast oficjalny mejl został wysłany z Apollo do trefa. Nie znam jego treści i nie wiem o jakich obszarach mówi. Nie wiem w ilu miejscach pokrywa się z tym co zostało mi przekazane a co przekazałem kolorowym.
Mój foch - jak to napisał Maciej - nie wynikał tylko z tej sytuacji. To była kumulacja pewnych spraw które dotyczyły współpracy z Apollo, a która to współpraca w mojej ocenie jest wartościowa dla wszystkich stron - a przede wszystkim użytkowników. Ta ostatnia opisana powyżej sytuacja, w której zostałem określony przez kolorowych tak a nie inaczej była kropką nad i dla tego co działo się wcześniej:
- biorąc pod uwagę, że już przeszło 2 lata temu mogliśmy zrobić test 645D a kolorowemu, który zobowiązał się że to zrobi nie wyszło,
- biorąc pod uwagę, że dostałem od Apollo za prowadzenie hurtowych zakupów obiektyw DA35/2.4, który przekazałem kolorowym by zrobili konkurs dla forumowiczów (nie wyszło, bo nie miał kto opłacić podatku od nagrody, obiektyw jest nadal w sklepie do odbioru)
- oraz to, że mogliśmy mieć jako pierwsi w Europie recenzję nowego MX-a (zgodziłem się ją napisać, prosiłem jedynie by zrobić dział recenzję co niestety zostało odrzucone przez modów) - to wszystko gdzieś spowodowało, że postanowiłem zawiesić swoją działalność.
Przecież ja tak samo jak każdy z aktywnych użytkowników poświęcałem swój czas robiąc to co mogło przydać się naszej społeczności.
Aktualnie więc sprawa się wyjaśniła. Być może kolorowi mogli odnieść wrażenie, że Apollo wcale nic nie chce a ja coś tam sobie bajam. Nic nie stało na przeszkodzie, by zadzwonili pod nr z przesłanej stopki z namiarami do PM, czego nie uczynili. Podjęli taką decyzję i OK ich wybór. Mam trochę żalu, że Apollo nie wykonało pierwszego kroku wcześniej i nie podało zwykłej informacji: Panowie pracujemy nad koncepcją, prosimy o cierpliwość. Niemniej zamiast sprawę wyjaśnić działa skierowany zostały na mnie.
Mam jednak inne spojrzenie na współpracę - tym bardziej gdy forum nosi nazwę Pentax w nazwie. Oczywiście, dzięki pracy wielu osób forum świetnie dawało sobie radę bez dystrybutora. Ale jak pokazały hurtowe zakupy - współpraca z dystrybutorem może przynieść wymierne korzyści bez konieczności tracenia niezależnosci i warto o nią zabiegać - każdej stronie. Nie piszę tego jako człowiek Apollo, a jako zwykły użytkownik.
Pomimo ostrzeżenia jakie dostałem w mejlu, że kontynuacja tematu oznaczać będzie dla mnie bana postanowiłem napisać swój punkt widzenia. Proszę też, by nie ciągnąć tematu dalej - a niech każdy wyrobi sobie zdanie na cały ten temat. Chciałbym by ta sprawa została zakończona. Każdy w tej sprawie się wypowiedział, stanowisko kolorowych jest znane, Apollo się skontaktowało, proszę więc o pozostawienie mojego wpisu. Można z nim się nie zgadzać, można mieć inne zdanie - ale skoro tyle już padło zdań, to niech i moje końcowe zostanie.
Edit:
nie byłem i nie jestem powiązany w żaden sposób z Apollo, poza prowadzeniem dla forum akcji hurtowych zakupów.
"Aparat w gruncie rzeczy jest tak samo twórczy jak kawałek gliny...